Η υποτονικότητα που ξεκίνησε λίγο μετά το Πάσχα συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να αναμένουν τη γραμμή που θα χαράξουν οι μεγάλες ξένες αγορές.
Ωστόσο, παρά τις περιορισμένες πιέσεις που ασκήθηκαν από βραχυπρόθεσμους παίκτες κλειδώνοντας κέρδη, υπήρξε έντονη κινητικότητα στα mid και small caps.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον των traders εστιάζεται και στις ελληνικές τράπεζες. H Goldman Sachs επανέλαβε τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές στόχους στα 6,20 ευρώ (από 5,40 ευρώ) στα 2,75 ευρώ (από 2,20 ευρώ) και στα 1,70 (από 1,60 ευρώ) αντίστοιχα. Από την άλλη, διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο πλέον στα 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ, προηγουμένως.
Επιπλέον, τα όσα δήλωσαν οι CEO Eurobank και ΕΤΕ στο Φόρουμ των Δελφών είναι ενδεικτικά της πορείας των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, όπως προείπαμε παραπάνω, ενώ στα «υψηλά πατώματα» δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες μεταβολές - πλην της Viohalco, στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στήθηκε ένα μικρό πάρτι. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Cenergy συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις καταγράφοντας μόνο σήμερα άνοδο 5,39% φτάνοντας τα 4,69 ευρώ. Επίσης Entersoft και Epsilon Net ξεπέρασαν το +1% σήμερα, η Κρι Κρι έκλεισε στο +2,52%, η Reds στο 3,31% και η Κυριακούλης 4,78%!
Τα βλέμματα έκλεψε ωστόσο ο όμιλος Στασινόπουλου, καθώς όπως ανέλυσε το insider.gr στο «κλάμπ» των ισχυρών εισηγμένων της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς ετοιμάζεται να ενταχθεί η Cenergy, μετά το «ράλι» που έχει καταγράψει η μετοχή της (ξεπερνά το 46% από τις αρχές του έτους) και τον ισχυρό αναπτυξιακό της σχεδιασμό.
Ο οίκος FTSE εξετάζοντας την τελευταία συνεδρίαση για το μήνα Απρίλιο, προβαίνει σε τυχόν αναδιάταξη των δεικτών με βάση την κεφαλαιοποίηση, την ελεύθερη διασπορά και την εμπορευσιμότητα των τίτλων. Η Cenergy λοιπόν πληρώντας τα κριτήρια αυτά και με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 865 εκατ. ευρώ, αναμένεται να βρεθεί μεταξύ των ισχυρών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υποβιβάζοντας προς το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε τη μετοχή της Sarantis (484,25 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση), είτε τη μετοχή του ΟΛΠ (484,5 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποιήση).
Η εξέλιξη αυτή ωστόσο δεν έρχεται τυχαία, αλλά ως απόρροια των κινήσεων της διοίκησης γύρω από την περαιτέρω ευρωπαϊκή διεύρυνση της εταιρείας και την ανάληψη μεγάλων έργων. Κάπως έτσι, με τη Cenergy να τραβάει την ανηφόρα, οι αγοραστές κινήθηκαν επιθετικά και προς τη Viohalco αλλά και την ElvalHalcor με την πρώτη να κλείνει στο 7,94% και στα 4,96 ευρώ και τη δεύτερη στο 3,91% και στα 1,7560 ευρώ.
Παράλληλα, ράλι κατέγραψε και η μετοχή της ΑΒΑΞ, κλείνοντας στο +7,32% και στα 0,9090 ευρώ, καθώς από αρκετά χρόνια «ανομβρίας», η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία επιβραβεύει τους μετόχους της με διανομή μερίσματος (για την οικονομική χρήση 2022) ύψους 10,1 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 0,07 ευρώ/μετοχή (η σχετική Γ.Σ. στις 14/06).
Επιπλέον, σύμφωνα με το insider.gr η εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειες για πώληση της Volterra, με την πρώτη να έχει πωλήσει τις ΑΠΕ στη ΔΕΗ αλλά εκκρεμούσε ο τομέας λιανικής και χονδρικής (εμπορία).
Εύρυτερα στα υψηλά πατώματα, ξεχώρισε η μετοχή του ΟΠΑΠ με κέρδη 2,10% στα 15,54 ευρώ, με τον ΟΤΕ και τη Μυτιληναίος να κινούνται ηπιότερα ανοδικά.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,04% στις 1.096,01 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα, στα 58,27 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε οριακές απώλειες ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,41% στις 814,13 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Alpha έκλεισε με πτώση 1,27%, η ΕΤΕ από την άλλη ενισχύθηκε κατά 1,3%, με τη Eurobank στο -1,27% και την Πειραιώς να κλείνει οριακά στο -0,09% και στα 2,17 ευρώ.
Η ΔΕΗ επίσης δε κατάφερε να διατηρήσει το επίπεδο των 8 ευρώ υποχωρώντας κατά 0,88%, ενώ πιέσεις με φόντο ένα profit taking καταγράφηκαν στην Τέρνα Ενεργειακή.