Σε μια δύσκολη «εξίσωση» αναδεικνύεται πλέον το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε δύο νευραλγικούς κλάδους του εγχώριου επιχειρείν, όπως είναι η εστίαση και τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με τα καταστήματα τόσο του κλάδου της εστίασης, όσο και του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να μετρούν ολοένα και περισσότερα κενά σε όλα τα πόστα των επιχειρήσεών τους και αρκετά πλέον καταστήματα να θεωρούνται υποστελεχωμένα.
Οι επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως και με το… κυάλι εργαζόμενους προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων τους. Το εγχείρημα όμως αποδεικνύεται πολύ δύσκολο στην πράξη, ιδίως όσο ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από την «έκρηξη» του τουρισμού.
«Παραπαίει» η εστίαση
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, με αφορμή την αναβίωση του ιστορικού Jackson Hall στο Κολωνάκι, ενός από τα πιο δημοφιλή στέκια της Αθήνας που παίρνει ξανά «ζωή» δια χειρός του ομίλου Βενέτη, η γνωστή αλυσίδα δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου της και δη το άνοιγμα νέων καταστημάτων, λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.
«Δεν πρόκειται να ανοίξουμε άλλα καταστήματα τόσο μεγάλα όσο το κατάστημα στο Κολωνάκι. Έχουμε ήδη 20 μεγάλα και δεν σχεδιάζουμε να επεκταθούμε περαιτέρω. Το πρόβλημα με το προσωπικό είναι πολύ μεγάλο και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εντός των επόμενων τριών ετών. Η εστίαση παραπαίει. Πολλά καταστήματα λειτουργούν χωρίς υπεύθυνο και δεν έχουν πλέον ευχαριστημένους πελάτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μονεμβασιώτης.
«Το προσωπικό στην εστίαση αλλάζει πλέον σε καθημερινή βάση. Αποφασίσαμε να βάλουμε φρένο στο άνοιγμα νέων καταστημάτων μέχρι να δούμε αν το θέμα της έλλειψης προσωπικού μπορεί να επιλυθεί», ανέφερε επίσης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο όμιλος Βενέτη διατηρεί πλέον ένα δίκτυο 130 καταστημάτων. Μέσα στο 2024, άνοιξαν οκτώ νέα καταστήματα και ανακαινίστηκαν 10 από τα υφιστάμενα.
Και μπορεί ακόμη να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, ωστόσο η εστίαση πρέπει από νωρίς να διαχειριστεί το ζήτημα των… κενών θέσεων εργασίας, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο μεγάλων αρνητικών εκπλήξεων ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν. Όπως είναι φυσικό, ο προβληματισμός για τους επόμενους μήνες είναι διάχυτος.
«Επικρατεί.. χάος», δήλωνε πρόσφατα στο insider.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιάννης Δαβερώνης. «Σε μια επιχείρηση που έχει 10 θέσεις εργασίας, οι 3-4 θέσεις εργασίας είναι κενές… Αντίστοιχα, σε μια μικρότερη επιχείρηση με 5 θέσεις εργασίας, λείπουν περί τα 2 άτομα», σχολίαζε με νόημα.
Δύσκολη η κατάσταση και στα σούπερ μάρκετ
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι, την ίδια ώρα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος και ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, με αρκετά καταστήματα σούπερ μάρκετ να μετρούν ολοένα και περισσότερες κενές θέσεις εργασίας.
Κι ενώ μέχρι πρότινος το ζήτημα που αφορούσε στις κενές θέσεις εργασίας ήταν τεράστιο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες στα καταστήματα των τουριστικών περιοχών, πλέον το πρόβλημα έχει αρχίσει να γίνεται ορατό και κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι το πρόβλημα που αφορά στην έλλειψη προσωπικού, όχι μόνο δεν ομαλοποιείται, αλλά αντίθετα τείνει να κλιμακώνεται.
«Η δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού παραμένει. Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού υπάρχει. Εμείς ψάχνουμε 400 εργαζόμενους για τα cash and carry. Λείπουν 400 άτομα και αυτός ο αριθμός για χειμώνα είναι πολύ μεγάλος», δήλωνε στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου METRO ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της έκθεσης HORECA.