Οι μετοχές που έδωσαν «καύσιμα» στο Χρηματιστήριο για την ανακατάληψη των 1.100 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μετοχές που έδωσαν «καύσιμα» στο Χρηματιστήριο για την ανακατάληψη των 1.100 μονάδων
Εθνική Τράπεζα, Jumbo και ΕΕΕ ήταν οι πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης.

Με ορόσημα τα θετικά αποτελέσματα κινήθηκαν σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, με τις εισροές να κατεύθυνονται σε 5-6 βαριά χαρτιά της αγοράς. Επιπλέον, οι χθεσινές απώλειες της Wall Street, δημιούργησαν ενδιαφέροντα σημεία εισόδου, με τους αγοραστές να προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στη σημερινή συνεδρίαση.

Φυσικά, η ανοδική αντίδραση της αμερικανικής αγοράς έδωσε ώθηση και στο ΧΑ το οποίο αυτονομείται σε ένα βαθμό από την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Παράλληλα, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να ψηλώνουν τις τιμές στόχους για τις εγχώριες εισηγμένες και τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, «ψήφο εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Deutsche Bank, αυξάνοντας τις τιμές στόχους για τις μετοχές αυτών.

Η Deutsche Bank προχωρά σε αναβάθμιση της σύσταση για τη μετοχή της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, με την Εθνική ωστόσο να παραμένει η κορυφαία επιλογή της («top pick») στη χώρα, δεδομένης της διαρθρωτικής της δύναμης και του απλού business model. Πλέον, και για τις τέσσερις μετοχές θέτει πλέον σύσταση «buy», ορίζοντας τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 6,15 ευρώ από 5,10 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ από 1,55 ευρώ, αναβαθμίζοντας τη Eurobank - σε «buy» από «hold» - με τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ από 1,45 ευρώ και την Τράπεζας Πειραιώς - σε «buy» από «hold» - με τιμή στόχο στα 2,95 από 1,80 ευρώ.

Ως προς τα αποτελέσματα, άκρως ικανοποιητικά ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε τόσο η Mytilineos, όσο και η Τρ. Πειραιώς σήμερα.

Συγκεκριμένα, ηχηρή απόδειξη για το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά συγκυριακό ήταν το ρεκόρ κερδοφορίας της περσινής χρήσης, δίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο Όμιλος Mytilineos για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, το γεγονός ότι το περσινό ρεκόρ έδωσε τη σκυτάλη στην καλύτερη ιστορικά επίδοση για πρώτο τρίμηνο, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης του Ομίλου ήδη από φέτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, ισχυρή αφετηρία αποτελεί το εντυπωσιακό άλμα κατά 113% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ. Άλμα που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά 72% των EBITDA (στα 225 εκατ.) και ενίσχυση κατά 30% του τζίρου (σε 1,358 δισ.).

Από την άλλη, πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος, ώστε να θέσει τις βάσεις για διανομή στους μετόχους της από τα κέρδη του 2023, έχει τη δυνατότητα να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς ήδη από το α' τρίμηνο του 2023, χάρη στα ισχυρά της αποτελέσματα και στην οργανική παραγωγή κεφαλαίου που οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 12,2%, αυξημένο κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά περίπου 2,4% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το α' τρίμηνο 2023 διακρίνονται από ισχυρή και διατηρήσιμη κερδοφορία με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,15 και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) 13%, που υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2023. Τα εξομαλυμένα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας στο α' τρίμηνο 2023 ενισχύθηκαν στα 278 εκατ. ευρώ από 269 εκατ. το δ' τρίμηνο 2022 και 180 εκατ. το α' τρίμηνο 2022. Τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη α' τριμήνου 2023 ανήλθαν σε 204 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «η Ελληνική Αγορά συνέχισε να εκπλήσσει κινούμενη κόντρα στο ρεύμα της πτωτικής τάσης των ξένων αγορών. Σε άλλες περιόδους αναταράξεων στο εξωτερικό, η εγχώρια αγορά θα έμπαινε αμέσως σε ταλαιπωρία καθώς η χαμηλή εμπορευσιμότητα επέτεινε την ένταση των ρευστοποιήσεων. Ο λόγος αυτής της υπεραπόδοσης βρίσκεται στα αποτελέσματα και την προοπτική που διαμορφώνεται για την τρέχουσα χρήση. Τόσο τα μεγέθη του α’ τριμήνου των Coca Cola, Μυτιληναίος και της Τράπεζας Πειραιώς έδειξαν ότι οι περυσινές επιδόσεις ρεκόρ δεν ήταν μόνο λόγω των ειδικών οικονομικών συνθηκών αλλά έχουν και αυξητική συνέχεια. Οι μετοχές φθηναίνουν εκ των έσω, οι πολλαπλασιαστές κερδών πέφτουν από τον αριθμητή και οι μερισματικές αποδόσεις που θα διανεμηθούν στους επόμενους δύο μήνες λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση ρευστοποιήσεων».

«Αν τα βαριά χαρτιά της αγοράς δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης και η συμπεριφορά τους προσδιορίζεται από τα επιμέρους στοιχεία της κερδοφορίας τους τότε το καθοδικό περιθώριο είναι περιορισμένο και οι πωλήσεις έχουν τοπικό χαρακτήρα. Στους παράγοντες που έχουν παίξει ρόλο σε αυτή την ανθεκτική εικόνα θα πρέπει να επισημανθούν και οι συσχετισμοί δυνάμεων όπως προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καθώς φαίνεται να μειώνεται το ρίσκο ακυβερνησίας. Ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες κινούνται πιο επιλεκτικά διατηρώντας παράλληλα την θετική οπτική για τις υφιστάμενες θέσεις τους στην Ελληνική αγορά».

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε «κύλιση» πάνω στην γραμμή τάσης τηρώντας ευλαβικά επίπεδα και ισορροπίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση την ανοδική τάση. Οι αγοραστές δείχνουν κυρίαρχοι της κατάστασης καθώς σε καίρια σημεία αναχαιτίζουν το αρνητικό πρόσημο διατηρώντας έτσι σε ισχύ τα
ανοδικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Παρόλα αυτά η διαγραμματική εικόνα παραπέμπει σε συσσώρευση, η αγορά παραμένει εντός εύρους διαπραγμάτευσης (1.120 – 1.070) και δεν αποκλείεται η προσέγγιση του άνω ορίου του εύρους να βγάλει κάποιες ρευστοποιήσεις. Η εικόνα θετικής
αναμονής δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός του εύρους συσσώρευσης, η διαφυγή ωστόσο με κλείσιμο πάνω από τις 1.122 μονάδες θα βρεθεί αντιμέτωπη με το υψηλό του 2023, λίγο πάνω από τις 1.040 μονάδες. Η εικόνα αναμονής εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί, οι τζίροι παρά την άνοδο
δεν ακολουθούν συμμετρικά και ενδεχομένως η δυναμική να αρχίσει να φθίνει προς τα μεσοπρόθεσμα σημεία αντίστασης της Αγοράς.

Στο ταμπλό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 1,15% στις 1.111,24 μονάδες, με τον τζίρο στα 71,25 εκατ. ευρώ. Άνοδο 1,15% για τον FTSE 25 στις 2.693,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,46% στις 833,77 μονάδες.

Επιμέρους, η ΕΤΕ κατέγραψε ισχυρή άνοδο 3,63% στα 4,964 ευρώ, η Eurobank σημείωσε άνοδο 0,68%, η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 1,39% στα 2,34 ευρώ, ενώ ηπιότερα κινήθηκε η Alpha Bank με άνοδο 0,22%.

Ώθηση στην αγορά έδωσε η Coca Cola με κέρδη 2,02% στα 28,69 ευρώ, όπως και η Jumbo που κατέγραψε μίνι ράλι 3,57% στα 22,06 ευρώ, και τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί στο 1,01%.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΠΕ και Cenergy, ενώ κατοχύρωση κερδών σημειώθηκε σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ και ΜΟΗ.

Ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους οι μετοχές των Sarantis (4,02%), Autohellas (2,39%) και Quest (2,88%).

Πτώση 0,16% για τον ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα. Tο πρώτο τρίμηνο κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας, με το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) να ενισχύεται κατά 1,6% και το προσαρμοσμένο περιθώριο να διαμορφώνεται στο 43,3%, υποστηριζόμενο από την αυστηρή διαχείριση κόστους. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, η αύξηση εσόδων από υπηρεσίες κινητής συνεχίζεται με +2,7% στο τρίμηνο, χάρη στην καρτοκινητή και τα συμβόλαια, ενώ σημειώθηκε αύξηση κατά 23,3% των συνδρομητών FTTx και ρεκόρ νέων συνδρομητών FTTH (+29 χιλιάδες), με το ποσοστό διείσδυσης να ενισχύεται στο 18%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «μηνύματα» της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες από τη μεριά των ΗΠΑ

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει δυναμική – Όχι άλλα μέτρα έως τις εκλογές, παράταση στήριξης αν χρειασθεί

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αναβαθμίζει Eurobank, Πειραιώς - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider