Τα «μηνύματα» της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες από τη μεριά των ΗΠΑ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «μηνύματα» της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες από τη μεριά των ΗΠΑ
Χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός αρκετών διαχειριστών και επενδυτών από τις ΗΠΑ για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει η HSBC μετά από συνάντηση στελέχων της με τους πρώτους.

Χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός που εκδηλώνεται από αρκετούς διαχειριστές και επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει η HSBC μετά από συναντήσεις στελέχων της, με τους πρώτους.

O Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ενθουσιασμός για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έχει υποχωρήσει, και οι τοποθέτησεις ήταν πιο χαμηλές από ό,τι στο παρελθόν. Οι επενδυτές αναρωτιούνταν ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος «καταλύτης» όταν ο «ούριος άνεμος» των κερδών θα αρχίζει να ολοκληρώνεται.

«Παρατηρήσαμε ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών μετατοπίστηκε από τη Eurobank προς την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς εξαιτίας των φθηνότερων αποτιμήσεών τους, κάτι δηλαδή παρόμοιο με αυτό που παρατηρήσαμε στο Λονδίνο μερικούς μήνες νωρίτερα», επισημαίνει ο Saraoglu, ο οποίος έλαβε κάποια μηνύματα με αρνητική χροιά στη βάση των θέσεων του, ότι η δυναμική της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να αλλάξει μετά από το πρώτο εξάμηνο του 2023, λόγω της αναπροσαρμογής και της ανατιμολόγησης καταθέσεων (back - loaded) που περιορίζει τα ανοδικά περιθωρια για τις μετοχές.

Ορισμένοι επενδυτές δίσταζαν να δουν τις ελληνικές τράπεζες ως ένα ξεκάθαρο «story» γύρω από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) (στο νέο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων) εκτιμώντας ότι μια ευνοϊκή μακροοικονομική προοπτική, η πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας και το πέρασμα στην επενδυτική βαθμίδα, η επακόλουθη πτώση του κόστους για εκδόσεις MREL και το κόστος κεφαλαίου (COE) θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» μια περαιτέρω πολλαπλή επέκταση. Από την άλλη πλευρά, στους επενδυτές που ήταν πιο νέοι στο χώρο δεν φάνηκε να αρέσει το γεγονός ότι οι τράπεζες βρίσκονται κοντά στα «υψηλά» ως προς τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Σύμφωνα με την HSBC, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank ήταν τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα, κάτι που ξάφνιασε του αναλυτές αφού η συζητήσεις επικεντρώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Eurobank κατά την περσινή χρονιά. Παράλληλα, εκδηλώθηκε ένα εύλογο ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα και για το πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί από την πιθανή έξοδο και αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Να υπενθυμίσουμε πως η HSBC ξεχωρίζει πρωτίστως τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που αποτελεί την κορυφαία της επιλογή, με την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθεί. Οι τιμές στόχους διαμορφώνονται, στα 1,45 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,40 ευρώ προηγουμένως), στα 1,60 ευρώ για τη Eurobank (σταθερή εκτίμηση), στα 6,75 ευρω για την Εθνική Τράπεζα (από 5,20 ευρώ προηγουμένως) και στα 3,35 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 3,30 ευρώ πρηγουμένως), με σύσταση «buy» και για τις τέσσερις μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αναβαθμίζει Eurobank, Πειραιώς - Νέες τιμές στόχοι

Τρ. Πειραιώς: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, με πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει δυναμική – Όχι άλλα μέτρα έως τις εκλογές, παράταση στήριξης αν χρειασθεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider