Ευρωαγορές: Ισχυρή άνοδος με το «βλέμμα» σε νομισματική πολιτική και μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ισχυρή άνοδος με το «βλέμμα» σε νομισματική πολιτική και μάκρο
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η αναφορά της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ότι η ευρωτράπεζα έχει «δρόμο ακόμα να διανύσει» σχετικά με τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Υψηλότερα έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να διατηρούν το βλέμμα τους σε νομισματική πολιτική και μακροοικονομικά στοιχεία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η αναφορά της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ότι η ευρωτράπεζα έχει «δρόμο ακόμα να διανύσει» σχετικά με τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας.

Ο ίδιος προανήγγειλε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι η άνοδος του πληθωρισμού να τεθεί υπό έλεγχο. «Πλέον, η διάρκεια των αυξήσεων των επιτοκίων είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα», ανέφερε.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,08% στις 465,30 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,26% στις 4.341 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 1,02% στις 7.781 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,43% στις 15.958 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 1,26% στις 7.432 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Λονδίνο σημείωσε ράλι 2,54% στις 27.348 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 1,17% στις 9.149 μονάδες.

Μάκρο

Πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξημένων επιτοκίων που επηρεάζουν τον καταναλωτικό κοινό.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν 1,2% έναντι πτώσης 0,2% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόηπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,2%.

Ο PMI κατασκευών της Ευρωζώνης για τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στις 45,2 μονάδες έναντι 45 μονάδων τον Μάρτιο. Ανά τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο PMI κατασκευών έφτασε τις 42 μονάδες στη Γερμανία (από 42,9 τον Μάρτιο), τις 46 μονάδες στη Γαλλία (από 45,3 τον Μάρτιο) και τις 49 μονάδες στην Ιταλία (από 47,4 τον Μάρτιο).

Πτώση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν τον Μάρτιο οι νέες παραγγελίες στα εργοστάσια της Γερμανίας, καθώς μειώθηκαν κατά 10,7% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, έπειτα από αύξηση 4,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis.

Πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Μάρτιο, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, αντιστρέφοντας την άνοδο που έχει σημειώσει έως τώρα το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Insee, η συνολική βιομηχανική παραγωγή - που περιλαμβάνει μεταποίηση, ενέργεια και κατασκευές- μειώθηκε 1,1% τον Μάρτιο, έπειτα από αύξηση 1,4% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν κάνει εκτιμήσεις για μείωση 0,5%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο κοντά στο 9% σημείωσε η μετοχή της Adidas, αφότου η εταιρεία εμφάνισε για το α΄ τρίμηνο του 2023 πωλήσεις μειωμένες μόλις κατά 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι ο γερμανικός κολοσσός αθλητικών ειδών θα αλλάξει την τύχη του.

Τα έσοδα στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα παρέμειναν αρνητικά, ωστόσο το συνολικό μέγεθος διατηρήθηκε σταθερό, σε οργανική βάση, στα 5,27 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν 5,08 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμηλά ο πήχης από Goldman - BofA για τα εταιρικά κέρδη του 2023

Randstad: Ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider