Τράπεζες και ΔΕΗ έστειλαν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες και ΔΕΗ έστειλαν υψηλότερα το Χρηματιστήριο
Πάνω από τις 1.120 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Υπεραπέδωσαν οι τράπεζες. Ισχυρή άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Με τις τράπεζες σε θέση «οδηγού» και τη ΔΕΗ να σκαρφαλώνει υψηλότερα από τα 8 ευρώ πλέον, το Χρηματιστήριο κατάφερε να υπεραποδώσει έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών και να υπερβεί το εμπόδιο των 1.200 μονάδων.

Προς το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, οι αγοραστές πάτησαν γκάζι και με τον τζίρο να ανεβάζει ελαφρώς ταχύτητα, κέρδισαν άλλο ένα στοίχημα έναντι των όποιων βραχυπρόθεσμων παικτών και των πωλητών που θέλησαν να κλειδώσουν μέρος των κερδών. Ωστόσο, το ενδιαφέρον και στη βάση των συναλλαγών παρέμεινε κεντραρισμένο στις τράπεζες και σε ορισμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σαφώς, μεγάλος βάρος στην κίνηση των τραπεζών - πέρα από τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν - οφείλεται και στο ότι οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να ψηλώνουν τις τιμές στόχους για τις εγχώριες εισηγμένες και τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, «ψήφο εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Deutsche Bank, αυξάνοντας τις τιμές στόχους για τις μετοχές αυτών. Η Deutsche Bank προχώρησε σε αναβάθμιση της σύσταση για τη μετοχή της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, με την Εθνική ωστόσο να παραμένει η κορυφαία επιλογή της («top pick») στη χώρα, δεδομένης της διαρθρωτικής της δύναμης και του απλού business model. Πλέον, και για τις τέσσερις μετοχές θέτει πλέον σύσταση «buy», ορίζοντας τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 6,15 ευρώ από 5,10 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ από 1,55 ευρώ, αναβαθμίζοντας τη Eurobank - σε «buy» από «hold» - με τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ από 1,45 ευρώ και την Τράπεζας Πειραιώς - σε «buy» από «hold» - με τιμή στόχο στα 2,95 από 1,80 ευρώ.

Να επισημανθεί πως στις 11 του μηνός θα έχουμε τα αποτελέσματα του MSCI και θα δούμε αν και κατά πόσον η Τράπεζα Πειραιώς που εκπληρώνει όλα τα κριτήρια θα είναι μέσα στον δείκτη.

Στα τεχνικά σημεία, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε «κύλιση» πάνω στην γραμμή τάσης τηρώντας ευλαβικά επίπεδα και ισορροπίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση την ανοδική τάση. Οι αγοραστές δείχνουν κυρίαρχοι της κατάστασης καθώς σε καίρια σημεία αναχαιτίζουν το αρνητικό πρόσημο διατηρώντας έτσι σε ισχύ τα ανοδικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Παρόλα αυτά η διαγραμματική εικόνα παραπέμπει σε συσσώρευση, η αγορά παραμένει εντός εύρους διαπραγμάτευσης (1.120 – 1.070) και δεν αποκλείεται η προσέγγιση του άνω ορίου του εύρους να βγάλει κάποιες ρευστοποιήσεις. Η εικόνα θετικής αναμονής δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός του εύρους συσσώρευσης, η διαφυγή ωστόσο με κλείσιμο πάνω από τις 1.122 μονάδες θα βρεθεί αντιμέτωπη με το υψηλό του 2023, λίγο πάνω από τις 1.040 μονάδες. Η εικόνα αναμονής εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί, οι τζίροι παρά την άνοδο δεν ακολουθούν συμμετρικά και ενδεχομένως η δυναμική να αρχίσει να φθίνει προς τα μεσοπρόθεσμα σημεία αντίστασης της Αγοράς.

Να σημειωθεί ωστόσο πως οι διεθνείς αγορές και δη η Wall Street συνεχίζει να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Το εύθραυστο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σκηνικό, η εμπιστοσύνη που κλονίζεται και αποτυπώνεται εμφανώς πλέον στο διεθνές τραπεζικό σύστημα στη βάση και της ελλιπούς εποπτείας, το «American Dream» που ξεθωριάζει και εξελίσσεται σε μια παγίδα χρέους και η αβεβαιότητα που ενισχύεται κατακόρυφα καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αναδιαμορφώνονται και οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη εν ριπή οφθαλμού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αγοραστικών κινήσεων από τα χαρτοφυλάκια, που θέτουν επί τάπητος πλέον έναν πιο «αμυντικό» προσανατολισμό καθώς αναθεωρείται το σενάριο μιας «απότομης προσγείωσης» («hard landing» σενάριο) της οικονομίας. Μιας παγκόσμιας οικονομίας που συνεχίζει να «ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί» και δε διαθέτει κανένα «μαξιλάρι» και καμία «θωράκιση» έναντι μιας απότομης ύφεσης, τη στιγμή μάλιστα που οι κίνδυνοι - αλληλοσυνδεόμενοι ως επί το πλείστον - παραμένουν πολύ πιο αυξημένοι από ό,τι συνήθως.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,96% στις 1.121,90 μονάδες με τον τζίρο στα 73,94 εκατ. ευρώ. Κέρδη 1,31% για τον FTSE 25 στις 2.728,69 μονάδες, με τον τραπεζικό να κλείνει με ισχυρή άνοδο που έφτασε στο 3,57% και στις 863,55 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ κατέγραψε κέρδη 4,88% φτάνοντας εκ νέου στα 5,2060 ευρώ, με τη Eurobank στο 3,99% και στα 1,3935 ευρώ, και την Alpha Bank να κλείνει με άνοδο 3,05% στα 1,20 ευρώ. Χαμηλότερα, αλλά ανοδικά, κινήθηκε και η Πειραιώς στο 1,28% και στα 2,37 ευρώ.

Ξεχώρισε με κέρδη 2,27% η μετοχή της ΔΕΗ που επανήλθε πάνω από τα 8 ευρώ (8,10 ευρώ), ενώ ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να σπάει τα κοντέρ με άνοδο 1,38% στα 16,18 ευρώ και σε νέα πολυετή υψηλά.

Κέρδη επίσης για τον ΟΤΕ που βρίσκεται στα 13,45 ευρώ, με την Aegean στο 2,19%, την Titan στο 1,06%, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,10% και τη Lamda στο 2,20%.

Ήπια υποχώρηση για Μυτιληναίο, ΕΕΕ και Jumbo υπό το φόντο του profit taking.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Χατζηδάκης: H ισχυρή ανάπτυξη θα φέρει αυξήσεις μισθών - Θα στηρίξουμε το «Σπίτι μου» με όσους πόρους χρειαστούν

JP Morgan: Το περίπλοκο «μονοπάτι» των εθνικών εκλογών και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες, πώς και πότε θα κερδίσουν έκπτωση 10%

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider