«Μάχη» για τη διατήρηση του ανοδικού σερί στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» για τη διατήρηση του ανοδικού σερί στο Χρηματιστήριο
Τα αποτελέσματα και η πολιτική σκηνή συνεχίζουν να κλέβουν τις εντυπώσεις των επενδυτών. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 10:40

Απέχοντας λιγότερο από δέκα συνεδριάσεις μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, το Χρηματιστήριο δε δείχνει να φοβάται την επόμενη ημέρα και με αιχμή τις τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζουν το εγχώριο επενδυτικό story.

Παρότι αρκετοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι δε βλέπουν λευκό καπνό από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, οι επενδυτές τοποθετούνται με φόντο τις καλύτερες προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ενδεικτική η θέση της JP Morgan που αναμένει πως θα είναι ατελέσφορη η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μάη, καθώς όπως επισημαίνει, κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν φαίνεται να μπορεί να επιτύχει την πλειοψηφία των εδρών.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ήδη πολύ κοντά (σε απόσταση 2% - 3%) στο όριο της πλειοψηφίας σε αυτή τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό θα οδηγούσε σε δύο επιλογές: (i) μια ενιαία μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν και με πιθανώς ισχνή πλειοψηφία και (ii) μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ ως μικρότερου εταίρου.

Περνώντας στις τράπεζες, στόχο για διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20% των κερδών του 2023, έθεσε και η διοίκηση της Alpha Bank (μετά την Τρ. Πειραιώς που ανακοίνωσε πρώτη τα αποτελέσματά της) η οποία βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές για το θέμα αυτό.

Κάνοντας λόγο για μία φανταστική χρονιά (2022) για την Τράπεζα και τονίζοντας ότι προτεραιότητα παραμένει η κερδοφορία, ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, είπε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023: «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους Μετόχους μας από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Θεμέλιο για την εξέλιξη αυτή αποτελούν, αφενός η επιτυχής υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Alpha Bank, αφετέρου το ιδιαιτέρως δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, που χαρακτηρίζεται από ενισχυμένα κέρδη ύψους 162 εκατ. ευρώ και περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με τον Δείκτη Fully Loaded CET1 να ανέρχεται σε 12,8%, ενισχυμένος κατά 30 μονάδες βάσης.

Στα διεθνή κυριαρχεί μια αρκετά ρευστή κατάσταση, με τους traders να στοιχηματίζουν γύρω από τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο μειώθηκαν από το 40% σε λίγο χαμηλότερα από το 37%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed εξακολουθούν να κινούνται προς δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους και με μια υψηλότερη πιθανότητα για τρίτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Πέραν αυτού παρουσιάστηκε και η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Fed, η οποία έρχεται μετά το τραπεζικό ντόμινο χρεοκοπιών κατά τους τελευταίους 2 μήνες. Η Fed αναησυχεί ότι «οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές, την πιστωτική ποιότητα και τη ρευστότητα χρηματοδότησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περαιτέρω συρρίκνωση της παροχής πιστώσεων στην οικονομία». Αυτό θα αύξανε άμεσα το κόστος χρηματοδότησης και δυνητικά θα οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση την ευρύτερη οικονομία. Όσον αφορά τους συγκεκριμένους κινδύνους, η Fed επεσήμανε τις υψηλές αποτιμήσεις ακινήτων παρά την αποδυνάμωση των θεμελιωδών μεγεθών, τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους και τους κινδύνους χρηματοδότησης λόγω των τραπεζών που κατέχουν υψηλά ποσά τίτλων AFS και HTM. Σημειώνει ωστόσο ότι η χρηματοοικονομική μόχλευση δεν είναι σε κακή κατάσταση, λέγοντας ότι «τα υψηλά επίπεδα κεφαλαίου και η μέτρια έκθεση στον κίνδυνο επιτοκίου συνεπάγονται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών είναι ανθεκτική σε πιθανές πιέσεις από υψηλότερα επιτόκια».

Επιστρέφοντας, στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης ξεκινά από τις 1.121,90 μονάδες με κέρδη 3,39% στο πενθήμερο ανοδικό σερί, τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με κέρδη 8,97%.

Στις τράπεζες και δη στην Alpha Bank τα βλέμματα αλλά και στις κατασκευαστικές μετά την προσθήκη και του έργου του ΒΟΑΚ για τον οποίο μάχονται τρία σχήματα.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται ελαφρώς την Τρίτη κατά 0,19% στις 1.124 μονάδες με τον τζίρο στα 1,95 εκατ. ευρώ. Άνοδικά και ο FTSE 25 στο +0,41% και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,22% στις 865,48 μονάδες.

Η Alpha Bank καταγράφει άνοδο 1,67% στα 1,22 ευρώ, η Eurobank υποχωρεί οριακά κατά 0,16%, η ΕΤΕ σταθερή στα 5,21 ευρώ, με την Πειραιώς να κινείται ανοδικά κατά 0,78%.

Ήπιες κινήσεις σημειώνονται ευρύτερα, με μερίδα επενδυτών να προβαίνει σε ένα ήπιο profit taking σε τίτλους που έχουν γράψει ισχυρές επιδόσεις όπως o ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος και η Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων και η γεωγραφία του νέου ΕΝΦΙΑ

«Σπίτι μου»: Κόντρα ΔΥΠΑ με Σύλλογο Μεσιτών για τα διαθέσιμα ακίνητα στην Αττική - Έρχονται αλλαγές στις προϋποθέσεις

Υποδομές: Γιατί το χαρτοφυλάκιο έργων - «μαμούθ» της Big 5 είναι «ατού» αλλά και πρόκληση

gazzetta
gazzetta reader insider insider