Wall Street: Με «όρεξη» υποδέχτηκαν οι αγοραστές τα πληθωριστικά στοιχεία - Σε ρεκόρ 13 μηνών S&P και Nasdaq

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Με «όρεξη» υποδέχτηκαν οι αγοραστές τα πληθωριστικά στοιχεία - Σε ρεκόρ 13 μηνών S&P και Nasdaq
Με τα μάτια στραμμένα στην αυριανή ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Fed, οι επενδυτές στο αμερικάνικο χρηματιστήριο έδειξαν την Τρίτη την ικανοποίηση τους για τη νέα αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή.

Με τα μάτια στραμμένα στην αυριανή ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Fed, οι επενδυτές στο αμερικάνικο χρηματιστήριο έδειξαν την Τρίτη την ικανοποίηση τους για τη νέα αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή, όπως εμφανίστηκε σε σημερινή έκθεση, στέλνοντας τους δείκτες υψηλότερα, με τους S&P και Nasdaq να επεκτείνουν τα ρεκόρ τους από τον Απρίλιο του 2022.

Πιο αναλυτικά, κάμψη κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο, αν και ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, θέτοντας ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτικής. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4% από 4,9% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Το 4% συνιστά τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,3% έναντι 5,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, όπως τπν Απρίλιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,43% στις 34.213 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,70% στις 4.369 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,83% στις 13.573 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Η αμερικανική εταιρεία εμπορίας σιτηρών Bunge και η Viterra, που υποστηρίζεται από την Glencore, ανακοίνωσαν την Τρίτη μια συμφωνία συγχώνευσης ύψους 18 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Όπως μετέδωσε το Reuters, η συμφωνία φέρνει την Bunge πιο κοντά σε παγκόσμια κλίμακα στους κορυφαίους ανταγωνιστές Archer-Daniels-Midland και Cargill και θα εξεταστεί προσεκτικά από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, ιδιαίτερα στον Καναδά και την Αργεντινή. Η Bunge είναι ήδη ο μεγαλύτερος μεταποιητής ελαιούχων σπόρων στον κόσμο.

Η μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταγράφει ισχυρά κέρδη προσυνεδριακά στο αμερικανικό χρηματιστήριο για την Τρίτη, μετά από δημοσίευμα για το ότι ο Καταριανός σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι έχει «κλειδώσει» την εξαγορά του αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου. Όπως μετέδωσε το CNBC, η καταριανή εφημερίδα Al-Watan ανέφερε πως ο αλ-Θάνι αναμένεται να ανακοινωθεί ως ο προτιμώμενος πλειοδότης της ομάδας της Premier League. Σημειώνεται πως ο αλ-Θάνι είναι συνιδιοκτήτης της εφημερίδας. Η μετοχή της Γιουνάιτεντ ενισχύθηκε άνω του 13%.

Εμπορεύματα

Την τρίτη συνεχόμενη υποχώρηση τους κατέγραψαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού την Τρίτη. «Για να κάνει ράλι ο χρυσός, χρειάζεται η Wall Street να είναι σίγουρη πως η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε στο Marketwatch ο ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, Edward Moya. Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έχασε 11,10 δολάρια ή 0,6% για να κλείσει στα 1.958,60 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου έχασε 24 σεντς, ή 1%, στις 23,82 δολάρια η ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισε 17,50 δολάρια ή 1,3% στα 1.358,60 δολάρια η ουγγιά ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου έχασε 13,40 δολάρια ή σχεδόν 1,4% στα 981,90 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 8 σεντς ή 2,1% στα 3,83 δολάρια η λίβρα.

Πάνω από 3% κέρδισαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη λόγω των ελπίδων για αύξηση της ζήτησης καυσίμων, αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά σε 10 μήνες, ενισχύοντας τις τιμές του αργού μετά τις μεγάλες απώλειες στην προηγούμενη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent διαμορφώθηκαν στα 2,45 δολάρια ή 3,4% στα 74,29 δολάρια το βαρέλι, την στιγμή που το αμερικανικό αργό West κέρδισε 2,30 δολάρια ή 3,4%, στα 69,42 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: «Καύσιμο» από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενόψει της ΕΚΤ

Χρηματιστήριο: Ξένες αγορές και δημοπρασίες έδωσαν το θετικό πρόσημο

Θρίλερ με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ-Παραμένουν οι γερμανικές ενστάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider