Οι μετοχές που οδήγησαν το ΧΑ προς νέα υψηλά - Έκρηξη τζίρου λόγω rebalancing

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μετοχές που οδήγησαν το ΧΑ προς νέα υψηλά - Έκρηξη τζίρου λόγω rebalancing
Από τις τράπεζες προς τα βαριά χαρτιά της αγοράς φαίνεται να μετακινήθηκαν σημαντικά κεφάλαια στη σημερινή συνεδρίαση.

Από τις τράπεζες προς τα βαριά χαρτιά της αγοράς φαίνεται να μετακινήθηκαν σημαντικά κεφάλαια στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με το μεγαλύτερος βάρος αυτών να μπαίνει στη Mytilineos, τον ΟΤΕ, τη Motor Oil και τον ΟΠΑΠ. Αυτή κυρίως η τετράδα μετοχών έδωσε το θετικό πρόσημο στην αγορά, με τις τράπεζες να καταγράφουν νέα υποχώρηση υπό το βάρος του profit taking.

Ομαλά εξελίχθηκε και το triple witching, δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές, τμήμα που δεν είχε και ιδιαίτερο βάθος. Ωστόσο περαιτέρω αύξηση τζίρου, επέφερε και η αλλαγή σταθμίσεων στους δείκτες FTSE με την ένταξη και της Cenergy στον 25αρη, ενώ η αργία της Δευτέρας στη Wall πιθανώς να οδήγησε αρκετά χαρτοφυλάκια να κλειδώσουν κέρδη.

Σε επιμέρους τα κοντέρ συνεχίζει να σπάει η μετοχή της Mytilineos, με τη Citi να δηλώνει «ταύρος» και να αυξάνει εκ νέου την τιμή στόχο για τη μετοχή. Στο σχετικό report, η Citi δίνει έμφαση στον ρόλο της Mytilineos στην ενεργειακή μετάβαση, αναφορικά με το portfolio ΑΠΕ που έχει διπλασιαστεί, ενώ στον κλάδο της μεταλλουργίας συγκρίνει τα μεγέθη της με την Norsk Hydro, επισημαίνοντας ότι θα την ξεπεράσει αναφορικά με το περιθώριο κέρδους στο αλουμίνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Citi ανεβάζει την τιμή στόχο για την Mytilineos στα 37 ευρώ (από 30 προηγούμενως) και εντοπίζει 3 βασικούς καταλύτες που υποστηρίζουν το re-rate της MYTILINEOS σε αυτά τα νέα επίπεδα κερδοφορίας:

- Η νέα οργανωτική δομή της Mytilineos ευνοεί την καλύτερη κατανόηση του growth story της εταιρείας.

- Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς η εταιρεία έχει διπλασιάσει το portfolio της τους τελευταίους 18 μήνες, το οποίο με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του «πράσινου» EBITDA στα επόμενα έτη στο 50% των συνολικών EBITDA.

- Η «Πράσινη» μετάβαση του αλουμινίου φαίνεται να συντελείται τα επόμενα 1-2 έτη, οδηγώντας σε πιθανά «πράσινα» premiums, ενώ η εταιρεία εκτιμάται ότι θα έχει καλύτερα περιθώρια κέρδους ακόμα και από τη Norsk Hydro. Επιπρόσθετα, ο οίκος αναμένει περαιτέρω rerating για τη μετοχή σε συνέχεια του corporate restructuring και στο θετικό σενάριο ανεβάζει την τιμή στόχο στο επίπεδο των 44 ευρώ.

Επιστρέφοντας στη μεγαλύτερη εικόνα της αγοράς, ο τζίρος από τα 107,1 εκατ. ευρώ πριν τις δημοπρασίες, εκτινάχθηκε στα 186,7 εκατ. ευρώ, λόγω του rebalancing και των αλλαγών στις σταθμίσεις. Με τα βαριά χαρτιά της αγοράς κατάφερε ο Γενικός Δείκτης να πλησιάσει πιο κοντά τις 1.280 μονάδες.

Από κυματικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς οι 1.379,42 μονάδες - εφόσον έχουν τόσο μεγάλη σημασία - το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1,379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίσει να σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Στο ταμπλό σήμερα, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 1.277,56 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,79% και τις 3.107,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε κλείνοντας με απώλειες 0,53% στις 1.019,46 μονάδες.

Επιμέρους, το profit taking και το rotation έφερε νέες απώλειες σε τράπεζες, με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 2,23% στα 5,872 ευρώ, την Πειραιώς να κλείνει στα 2,998 ευρώ, αμετάβλητη και την Alpha Bank στο 0,13% με τη Eurobank στο 0,10%.

Τις εντυπώσεις από τις τράπεζες έχουν κλέψει άλλα χαρτιά της αγοράς με τη Mytilineos στο 3,64% και νέα υψηλά στα 31,90 ευρώ, τη ΜΟΗ στο 2,75% και τα 24,68 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στο 2,43% και τα 16,84 ευρώ και την Titan να επανέρχεται με κέρδη 2,38% τα 17,20 ευρώ και νέα υψηλά επίσης.

Από την άλλη, η κατοχύρωση κερδών χτύπησε την Aegean (-1,79), την Autohellas (-1,27%) και πολύ χαμηλότερα τη Jumbo που παραμένει σε ιστορικά υψηλά στα 24,96 ευρώ.

Κέρδη για ElvalHalcor (1,48%), Ελλάκτωρ (2,13%) και τα ΕΛΠΕ στο (1,61%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση νέο ράλι για Πλαστικά Θράκης (5,06%), ΑΔΜΗΕ (4,37%), Intrakat (4,25%) και ΑΒΑΞ (3,05%).

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «σε νέα υψηλά 9 ετών βρέθηκε και αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών με την υποστήριξη
μεγαλύτερου αριθμού εισηγμένων εταιριών από όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η άνοδος αφορούσε ένα πιο κλειστό κλαμπ εταιριών που προέρχονταν κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση και δευτερεύοντος από τα λεγόμενα «ποιοτικά μεσαία» χαρτιά της αγοράς. Πλέον η εικόνα των αποδόσεων έχει απλώσει σε μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων εταιριών και το φαινόμενο έχει δύο ερμηνείες: αφενός το «εύκολο κέρδος» έχει βγει από τις εισηγμένες που συμμετείχαν στο πρώτο σκέλος της ανόδου που έφερε την αγορά στις 1.200 μονάδες αφετέρου η διάρκεια του ανοδικού κύκλου και τα
σημαντικά κέρδη που έχουν πραγματοποιηθεί δίνουν πλέον την δυνατότητα σε χαρτοφυλάκια να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε περιπτώσεις εταιριών που διαθέτουν μεν κάποια ποιοτικά δεδομένα στερούνταν ωστόσο μέχρι πρότινος ικανοποιητική ρευστότητα στην διαπραγμάτευση τους ή την απαραίτητη ευκρίνεια στην προοπτική τους. Στην κινητικότητα περισσότερων χαρτιών έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η αγορά πλέον κινείται με ηπιότερες ανοδικές κινήσεις ενώ οι διορθώσεις είναι είτε ιδιαίτερα ρηχές είτε περιορίζονται σε λίγες ώρες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Τα θετικά κλεισίματα με μικρή διακύμανση στο Γενικό Δείκτη συντηρούν το θετικό momentum και αποτρέπουν κάποιες βίαιες διορθώσεις από χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά, δίνοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο σε πιο «δύσκολες» περιπτώσεις να βρουν ανοδικό βήμα και να χτίσουν ενδιαφέρον και συναλλαγές.

Πάντως και το εξωτερικό ήταν υποστηρικτικό στην διατήρηση του θετικού κλίματος. Σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τις κινήσεις και τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών για το μέλλον των βασικών επιτοκίων, οι οποίες δεν ήταν προς την ίδια κατεύθυνση (Ιαπωνία -0,25% ΗΠΑ και Κίνα μηδέν, Ευρώπη +0,25%) κινήθηκαν ανάλογα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Οι αγορές διέγνωσαν ότι κινούμαστε προς το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων και η προτεραιότητα πλέον δίνεται στο «μάζεμα» της ύφεσης που θα παράξει το αυξημένο κόστος δανεισμού όπως και η επίδραση που θα έχει σε πληθωρισμό και αγορά εργασίας. Αν και η εικόνα παραμένει ακόμα εύθραυστη οι επενδυτές θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών που παρατηρείται σε σχέση με πέρυσι θα περάσει σταδιακά στην οικονομία επαναφέροντας τα περιθώρια κέρδους στις επιχειρήσεις σε επίπεδα κανονικότητας. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα (22 Ιουνόυ) αναμένουμε επιτόκια και από τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και του Ην. Βασιλείου (Εκτ. 0,25%) οι οποίες θα κλείσουν τον κύκλο των παρεμβάσεων των Κεντρικών Τραπεζών του Ιουνίου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υψηλά του 2014 με τους αγοραστές να ελέγχουν την τάση σε κομβικές στιγμές της ημέρας και να κλείνουν την ψαλίδα με το ορόσημο των 1377 μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κλεισίματα αφού οι διορθώσεις είναι εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος και ακολουθούνται από μεγάλα σερί ημερήσια θετικών συνεδριάσεων. Από τις 2 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχει δει μόλις εννέα αρνητικά πρόσημα σε ένα σύνολο 33 συνεδριάσεων διανύοντας μια απόσταση 190 μονάδων (~17%) με μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες το -1,12% στις 24 Μαΐου. Μάλιστα σε μηνιαίο επίπεδο ο κινητός μέσος των 200 ημερών γύρισε ανοδικός για πρώτη φορά μετά το 2009 υποδηλώνοντας ότι μπαίνουμε πλέον στον πυρήνα της ανοδικής αγοράς. Η πολύ φορτισμένη ανοδική εικόνα δικαιολογεί το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης η οποία ωστόσο μπορεί να εκφραστεί με την μορφή μιας πλάγιας συσσώρευσης τιμών. Ο στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1.377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Την πώληση της Κωτσόβολος εξετάζει η Currys

Τι αποκάλυψαν οι Έλληνες τραπεζίτες στο συνέδριο της Goldman Sachs στο Παρίσι

Helleniq Energy: ΑΠΕ 200-300 MW στο εξωτερικό έως το 2025 – Οι ενεργειακές επενδύσεις στα διυλιστήρια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider