Wall Street: Τέλος στο 3ήμερο πτωτικό σερί των S&P 500 - Nasdaq με τεχνολογική ώθηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τέλος στο 3ήμερο πτωτικό σερί των S&P 500 - Nasdaq με τεχνολογική ώθηση
Τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί έδωσαν ο S&P 500 και ο Nasdaq, με τον Dow Jones όμως να τερματίζει σε «κόκκινο έδαφος», μετά από μία συνεδρίαση επιφυλακτικότητας στο αμερικανικό χρηματιστήριο. 

Τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί έδωσαν ο S&P 500 και ο Nasdaq, με τον Dow Jones όμως να τερματίζει σε «κόκκινο έδαφος», μετά από μία συνεδρίαση επιφυλακτικότητας στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Μέσα σε ένα διαφαινόμενο υποτονικό κλίμα, οι τεχνολογικές μετοχές βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγοραστών, ενώ με ένα γύρισμα προς το τέλος της συνεδρίασης επετεύχθη το θετικό πρόσημο από τους δύο βασικούς δείκτες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις κινήσεις των δεικτών της Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,01% στις 33.946 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,37% στις 4.381 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 13.630 μονάδες.

Το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται στα των επιτοκίων, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, για πιθανές νέες αυξήσεις. Αυτό, μετά την απόφαση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για παύση, που καλλιέργησε την ελπίδα στην αγορά ότι θα μπορούσε να πλησιάζει το τέλος της σύσφιξης.

Μάλιστα, ο Πάουελ επανήλθε σήμερα, «δείχνοντας» μάλιστα μία ή δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Όπως είπε ο ίδιος, η επαναφορά του πληθωρισμό στον στόχο του 2% είναι κρίσιμη, προκειμένου να στηριχθεί η υγεία της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Fed «θα χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια ξανά φέτος και ενδεχομένως, δύο φορές».

Μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επεσήμανε ότι αν και ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί από μέσα της περασμένης χρονιάς, οι πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές.

Παράλληλα, νέο μήνυμα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed απέστειλε σήμερα και η Μισέλ Μπόουμαν.

«Υποστήριξα την απόφαση της FOMC την περασμένη εβδομάδα» είπε η ίδια, αναφερόμενη στην τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. «Ωστόσο, πιστεύω ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο μας» τόνισε.

Άλλωστε, και στην Ευρώπη την Πέμπτη σημειώθηκε ένα «κύμα» αυξήσεων επιτοκίων από Κεντρικές Τράπεζες.

Συγκεκριμένα, σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου (κατά 50 μονάδες βάσης), σε επίπεδα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ενώ και η Κεντρική Τράπεζα τη Τουρκίας αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 15% από 8,5%. Παράλληλα, σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία μάκρο. Στο επίκεντρο τίθενται τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, διευρύνθηκε κατά 1,5% το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήλθαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τετραήμερο πτωτικό σερί για τις ευρωαγορές με φόντο την BoE

«Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο

Σε χαμηλά τριμήνου ο χρυσός υπό το βάρος των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider