Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις το Χρηματιστήριο και αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις το Χρηματιστήριο και αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα
Κατάφερε να αντέξει το Χρηματιστήριο εν μέσω διεθνών πιέσεις. Νέα άνοδος για Aegean, ΔΕΗ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ. Μεικτά πρόσημα σε τράπεζες.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να βρίσκονται υπό το φάσμα ισχυρών πιέσεων και ρευστοποιήσεων και την αγορά της Αμερικής να υποχωρεί, το Χρηματιστήριο κατάφερε να αντέξει και να βγάλει θετικό πρόσημο, αναμένοντας πλέον το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η αγορά έφτασε αρχικώς μέχρι και πάνω από τις 1.270 μονάδες αλλά με τις πωλητές να ενεργοποιούνται στην Ευρώπη και μάλιστα αρκετά επιθετικά, το ΧΑ υποχώρησε χαμηλότερα. Μάλιστα ο τζίρος εκτινάχθηκε με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές μέσω και διάφορων πακέτων που πέρασαν κυρίως σε Alpha Bank (32,3 εκατ.) και ΔΕΗ (13,38 εκατ.).

Απόρροια του κλίματος νευρικότητας και ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη, ήταν η περαιτέρω αποδυνάμωση των δεικτών PMI. Τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία οι δείκτες μεταποίησης ήταν χαμηλότεροι από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης των υπηρεσιών, που βρίσκεται στο επίκεντρο για την ΕΚΤ, αποδυναμώθηκε σε γενικές γραμμές από τις προηγούμενες μετρήσεις. Μάλιστα, στη Γαλλία, συρρικνώθηκε - και θυμηθείτε πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες στη Γαλλία. Η Γερμανία, επίσης, χτυπήθηκε εκεί που πονάει περισσότερο, στη μεταποίηση, με ένδειξη 41(?!). Στις ΗΠΑ αργότερα, η μεταποίηση αναμένεται να παρουσιάσει πτώση στις 48,5 και οι υπηρεσίες φαίνονται στο 54.

Από την άλλη, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να κινούνται επιθετικά στα επιτόκια, αλλά οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ενδέχεται να φρενάρουν τυχόν περαιτέρω αυξήσεις. Όπως αναφέρουν διαχειριστές από το Λονδίνο, οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται πλέον και τη σκιά τους για να μη προκαλέσουν ύφεση. Ουσιαστικά η στρατηγική «wait and see» είναι η κατάλληλη καθώς οι τόσο επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια σε χρόνο ρεκόρ, αναμένεται να περάσουν και να επιδράσουν σταδιακά στην οικονομία. Περισσότεροι συντήνουν πλέον στο σενάριο του «soft landing» δηλαδή μιας ήπιας υποχώρησης της αναπτυξιακής δυναμικής και της περαιτέρω αναπτυξιακής ώθησης. Οι ίδιοι διαχειριστές σημειώνουν πως μια ήπια ύφεση με ανεργία σε χαμηλό ρεκόρ, είναι έως και αδιάφορη...!

Συνεπώς, όπως φάνηκε και σήμερα ο διεθνής παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές των επενδυτών, αλλά υψηλότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έκβαση των εθνικών εκλογών και το άνοιγμα μιας νέας κυβερνητικής θητείας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως όλα δείχνουν. Οι έδρες που θα συγκεντρώσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μια άνετη κυβερνητική πλειοψηφία θα δώσουν μεγαλύτερη άνεση κινήσεων για τον Μητσοτάκη να προχωρήσει σε πιο ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, επιταχύνοντας παράλληλα τις όποιες κινήσεις χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική Αγορά και ενδεχομένως το ζητούμενο πλέον αφορά το «πολιτικό κεφάλαιο» που θα κλειδώσει η νέα κυβέρνηση και ακολούθως οι βαθμοί ελευθερίας που θα τις εξασφαλίσει στην υλοποίηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Στα βασικά σημεία του νέου αφηγήματος του Χρηματιστηρίου επισημαίνονται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η πώληση των πακέτων των τραπεζών από το ΤΧΣ και η ένταξη της αγοράς στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων. Σε αυτή την διαδρομή η αγορά θα έχει την ευκαιρία να ανανεώσει το περιεχόμενο των εισηγμένων εταιριών, να αυξήσει την ρευστότητα της και να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Πολλά από όσα αναφέρθηκαν περιέχονται στο εμφατικό +36,5% του ΧΑ από την αρχή του έτους καθιστώντας έτσι την επίτευξη τους σε εύλογο χρονικό διάστημα αναγκαία συνθήκη για την συνέχιση της ανόδου της αγοράς. Πλέον η αναμονή θα λειτουργεί αντίστροφα αφού η προσδοκία έχει τρέξει αρκετά και οι αποτιμήσεις δεν βρίσκονται στην ζώνη του φθηνού. Δεν παραγνωρίζεται πάντως η εξαιρετική επίδοση των εταιριών σε επίπεδο επιχειρηματικών κερδών, αυτό σίγουρα συνιστά λόγους για πολύ πιο ήπιες διορθώσεις σε ενδεχόμενες αναταράξεις από το εξωτερικό, η μεγάλη εικόνα όμως θα διαμορφωθεί από την ταχύτητα της σύγκλισης των προσδοκιών του αφηγήματος με την πραγματικότητα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα διεκπεραιώνοντας μια απόλυτα λογική διόρθωση χαμηλού σχετικά εύρους. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση αποφορτίστηκαν χωρίς ωστόσο να χαθεί η επαφή με τα πρόσφατα υψηλά (1280 μονάδες) ενώ οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ μπορούν θεωρηθούν ότι δεν έβγαλαν ένταση ρευστοποιήσεων. Αν και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων όρων παραμένει αγορασμένο, ο MΑCD μετά από μια μακρά περίοδο αγορών έδωσε σήμα πώλησης το οποίο προς το παρόν δεν έχει πληρώσει τους πωλητές. Τα τεχνικά δεδομένα διατηρούν την ανοδική σύσταση για τον Γενικό Δείκτη πρέπει ωστόσο να εκτιμηθεί η εικόνα σημαντικών υπερτιμήσεων που κυριαρχεί σε εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.209 και στις 1.178 μονάδες ενώ ανοδικά αντίσταση εντοπίζεται μόνο στις 1370 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί το υψηλό των τελευταίων 9 ετών. Συμπερασματικά θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει εκ νέου τα φετινά υψηλά εξετάζοντας παράλληλα την συναλλακτική ένταση η οποία θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το δυνητικό περιθώριο ανόδου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ήπια ανοδικά στο 0,45% και στις 1.268,71 μονάδες με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 130,8 εκατ. ευρώ, με πακέτα ύψους 16,47 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,37% στις 3.062,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 982,57 μονάδες, βλέποντας και επίπεδα άνω των 990.

Στις τράπεζες, μεγάλη ένταση και νευρικότητα, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Alpha Bank και Eurobank υπεραπέδωσαν με κέρδη 1,9% και 1,36% αντίστοιχα με την Πειραιώς στο 0,14% και τα 2,78 ευρώ και την ΕΤΕ στο -1,71% και τα 5,644 ευρώ.

Επιπλέον υψηλότερα κινήθηκαν ΔΕΗ (0,55%), Aegean (1,12%), Viohalco (2,74%), MOH (0,97%), EEE (0,81%) και ΕΛΠΕ (0,48%).

Συνεχίστηκε το profit taking σε ήπιο βαθμό για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ αλλά και για Μυτιληναίος που παραμένει σε ιστορικά υψηλά.

Επιπλέον, το τέλος εξαμήνου και η υπεραπόδοση της αγοράς οδηγούν σε ένα επιμέρους κλείδωμα κερδών, με σταδιακές επανατοποθετήσεις. Επιπλέον, η επόμενη εβδομάδα υπάρχουν αρκετές αποκοπές μερισμάτων, με τη Motor Oil, τη Helleniq Energy και τη Mytilineos να πρωταγωνιστούν.

Παράλληλα, η υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα και οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς παραμένουν ισχυρές, με τη Eurobank Equities να θέτει σύσταση buy για τη μετοχή της ΕΧΑΕ με τιμή στόχο στα 6 ευρώ πλέον.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ισχυρή ετησίως, με τον τζίρο να φτάνει στο +14% σε ετήσια βάση στα 108 εκατ. ευρώ, με περαιτέρω ώθηση από την ανατιμολόγηση των ελληνικών μετοχών με τη μέση κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 74 δισ. (+13% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι).

Παρά την προσωρινή οπισθοχώρηση τον Μάρτιο λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει ενισχυθεί περαιτέρω, ειδικά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου. Εκτός από το σταθερό πολιτικό σκηνικό – το οποίο είναι πιθανό να εδραιωθεί μετά τον 2ο γύρο των γενικών εκλογών της 25ης Ιουνίου – υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους επενδυτές ώστε να είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, και συγκεκριμένα: i) το υγιές μακροοικονομικό πλαίσιο, ii) η αναμενόμενη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, ii) τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, και iv) ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις, ειδικά στην περίπτωση των κλάδων εκτός των χρηματοοικονομικών που παραμένουν σε discount άνω του 25% έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών.

Στην... πέραση που βρίσκουν στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα αναφέρεται την Παρασκευή το Reuters, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, τονίζοντας πως τα ομόλογα της χώρας κινούνται κοντά στα επίπεδα που έχουν οι πρωτοκλασάτες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

«Το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του ελληνικού χρέους αντί αυτού των περιφερειακών χωρών με την υψηλότερη κατάταξη, όπως η Ισπανία, μειώνεται και θα μπορούσε ακόμη και να εξαφανιστεί εντελώς, καθώς το προφίλ του χρέους της έχει βελτιωθεί και η οικονομία της απολαμβάνει τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων για τα επόμενα χρόνια» σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι εκλογές και το χρέος

Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης κρίσιμη, όπως τονίζει το Reuters, κάνοντας αναφορά για τις ενισχυμένες πιθανότητες που έχει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής λόγω του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής.

Το spread των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι εκείνων της Ισπανίας υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, περίπου στις 27 μονάδες βάσης . Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία διαπραγματεύονται με μικρότερο premium από την Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία - το σημείο αναφοράς της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα spreads των περιφερειακών χωρών θα μπορούσαν γενικά να διευρυνθούν, καθώς οι τιμές των εν λόγω ομολόγων έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θετικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «ανατροπή» που θα φέρει το ελληνικό χρέος «κάτω» από ιταλικό και ισπανικό, δεν είναι... η αναβάθμιση

Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν στη νότια Ευρώπη - «Κοντά στις πρωτοκλασάτες χώρες»

DIMAND: Pipeline επενδύσεων αξίας 1,16 δισ. ευρώ, ρίχνει βάρος στην κατοικία – Υπέρ της πόλης έναντι της Αθηναϊκής Ριβιέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider