Τελευταία ενημέρωση 11:05
Ακάθεκτο προς υψηλότερα επίπεδα συνεχίζει το Χρηματιστήριο, βάζοντας πλώρη για τις 1.300 μονάδες αλλά και προς το κρίσιμο επίπεδο των 1.379,42 μονάδων που έχει αναδείξει το insider.gr
Με διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και με βασικό μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, το ΧΑ ανήλθε χθες σε νέα υψηλά 9ετίας, με τα καλύτερα να είναι μπροστά.
Ενδεικτική η θέση της AXIA. Όπως σημειώνει, μετά την έκβαση και το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης με την επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα «σε λίγες εβδομάδες, αν όχι σε λίγες ημέρες».
Η δήλωση αυτή εξέπληξε την αγορά, σύμφωνα με την AXIA, με τους αναλυτές να αναλύουν - υπό το πρίσμα αυτής της δήλωσης - και να ποσοτικοποιούν την πιθανή ανοδική κίνηση της αγοράς από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το εν συνεχεία, πέρασμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο «χάρτη» των αναπτυγμένων αγορών.
Η AXIA στοχεύει στο: α) να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ της αναβάθμισης σε «investment grade» και σε αναπτυγμένη αγορά, τόσο ως προς το χρονικό ορίζοντα όσο και ως προς τη σχετική σημασία, β) να σκιαγραφήσει τα τρία στάδια εισροών από funds προς τις ελληνικές μετοχές, εκ των οποίων το πρώτο αφορά σε «flexible funds», δηλαδή funds με μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων που μπορούν να τοποθετηθούν πιο πρώιμα σε τυχόν αναβαθμίσεις, το δεύτερο σχετίζεται με ενεργά funds, με περιορισμούς σε τοποθετήσεις γύρω από οικονομίες που δε διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα (η πλειονότητα των ενεργών funds) και το τρίτο σχετίζεται με «passive» και «minority active funds» που απαιτούν το καθεστώς της αναπτυγμένης αγοράς και γ) να εξετάσει την παγκόσμια δομή της αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων (ενεργής έναντι παθητικής διαχείρισης).
Να σημειωθεί πως ο CEO του ΧΑ, Γιάννος Κοντόπουλος, έχει δηλώσει ότι «το 60% - 70% των σταδιακών εισροών προς το Χρηματιστήριο θα αφορούν και θα εστιάζουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ μόλις το 30% - 40% θα αφορούσε στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου».
Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί το βασικό «μοχλό» γύρω από τις εισροές κεφαλαίων. Με βάση τη δομής της αγοράς (σε top down ανάλυση), η AXIA εκτιμά ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια για τις ελληνικές μετοχές θα αυξηθούν κατά 2,3 φορές. Επιπλέον, οι μελλοντικές ροές θα καθοδηγούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη, με την AXIA (στο βασικό της σενάριο) να εκτιμά πως το re - rating μπορεί να αγγίξει το 45% έως τα τέλη του 2024.
Να σημειωθεί πως ξεκινάει σήμερα Τρίτη 4 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 6 του μήνα η δημόσια προσφορά της Mytilineos για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 500 εκατ. ευρώ, διάρκειας επτά ετών, με τις ομολογίες να διαπραγματεύονται, προσεχώς, στο Χρηματιστήριο (θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α.).
Επί της ουσίας, με την κίνηση αυτή, ο όμιλος που έχει σημαντικές βλέψεις εντός κι εκτός Ελλάδας, «ανοίγει τον δρόμο» για έναν νέο πιθανό γύρο έκδοσης εταιρικών (ή και κρατικών) ομολόγων μετά τις εκλογές και με την προσδοκία το investment grade να έρθει πιο κοντά και σε συντομότερο χρονικό ορίζοντα. Χτες, ορίστηκε το εύρος απόδοσης του κοινού ομολογιακού δανείου σε 4 - 4,5%. Το Επιτόκιο και η τελική απόδοση θα προσδιοριστούν από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους, εντός του εύρους απόδοσης.
Οι αμερικανικές μετοχές προσπάθησαν να λάβουν μια κατεύθυνση μετά τα ήπια στοιχεία της μεταποίησης που έδειξαν τόσο την αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης όσο και την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, με τον S&P 500 να κλείνει ήπια σε υψηλότερα επίπεδα.
Ο δείκτης flash ISM των ΗΠΑ για τον Ιούνιο ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες στις 46 μονάδες έναντι 47,1 που αναμένονταν. Αυτό είναι σταθερά σε έδαφος ύφεσης και πλέον είναι χαμηλότερα από το 50 και έχει πτωτική τάση από τον Νοέμβριο. Η χθεσινή εικόνα ήταν η χαμηλότερη από τα πολύ πρώιμα στάδια της πανδημίας τον Μάιο του 2020.
Μέσα στο σύνολο αυτών των δεδομένων ISM, ο δείκτης τιμών μεταποίησης επίσης κατέρρευσε, στο 41,8 (έναντι 44,0 που αναμένονταν) από 44,2 τον Μάιο, προσθέτοντας μια αυξανόμενη εικόνα αντιπληθωριστικών σημάτων στη μεταποιητική βιομηχανία. Πριν από 15 μήνες ήταν στις 87,1. Οι νέες παραγγελίες ήταν λίγο πιο σταθερές στις 45,6, μονάδες από 42,6 τον Μάιο, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κάτω από το 50 στο 48,1, από 51,4 τον Μάιο, αφού πέρασε μόλις δύο μήνες σε επεκτεινόμενη περιοχή.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, πλήθος μετοχών χτύπησε νέα ιστορικά υψηλά, με την Aegean να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, την Πειραιώς επίσης να φτάνει τα 3,10 ευρώ, αλλά και την Τιτάν και Lamda να φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα με τη Jumbo στα 26 ευρώ πλέον.
Ως προς τη σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται γενικότερα μια μεγαλύτερη υποτονικότητα με χαμηλότερο τζίρο καθώς η αμερικανική αγορά θα είναι κλειστή λόγω της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Να σημειωθεί ότι και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν περιορισμένη στη Wall Street. Συνέχεια στο stock picking με το όποιο profit taking να ενέχει κινδύνους για τυχόν αδυναμία επανεισόδου στην αγορά.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές κινήσεις στις 1.292,56 μονάδες με τον τζίροσ στα 6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει επίσης οριακή άνοδο 0,01% στις 3.136,22 μονάδες, με τον τραπεζικό οριακά χαμηλότερα στις 1.028,57 μονάδες.
Υπεραποδίδει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 1,69% στια 14,44 ευρώ ενώ υψηλότερα κινείται και η Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 0,4% στα 20,18 ευρώ. .Κέρδη για Viohalco, ElvalHalcor και Cenergy ενώ τις υψηλότες πτήσεις συνεχίζει η ΕΧΑΕ με κέρδη 1,52% στα 5,36 ευρώ.
Ήπιο profit taking σε Intrakat στο -1,04% και τα 2,375 ευρώ. Υψηλότερα ΔΕΗ και ΜΟΗ, ενώ περιορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών καταγράφονται στις τράπεζες, με την Πειραιώς στο -0,39% και την ΕΤΕ στο -0,29%. Ήπια άνοδος για την Alpha Bank στο 0,20%.
Κέρδη για Entersoft, Ideal, και Κρι Κρι που φτάνει στα 8 ευρώ.