Wall Street: «Βαρίδι» για τους δείκτες η νομισματική πολιτική - 365 μονάδες έχασε ο Dow Jones

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Βαρίδι» για τους δείκτες η νομισματική πολιτική - 365 μονάδες έχασε ο Dow Jones
Ταραχώδης αποδείχτηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street κάτω από το βάρος των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ταραχώδης αποδείχτηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street κάτω από το βάρος των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής καθώς την χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed την ακολούθησαν ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ με τους επενδυτές να προεξοφλούν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Από την Τετάρτη, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve «έδειξαν» προς περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον - με ηπιότερο όμως ρυθμό - , κατά την οποία οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να κάνουν ένα «διάλειμμα», χωρίς πάντως να λείψουν και οι διαφορετικές απόψεις. Συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύουν τα πρακτικά, μερίδα των αξιωματούχων πίεσε για αύξηση και τον Ιούνιο.

Επιπλέον, μήνυμα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed στο Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια την Τετάρτη. «Θα ήταν απολύτως σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος στόχου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίαση της (FOMC) του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε δει τους τελευταίους μήνες και τους στόχους της Fed με διπλή εντολή» ανέφερε η ίδια.

Πλέον, οι επενδυτές δίνουν 94,9% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Στους δείκτες, ο Dow Jones υποχώρησε 1,07% ή 365 μονάδες στις 33.922 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,78% ή 34 μονάδες στις 4.411 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,82% ή 112 μονάδες στις 13.679 μονάδες.

Μάκρο

Συντριπτικά πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ADP που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 497.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ έναντι 278.000 τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 225.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων θέσεων εργασίας από τον Ιούλιο του 2022.

Ακόμα, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Οι νέες αιτήσεις έφτασαν τις 248.000 έναντι 236.000 την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 245.000 αιτήσεις. Εξάλλου, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Μάιο, φτάνοντας τα 69 δισ. δολάρια έναντι 74,4 δισ. τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στα 69 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 247 δισ. δολάρια από 249 δισ. τον Απρίλιο. Οι εισαγωγές έφτασαν τα 316 δισ. δολάρια από 323,6 δισ. δολάρια τον Απρίλιο.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management (ISM). Ο μη μεταποιητικός PMI του ISM διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες έναντι 50,3 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 51 μονάδες.

Εμπορεύματα

Υποχώρησαν την Πέμπτη οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου. Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε 11,70 δολάρια ή 0,6%, για να διαμορφωθεί στα 1.915,40 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Οι τιμές με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο, διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Τα συμβόλαια ασημιού παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 51 σεντς, ή 2,2%, στα 22,89 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές παλλαδίου παράδοσης Σεπτεμβρίου έχασαν 18,50 δολάρια ή 1,5%, στα 1.239,40 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας παράδοσης Οκτωβρίου έχασαν 15,30 δολάρια ή σχεδόν 1,7%, στα 909,70 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια χαλκού παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 3 σεντ ή 0,9%, στα 3,7345 δολάρια ανά λίβρα.

Αν και αρχικά κινήθηκαν πτωτικά, οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου διέγραψαν τις απώλειές τους την Πέμπτη παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες για τη συνεδρίαση. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Αυγούστου αυξήθηκε οριακά στα 71,80 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε 72 σεντς, ή 0,9%, στα 75,93 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Πίσω στο Nymex, η βενζίνη παράδοσης Αυγούστου σημείωσε πτώση 0,7% στα 2,50 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Αυγούστου σημείωσε έκπτωση 1,4% στα 2,46 δολάρια το γαλόνι. To φυσικό αέριο παράδοσης Αυγούστου, μειώθηκε κατά 2,1% στα 2,60 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Selloff στη σκιά της νομισματικής σύσφιξης

ΗΠΑ: Πτώση για τα αποθέματα πετρελαίου - Χειρότερη των εκτιμήσεων η μείωση για τη βενζίνη

Η Google καθυστερεί την παραγωγή των δικών της τσιπ για τα Pixel μέχρι το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider