«Πράσινη» και αισιόδοξη για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινη» και αισιόδοξη για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού η Wall Street
O Dow Jones ενισχύθηκε 0,93% στις 34.261 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,67% στις 4.439 μονάδες ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 13.760 μονάδες.

Η Wall Street ντύθηκε και πάλι στα «πράσινα» παίρνοντας τη σκυτάλη από τη χθεσινή κερδοφόρα συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου που θα δουν το «φως» της δημοσιότητας την Τετάρτη, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί προσεχώς, θα είναι θετικά, αποτυπώνοντας αποκλιμάκωση των πιέσεων.

O Dow Jones ενισχύθηκε 0,93% στις 34.261 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,67% στις 4.439 μονάδες ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 13.760 μονάδες. Η μετοχή της Salesforce έκανε άλμα 3% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές σε όλους τους τομείς τον Αύγουστο ενώ εκείνη της Activision Blizzard εκτινάχθηκε 8% αφού ξεπεράστηκε ακόμη ένα εμπόδιο για την ολοκλήρωση της εξαγορά της από τη Microsoft.

Οι traders προβλέπουν μια ακόμη αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της Fed στις 25-26 Ιουλίου, με το τοπίο για τον Σεπτέμβριο να παραμένει «θολό» καθώς τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν ανησυχία ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιστρέψουν στην αύξηση των επιτοκίων μετά την παύση του Ιουνίου.

«Η παύση, είτε συμφωνώ ή είτε διαφωνώ μαζί της, έγινε ώστε να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες», υπογράμμισε ο Νταν Γκρινχάους της Solus Alternative Asset Management μιλώντας στο CNBC. Παράλληλα, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι πλούσια όσον αφορά τις ανακοινώσεις για τα εταιρικά μεγέθη καθώς σημαντικά συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η JPMorgan , η Wells Fargo, η Citigroup, όπως και άλλοι κολοσσοί μεταξύ των οποίων BlackRock, PepsiCo και Delta Air θα δώσουν τα αποτελέσματά τους για το β' τρίμηνο.

«Νομίζω ότι την Τετάρτη με τα περαιτέρω στοιχεία θα υπάρξει υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις επιπτώσεις του Covid-19. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετά καλό για τη Fed. Η Fed ανησυχεί ότι υπάρχει ένα σπιράλ μισθών - τιμών. των μισθών. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ύφεση, επειδή η Fed θα συνεχίσει μέχρι να δει την αγορά εργασίας να "ραγίζει" και έως ότου οι μισθοί πέσουν χαμηλότερα» υπογράμμισε ο Μπρεντ Σούτε, επικεφαλής επενδύσεων στην Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Eμπορεύματα

Ράλι κατέγραψε την Τρίτη το πετρέλαιο, με το Brent μάλιστα να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ και τον πληθωρισμό για τον Ιούνιο. Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου έκανε άλμα 2,52%, στα 74,83 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε 2,20% στα 79,40 δολάρια σήμερα, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 28 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Η βενζίνη παράδοσης Αυγούστου ισχυροποιήθηκε 2,7% στα 2,6227 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,2% στα 2,582 δολάρια ανά γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 2,32% στα 2,7310 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε σε θετικό έδαφος την Τρίτη και άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, με τις τιμές του να ενισχύονται από την αποδυνάμωση του δολαρίου των ΗΠΑ και την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων ενόψει της ανακοίνωσης του αμερικανικού πληθωρισμού για τον Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 0,5%, για να κλείσει στα 1.940 δολάρια η ουγγιά στην Comex, στην υψηλότερη επίδοσή του από τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 23,385 δολάρια με 0,2%, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου απώλεσε 0,7%, στα 1.228,50 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε 0,3%, στα 932,40 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου αποδυναμώθηκε 0,7%, στα 3,7585 δολάρια ανά λίβρα.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών ανέβηκε για τον Ιούνιο ο δείκτης εμπιστοσύνης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που καταρτίζει η Ένωση Ανεξαρτήτων Επιχειρήσεων της χώρας (NFIB). Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,6% σε μηνιαίο επίπεδο, φτάνοντας τις 91 μονάδες και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με το Reuters. Παρά τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές, ο Ιούνιος ήταν ο 18ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τον μέσο όρο των 49 ετών που είναι οι 98 μονάδες. Οι ΜμΕ συνέχισαν να παλεύουν με το κόστος και την ποιότητα της εργασίας εν μέσω μιας επιβραδυνόμενης, αλλά ακόμη σφιχτής αγοράς εργασίας. Ο δείκτης για βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος (-40 μονάδες) αλλά βελτιώθηκε κατά 10 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο.

Επιχειρηματικά νέα

Nέες απολύσεις προανήγγειλε τη Δευτέρα η Microsoft, μια εβδομάδα μετά την έναρξη του οικονομικού της έτους 2024, με τις τελευταίες περικοπές να προστίθενται σε εκείνες που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα 10.000 απολύσεις. Ο κατασκευαστής λογισμικού είχε επίσης αναγγείλει έναν μικρό αριθμό περικοπών πέρυσι, επισημαίνει το CNBC.

Η Apple άνοιξε ένα online store στην κινεζική πλατφόρμα WeChat, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η τελευταία, σε ένα βήμα επέκτασης των δραστηριοτήτων του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως οι χρήστες του WeChat μπορούν να αγοράζουν προϊόντα της Apple, όπως iPhones, iPads και Macs, μέσω της πλατφόρμας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ράλι» στο Χρηματιστήριο με νέα ιστορικά υψηλά και «έκρηξη» τζίρου

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές

BofA: «Καμπάνα» 250 εκατ. δολαρίων για παράτυπες χρεώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider