Χρηματιστήριο: Ήπιο profit taking και αφομοίωση των επιπέδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ήπιο profit taking και αφομοίωση των επιπέδων
Αφομοίωση των επιπέδων, επιλεκτική κατοχύρωση κερδών σε τίτλους. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στα mid caps.

Αφομοίωση των επιπέδων, επιλεκτική κατοχύρωση κερδών σε τίτλους που «έτρεξαν» το τελευταίο διάστημα και ήπιες αγοραστικές κινήσεις καταγράφηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.

Η αγορά «πήρε κάποιες ανάσες», ιδιαίτερα σημαντικές ενόψει συνέχειας και επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την ανοδική κίνηση τόσο των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street που συνεχίζουν προς πολύμηνα υψηλά, μετά και τα ενθαρρυντικά δείγματα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Υπήρξαν αρκετές λεπτομέρειες που άρεσαν στους επενδυτές, αλλά μια βασική ήταν, ότι για πρώτη φορά σε διάστημα 29 μηνών ο μηνιαίος δομικός πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος του 2% σε ετήσια βάση. Επομένως, χαμόγελα θα υπήρξαν και στα πρόσωπα των στελεχών της Fed με τις αγορές να κινούνται υψηλότερα και να αρχίζουν έστω και διστακτικά να τιμολογούν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων για το επόμενο έτος.

Επιπλέον, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ο δείκτης PPI σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 1,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι -0,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Αυτό που θα πρέπει να σταθμίσουν οι επενδυτές και η Fed είναι το εάν η βελτίωση του πληθωρισμού έρχεται έγκαιρα ή πολύ αργά για να αλλάξει την πορεία του ταξιδιού, καθώς η νομισματική πολιτική λειτουργεί και επιδρά πιο αργά. Κατά ειρωνικό τρόπο, εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί ξανά προς το στόχο, αλλά η Fed χρειάζεται λίγο χρόνο για να προχωρήσει σε μια χαλάρωση, τότε η πολιτική της θα γίνει πιο περιοριστική σε πραγματικούς όρους.

Από την άλλη, επιστρέφοντας στα εγχώρια, θετικό τόνο στο εγχώριο επενδυτικό «story» με κεντρικό άξονα τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, συνεχίζει να διατηρεί η JP Morgan μετά τις τελευταίες συναντήσεις των στελεχών της με τις διοικήσεις των τραπεζών, διάφορες εταιρείες, φορείς χάραξης πολιτικής και ειδικούς του κλάδου στην Αθήνα.

  • Η JP Morgan συναντήθηκε με αξιωματούχους και στελέχη από: Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΧΣ, ΕΛΠΕ, Intrum Hellas, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν μια σχετικά ισχυρή μακροοικονομική προοπτική για φέτος αλλά και για μετέπειτα, ενώ και η ενίσχυση των δεικτών απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE των τραπεζών θα συνεχιστεί με γνώμονα την ευνοϊκή δυναμική των περιθωρίων κέρδους, την ανθεκτική πιστωτική ζήτηση καθώς και την σταθερή ποιότητα του ενεργητικού. Παρά τις αναβαθμίσεις του consensus στα EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά 46% και κατά 23% για φέτος και για την επόμενη χρονιά, οι αναλυτές έλαβαν ένα ιδιαίτερα ισχυρό θετικό μήνυμα σχετικά με τη δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), «βλέποντας» περαιτέρω αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων consensus των αναλυτών, που πιθανόν θα ξεκινήσει από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.

Παράλληλα, στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List») συγκαταλέγεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αντικαθιστώντας τη Eurobank, που συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη στην κατηγορία, τράπεζα, στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «μετά από ένα «ράλι» που ξεπερνά το 100% κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντικαθιστούμε τη Eurobank με την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα «Financials' Finest». Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο ότι, η Πειραιώς αποτελεί μια φθηνότερη επιλογή, καθώς διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, P/BV στο 0,5x για το 2024».

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ «τμήματα της ελληνικής αγοράς που έχουν μείνει πίσω, συνεχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες, οπότε συνεχίζουμε να βλέπουμε το «ταμπλό» ως ευκαιρία για stock picking. Σεβόμαστε ασφαλώς την τάση αλλά αποφεύγουμε τους "διθυράμβους" που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν τους επενδυτές οι οποίοι τοποθετούνται με... χρονοκαθυστέρηση.

Απλά τονίζουμε οτι η "ανάβαση" του Γενικού Δείκτη εμπεριέχει ρίσκα τόσο για "εγκλωβισμούς" όσο και για άκαιρα "σορταρίσματα". Παραμένουμε σε επιφυλακή ώστε να μην είμαστε εκείνοι που θα μείνουν "με τον μουτζούρη στο χέρι" όποτε, για οποιοδήποτε λόγο και από οποιαδήποτε αφετηρία σημειωθεί μία βαθύτερης φύσεως διόρθωση».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,19% στις 1.321,15 μονάδες, με τον τζίρο στα 99,29 εκατ. ευρώ, με πακέτα ύψους 21,58 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα στη Jumbo από τα 27,50 ευρώ έως τα 27,90 ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,26% στις 3.199,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε μερικώς στο -0,51% και τις 1.085,03 μονάδες.

Στις τράπεζες ένα profit taking βγήκε σε Εθνική προς τις δημοπρασίες, με τη μετοχή να κλείνει με πτώση 1,04% στα 6,27 ευρώ. Στο -0,88% η Eurobank και τα 1,627 ευρώ, με την Πειραιώς στο -0,18% και τα 3,38 ευρώ. Ήπια ανοδικά κατάφερε να κλείσει η Alpha Bank στο 0,25% και τα 1,594 ευρώ. Γενικότερα υπήρξε μια υψηλότερη μεταβλητότητα σήμερα στις τράπεζες.

Υψηλότερα κινήθηκε σήμερα η ΕΕΕ με κέρδη 1,57% στα 28,45 ευρώ, όπως και τα διυλιστήρια με τη ΜΟΗ στο 0,84% και τα ΕΛΠΕ στο 0,89%. Profit taking πιο επιθετικό βγήκε σε Μυτιληναίο που υποχώρησε κατά 1,84% στα 32 ευρώ, όπως και σε Τιτάν (-2%), ΕΧΑΕ (-2,36%), και Sarantis.

Από την άλλη, η Intrakat εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας και από τα 2,635 ευρώ χαμηλό έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 2,74 ευρώ. Ήπια ανοδικά κινήθηκα Aegean, ΔΕΗ και Jumbo.

Νέο ράλι για Premia (4,26%) στα 1,37 ευρώ και Alumil στο 4,14% και τα 3,02 ευρώ.

Νέα ισχυρή άνοδος για την Entersoft στο 3% και τα 5,5 ευρώ που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Πολύ σημαντικό ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών διαχέεται σε όλο το ταμπλό της αγοράς και δε μένει μόνο στα blue chips και τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα θετικά μηνύματα της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία από το ταξίδι της στην Αθήνα

«Πρωτεία» Ελλάδας στην ΕΕ με μείωση χρέους κατά 21% έως το τέλος του 2024  - Τα πορίσματα του Eurogroup

Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι προσφορές ανά εταιρεία - Δικαιούχοι και δρομολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider