Στο «μυαλό» ενός 25χρονου «σορτάκια»: Έβγαλε 7,3 εκατ. ευρώ σε 2 έτη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο «μυαλό» ενός 25χρονου «σορτάκια»: Έβγαλε 7,3 εκατ. ευρώ σε 2 έτη
Ο 25χρονος «σορτάκιας» διαθέτει ποσοστό επιτυχίας 62%, μέσα από την μέθοδο που έχει αναπτύξει. Δεν παρασύρεται από το hype. Tα «γερά χαστούκια» που έφαγε.

Ο Τζακ Κέλογκ «κόλλησε» το χρηματιστηριακό «μικρόβιο» το 2017 όταν ήταν μόλις 19 ετών, στην αναζήτησή του για εύκολο και γρήγορο χρήμα, καθώς δεν ήθελε να δεσμευτεί σε μια κλασική δουλειά 09:00 - 17:00, αφού πρώτα ξεπέρασε το όνειρό του να γίνει πυροσβέστης.

Ωστόσο, για να μπορέσει να μπει στις χρηματαγορές, έπρεπε να διασφαλίσει πως θα έχει ένα αρχικό κεφάλαιο για να διαπραγματεύεται στις εκτυλισσόμενες συναλλαγές και έτσι δούλεψε για ένα διάστημα ως παρκαδόρος, βάζοντας στην άκρη 10.000 δολάρια. Το 2022, στα 24 του, είχε στα χέρια του σχεδόν 8,2 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 7,3 εκατ. ευρώ), κεφαλαιοποιώντας στο μέγιστο τα «παρανοϊκά» έτη 2021 και 2020, όπου έβγαλε πάνω από 1,6 εκατ. δολ. και 6,5 εκατ. δολ. αντίστοιχα, ενώ στην καριέρα του διαθέτει ποσοστό επιτυχίας 62%.

Η αρχή

Ξετυλίγοντας το «κουβάρι» της ξέφρενης πορείας του, αφηγείται στο Business Insider, πως αρχικά δημιούργησε έναν λογαριασμό Thinkorswim, όπου κατέθεσε 7.500 δολάρια από τις αποταμιεύσεις του και επένδυε συντηρητικά, πραγματοποιώντας μικρές συναλλαγές.

Αφού έχασε μερικές εκατοντάδες δολάρια, συνειδητοποίησε ότι δεν ήξερε τι έκανε. Έτσι, στράφηκε στην TD Ameritrade και ξεκίνησε να ακούει podcasts και βίντεο στο YouTube από άλλους επιτυχημένους traders για να μάθει τη «μυστική συνταγή», με ιδιαίτερη έμφαση στο "Chat With Traders", που ανέλυε στρατηγικές για σίγουρα κέρδη, ενώ παρακολούθησε και διαδικτυακά μαθήματα επί πληρωμή από τον «άσσο» Τίμοθι Σάικς.

Ράλι, bull market και σορτάρισμα

Ράλι και bull market ήταν τα χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν το μεγαλύτερο μέρος των περασμένων ετών, κάνοντας ευκολότερη την συνολική άνοδο των μετοχών, όμως πέρυσι τα πράγματα δυσκόλεψαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και όχι μόνο, κάτι που ο Κέλογκ έμαθε με τον «άγριο» τρόπο, χάνοντας 100.000 δολάρια τις πρώτες 14 ημέρες του 2022.

Ως εκ τούτου, αποφάσισε να ανασυνταχτεί. Αντί να προσπαθήσει να βγάλει πάλι 6 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, στόχευε για 1 έως 2 εκατομμύρια δολάρια για το έτος. Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 είχε κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ αφού συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να ξεκινήσει το «σορτάρισμα» των θέσεών του στις μετοχές, για να περιορίσει τον κίνδυνο έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το περιβάλλον της αγοράς στο οποίο διαπραγματευόταν. Η προσέγγισή του λειτούργησε και μέχρι τον Φεβρουάριο, μπόρεσε να ανακτήσει τις απώλειές του, με «επικεφαλής» τη μετοχή της Tesla.

Μέχρι τον Μάρτιο, άρχισε να κερδίζει περισσότερη δυναμική από το ενεργειακό «μέτωπο» που πήρε «φωτιά» τον Φεβρουάριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, με τον ίδιο να «σορτάρει» μετοχές όπως των Imperial Petroleum, Camber Energy, Houston American Energy Corporation (HUSA) και να ολοκληρώνει τον Μάρτιο με κέρδη 398.955 δολαρίων.

Μοτίβα

Ο Κέλογκ διαπραγματεύεται κυρίως μετοχές μικρής και μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, αν βρει μια μετοχή - «λαβράκι» που ταιριάζει στα μοντέλα που έχει υιοθετήσει, εκεί είναι που βγάζει τα χοντρά «λεφτά». «Όταν ανεβαίνει πολύ, θέλω να σορτάρω. Και όταν πέφτει πολύ, παίρνω long θέση» υπογραμμίζει, εξηγώντας πως αφού εντοπίσει τους «ηγέτες» των ημερήσιων κερδών χρησιμοποιεί ένα εργαλείο επί πληρωμή που ονομάζεται Stocks To Trade για να προσδιορίσει ποιες μετοχές είχαν τις μεγαλύτερη άνοδο αλλά και τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών.

«Δεν θέλω να δω απλώς μια μετοχή που αυξάνεται 300% σε συναλλαγές και φτάνει τα 500.000 δολάρια, αλλά μια που να διαπραγματεύεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, να υπεραποδίδει με άνοδο από 50% έως 100%. Αυτές είναι το είδος των μετοχών που διαπραγματεύομαι» επισημαίνει, ενθυμούμενος μάλιστα μια φορά που «έφαγε τα μούτρα του» όταν το 2021, η μετοχή της Medmen Enterprises (MMNFF) εκτοξεύθηκε από περίπου 17 σεντς σε 1,5 δολ. - σχεδόν 800% πάνω - σε περίπου έξι ημέρες. Εκείνος αγόραζε μαζικά, όμως όταν άρχισε να υποχωρεί η μετοχή, εκείνος έλαβε long θέση και δεν μπορούσε να πουλήσει με αποτέλεσμα να καταλήξει με «χασούρα» 367.000 δολαρίων.

Επίσης, παρακολουθεί τη μετοχή για μερικές ημέρες πριν αποφασίσει αν τελικά θα αξίζει για να μπει σε συναλλαγές και διαπραγματεύσεις, ενώ λαμβάνει κυρίως υπόψιν «το συναισθηματικό κλίμα» που επικρατεί εντός των κύκλων της αγοράς. Πρόκειται για μια θεωρία που ισχυρίζεται ότι η τιμή μιας μετοχής βασίζεται ή επηρεάζεται από τη συμπεριφορά των traders. Όταν η τιμή μιας μετοχής ενισχύεται, υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας και όσο η θετική τάση συνεχίζεται, αυξάνεται ο επενδυτικός ενθουσιασμός και τελικά καταγράφεται ράλι. «Και μέχρι να συμβεί αυτό, η μετοχή μπορεί να έχει ανέβει από 500% έως 1.000% και όλοι να μιλούν γι' αυτήν, να γίνει θέμα στις ειδήσεις και ούτω καθεξής. Για να έχετε κέρδη, πρέπει να το προβλέψετε από πριν, αλλιώς μετά θα είναι αργά» συμβουλεύει, συμπληρώνοντας πως χρειάζεται υπομονή, μελέτη και ψυχραιμία, καθώς οι σπασμωδικές κινήσεις ή το hype της αγοράς, δεν αποτελούν πάντα τον καλύτερο σύμμαχο, ενώ «κλειδιά» για ένα καλό buy-in είναι 3 βασικά στατιστικά: το χαμηλό της προηγούμενης ημέρας, η τιμή κλεισίματος και η τιμή ανοίγματος της μετοχής.

Δεν θα πετυχαίνεις μόνο «νίκες»

Ο Κέλογκ αποδίδει την επιτυχία του στην ικανότητά του να μένει πειθαρχημένος, καθώς οι περισσότεροι traders αδυνατούν να ελέγξουν την παρορμητικότητά τους. «Είναι πολύ εύκολο να κάνεις ένα λάθος, λόγω συναισθήματος που θα σου στοιχίσει ακριβά. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχεις επαναλαμβανόμενα μοτίβα συναλλαγών, τα οποία δεν είναι πάντα ασπρόμαυρα, καθώς κάθε διαπραγμάτευση είναι λίγο μοναδική και από την άλλη έχεις επενδυτές που παρασύρονται και ξεχνούν τις γνώσεις τους. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς διαχειρίζεστε τις συναλλαγές σας όταν η αγορά μια μέρα τεθεί εκτός ελέγχου. Έχω παρατηρήσει πολλούς traders να δυσκολεύονται να βγουν από τη short ή long θέση τους επειδή δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει η έκβαση στο τέλος» αναφέρει. Μάλιστα, ο «σορτάκιας» παραδέχεται πως την έχει «πατήσει» έτσι με πιο ενδεικτικό παράδειγμα την κινεζική μετοχή της AMTD Digital που «πέταξε» από τα 16,21 δολάρια στις 15 Ιουλίου στα 1.679 δολάρια έως τις 2 Αυγούστου, κάτι που λόγω των λανθασμένων του εκτιμήσεων και υπολογισμών του, του κόστισε 400.000 δολάρια.

«Αυτή είναι μια μετοχή στην οποία μπορείς κυριολεκτικά να χάσεις τα πάντα και κυριολεκτικά η πιο τρελή κίνηση που έχω δει ποτέ», ομολόγησε. Πάντως, παρόλο που έμπειροι οικονομολόγοι τείνουν να συστήνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στους περισσότερους νέους, εκείνος προτρέπει τους επίδοξους χρηματιστές να πάρουν μια γεύση και από τις συναλλαγές, αλλά με «ρέγουλα».

Επιπροσθέτως, προειδοποιεί πως παρόλο που μένει πιστός στη στρατηγική του, ακολουθώντας τους κανόνες του, η επιτυχία του στις κυμαίνεται περίπου στο 62%, που σημαίνει πως έχει δεχτεί και ισχυρές «ήττες» που δεν μπορεί να ξεχάσει, αλλά μαθαίνει μέσα από αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από το «είσαι άνεργος» στα 8,4 δισ. ευρώ - Ο CEO της Airbnb διέψευσε τη μητέρα του

«Θα χάσετε τα χρήματά σας 100%»: Η σωτήρια συνήθεια πολυεκατομμυριούχου - Διαρκεί 1 ώρα

Άφραγκος στα 28 - Επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι: Η «δικαίωση» του Σάιμον Κάουελ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider