«Διχασμένες» έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Διχασμένες» έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα επιτόκια
Με μικτά πρόσημα «αποχαιρετούν» την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ στο επίκεντρο της προσοχής. 

Με μικτά πρόσημα «αποχαιρετούν» την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ στο επίκεντρο της προσοχής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε με πτώση 0,2% στις 470 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% στις 7.694 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 7.476 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,39% φθάνοντας στις 16.469 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,33% στις 29.500 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να χάνει 0,09% «διολισθαίνοντας» στις 9.686 μονάδες.

Αυτά, στον απόηχο της χθεσινής αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και το «παράθυρο» της Κριστίν Λαγκάρντ τόσο για μία νέα αύξηση, όσο και για παύση τον Σεπτέμβριο. «Μπορεί να είναι αύξηση, μπορεί παύση, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων» είπε η ίδια, αφήνοντας επί της ουσία ανοιχτό το τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία μηνύματα από την ΕΚΤ, «διαβάζοντας» και σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους σήμερα.

Μία πιθανή παύση τον Σεπτέμβριο δεν θα σήμαινε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν φθάσει στο τέλος τους, διεμήνυσε ο Γκεντιμίνας Σίμκους, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

«Ίσως θα υπάρξει μια παύση τον Σεπτέμβριο, αλλά ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε ξανά τον Οκτώβριο» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας.

Σημειώνοντας ότι μετά από εννέα διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ είναι «κοντά στο peak», ο Σίμκους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Την πρόθεση του για νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα υπογράμμισε από την πλευρά του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ.

Στο «μέτωπο» των μάκρο,

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο β' τρίμηνο του 2023, σε ένα σημάδι κάμψης των ανησυχιών για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία (Insee), το γαλλικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,5% για το β' τρίμηνο έναντι ανάπτυξης 0,1% τους πρώτους 3 μήνες του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Στο μεταξύ, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας το «όριο» του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ισπανική στατιστική αρχή την Παρασκευή, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,1% έναντι 1,6% τον Ιούνιο. Ο γενικός πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,3% από 1,9% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,7%.

Όσον αφορά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, Γερμανία, διέφυγε την ύφεση για το β' τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας μηδενική ανάπτυξη και θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της στο υπόλοιπο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis την Παρασκευή, η γερμανική οικονομία παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο ενώ η συρρίκνωση του α' τριμήνου αναθεωρήθηκε από το -0,3% στο -0,1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1% στο β' τρίμηνο.

Στη Γερμανία και πάλι, ήπια αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για πληθωρισμό στο 2%. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της Destatis, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι 6,8% τον Ιούνιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,4% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,6%. Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,2% από 6,4% τον Ιούνιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο 6,2%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, σημαντική αύξηση στα κέρδη της κατέγραψε η Hermes για το β' τρίμηνο του 2023, δείχνοντας πως η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει επηρεάσει τους καταναλωτές από τις αγορές των πολυτελών προϊόντων του γαλλικού οίκου μόδας.

Τα συνολικά έσοδα της Hermes έφτασαν τα 3,32 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 27,5% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Visile Alpha ανέμεναν αύξηση εσόδων κατά 22%.

Σημαντική αύξηση στα κέρδη της για το β' τρίμηνο του 2023 εμφάνισε και η AstraZeneca , με την φαρμακευτική να ανακοινώνει παράλληλα ένα deal εξαγοράς ύψους 1 δισ. δολαρίων με την Pfizer. Στα αποτελέσματα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 2,15 δολάρια, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας ανέμεναν κέρδη 1,98 δολαρίων ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 11,4 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 6% σε ετήσιο επίπεδο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 10,97 δισ. δολαρίων.

Εντωμεταξύ, αύξηση 20% στα κέρδη προ φόρων α’ εξαμήνου ανακοίνωσε την Παρασκευή η Standard Chartered, ανακοινώνοντας παράλληλα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 1 δισ. δολαρίων, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε επίπεδα ρεκόρ στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενίσχυσαν τα περιθώρια κέρδους της τράπεζας που εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασθενέστερη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα «βλέπει» έρευνα της ΕΚΤ - Θα επιμείνει κι άλλο ο δομικός πληθωρισμός

ΗΠΑ: Σε υψηλό 8μήνου η τιμή της βενζίνης - Αναζωπυρώνεται ο φόβος του πληθωρισμού

Περιορισμένος ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες από το μηδενισμό του επιτοκίου στα ελάχιστα αποθεματικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider