Ασθενέστερη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα «βλέπει» έρευνα της ΕΚΤ - Θα επιμείνει κι άλλο ο δομικός πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασθενέστερη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα «βλέπει» έρευνα της ΕΚΤ - Θα επιμείνει κι άλλο ο δομικός πληθωρισμός
Οι προσδοκίες για την ανεργία ήταν περίπου 6,6-6,7% για το 2023 έως το 2025, αλλά μειώθηκαν στο 6,5% για το 2028.

Περιορισμένες είναι οι αναθεωρήσεις των προσδοκιών για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για την περίοδο 2023-2025, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διατηρώντας τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες αμετάβλητες.

Αμετάβλητες παραμένουν και οι προσδοκίες για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023, αν και αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω για τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ήπια υποβάθμιση και για τις προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας για το 2023 και το 2024, αλλά παρέμειναν αμετάβλητες μακροπρόθεσμα.

Πιο αναλυτικά, σε έρευνα της ΕΚΤ μεταξύ των Επαγγελματιών forecasters (SPF) για το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για τον συνολικό πληθωρισμό βάσει του εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 2023 παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σύγκριση με τον προηγούμενο γύρο έρευνας.

Ωστόσο, αυτές οι αμετάβλητες συγκεντρωτικές προσδοκίες εμπριέχουν αναθεωρήσεις προς τα κάτω του ΕνΔΤΚ για την ενέργεια και τα τρόφιμα και ανοδικές αναθεωρήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων.

Το τελευταίο στοιχείο φέρεται να αντικατοπτρίζει πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερη επιμονή από την αναμενόμενη καθώς και υψηλότερη προβλεπόμενη αύξηση των μισθών. Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί από 5,5% το 2023 σε 2,7% το 2024 και 2,2% το 2025. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,1%.

Όσον αφορά το ΑΕΠ, οι προσδοκίες για την αύξησή του παρέμειναν αμετάβλητες για το 2023, αλλά μειώθηκαν ελαφρά για το 2024 και το 2025. Το προφίλ των βραχυπρόθεσμων προοπτικών του ΑΕΠ (από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024) υποδηλώνει μια μέτρια, αλλά σταθερή, αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο αυτή. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω στο 1,3%.

Οι προσδοκίες για την ανεργία ήταν περίπου 6,6-6,7% για το 2023 έως το 2025, αλλά μειώθηκαν στο 6,5% για το 2028.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η δυνάμει παγίδα που έστησε… η ΕΚΤ για δανειολήπτες και τράπεζες

Γαλλία: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας στο β' τρίμηνο - Σημάδι αισιοδοξίας για την Ευρωζώνη

Ισπανία: «Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - Κατέβασε ρυθμούς το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider