Η άτυπη «μάχη» κεφαλαιποιήσεων στο Χρηματιστήριο κρατάει ζωντανό το αγοραστικό ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στα χαρτοφυλάκιά τους, βαδίζοντας στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Συγκεκριμένα, μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr μέσω των όσων αφήσε να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό που είχε τονήσει ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.
Επιπλέον τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να δίνουν ρυθμό. Αναλυτικότερα, έμφαση στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι με στόχο τη διατήρηση της ηγετικής θέσης στην αγορά, εξισορρόπηση του κόστους ως αντιστάθμισμα της μη εφαρμογής της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και του ισχυρού ανταγωνισμού και ενίσχυση των παράπλευρων δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει η στρατηγική του ΟΤΕ για την συνέχεια. Στρατηγική που μετά από ένα σταθερό δεύτερο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για την πορεία του Ομίλου το 2023. Τα παραπάνω ήταν τα βασικά μηνύματα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ αλλά και του Chief Financial Officer του Ομίλου, κ. Μπάμπη Μαζαράκη, κατά την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου. Η μετοχή του ΟΤΕ κατέγραψε σήμερα πτώση 0,77% στα 14,24 ευρώ.
Επιπλέον, αλματώδη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ προβλέπει ο προγραμματισμός που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στους χρηματιστηριακούς αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της επιχείρησης. Βέβαια η μετοχή δεν έδειξε αντανακλαστικά στη σημερινή συνεδρίαση και ειδικά στις δημοπρασίες όπου ναι μεν έκλεισε ανοδικά αλλά πιο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Συγκεκριμένα, η μετοχή βρέθηκε να καταγράφει άνοδο 2% στα 10,74 ευρώ, κλείνοντας τελικά στο 0,57% και τα 10,54 ευρώ.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,4% στις 1.319,52 μονάδες με τον τζίρο να υποχωρεί χαμηλότερα των 80 εκατ. ευρώ (75,97 εκατ. ευρώ). Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 3.195,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,53% στις 1.094,73 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 1,08%, ο FTSE 25 κατά 1,13% και ο τραπεζικός οριακά κατά 0,02%.
Επιμέρους, η μάχη που έχει ξεσπάσει στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων και ιδιαίτερα στις τράπεζες τραβά την αγορά προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ ενισχύθηκε σήμερα κατά 2,55% στα 6,44 ευρώ με κεφαλαιοποίηση πλέον στα 5,89 δισ. ενώ η Eurobank προηγείται ακόμη φτάνοντας τα 5,9 δισ. ευρώ με κέρδη 2,61% σήμερα στα 1,5895 ευρώ.
Ελαφρώς υψηλότερα βρίσκεται ο ΟΤΕ όπου με τη σημερινή πτώση έφτασε στα 6,07 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά ενώ η Μυτιληναίος στα 36,84 ευρώ βρίσκεται στα 5,26 δισ. ευρώ κεφαλαιποίηση.
Χαμηλότερα έμειναν σήμερα Alpha Bank και Πειραιώς με άνοδο 0,25% και 0,11% αντίστοιχα.
Από την άλλη, «γκάζι» πάτησαν ElvalHalcor και Viohalco με κέρδη 5,26% στα 2,30 ευρώ και 2,44% αντίστοιχα. Προς τα 7 ευρώ ανηφορίζει η ΕΥΔΑΠ με κέρδη 1,91% σήμερα, ενώ ήπια ανοδικά συνέχισα Σαράντης, Intrakat και ΟΠΑΠ.
Πιο ζωηρό το ενδιαφέρον στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Intracom να καταγράφει ράλι 6,11%, την EpsilonNet 5,17% και την Entersoft στο 4,11% και τα 6,08 ευρώ.
Ράλι διαρκείας για την εταιρεία του Μυλωνά - την Alumil που με το σημερινό 4,96% και στο 24,96% σε επίπεδο εβδομάδας σκαρφάλωσε στα 3,81 ευρώ.
Κέρδη άνω του 2% για ΑΒΑΞ, Premia, Dimand. Όλα τα mid caps βάφτηκαν πράσινα στη σημερινή συνεδρίαση, με το δείκτη να ενισχύεται κατά 1,55%.