Φυσικό αέριο: Σε υψηλό δύο μηνών οι τιμές στην Ευρώπη με νέο άλμα 6%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Σε υψηλό δύο μηνών οι τιμές στην Ευρώπη με νέο άλμα 6%
Στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών «σκαρφάλωσαν» οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το «βλέμμα» στις προαναγγελθείσες απεργίες σε βασική μονάδα εξαγωγής αερίου στην Αυστραλία.

Στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών «σκαρφάλωσαν» οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το «βλέμμα» στις προαναγγελθείσες απεργίες σε βασική μονάδα εξαγωγής αερίου στην Αυστραλία, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις παγκόσμιες προμήθειες εν όψει του χειμώνα.

Ειδικότερα, οι απεργίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το 10% των παγκόσμιων ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε μια εποχή που η Ευρώπη «αναρρώνει» ακόμη από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε πέρυσι, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα εργατικά συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τις 2 Σεπτεμβρίου, σε εγκατάσταση της Woodside Energy Group, εάν αποβούν άκαρπες οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν την Τετάρτη για τους μισθούς.

Οι τιμές του φυσικού αερίου «εκτοξεύτηκαν», κλείνοντας 12% υψηλότερα τη Δευτέρα και διευρύνοντας την άνοδο του Αυγούστου. Την Τρίτη, το φυσικό αέριο παραδόσεως στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Άμστερνταμ διαπραγματεύεται στα 43,300 ευρώ/Mwh, σημειώνοντας άνοδο 6,18%.

Ο κίνδυνος απεργιών έχει αυξηθεί, εάν ληφθεί υπ' όψιν το τελεσίγραφο, παρατήρησε η Soni Kumari, αναλύτρια της ANZ Banking Group.

Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν, πάντως, μακριά από τα υψηλά της περυσινής κρίσης, καθώς η Ευρώπη θεωρείται πως είναι καλά εφοδιασμένη για τον χειμώνα και σπάνια λαμβάνει καύσιμα από την Αυστραλία. Ωστόσο, οι περιορισμένες αποστολές καυσίμων στην Ασία θα ενίσχυαν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Σημειωτέον ότι στο άκουσμα της πιθανότητας επικείμενων απεργιών, οι τιμές του φυσικού αερίου γνώρισαν «άλμα» ενδοσυνεδριακά έως και 40%, αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Euroxx Sec: Περιθώριο ανόδου 30% για τις ελληνικές τράπεζες

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Top pick η Alpha Bank

Αμερικανικές τράπεζες: Μετά την Moody's χτυπά και η S&P με υποβάθμιση 5 τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider