Ευρωαγορές: Πτώση 2,6% του Stoxx 600 τον Αύγουστο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Πτώση 2,6% του Stoxx 600 τον Αύγουστο
Ήπια πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αλλά και την πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων της UBS από όταν η τράπεζα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αλλά και την πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων της UBS από όταν η τράπεζα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στο -0,1% και τις 458,19 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης υποχώρησε 2,64%.

Στους δείκτες ανά χώρα, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 15.947 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,65% στις 7.316 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,46% στις 7.439 μονάδες. Στην Ισπανία, ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,47% στις 9.505 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με 0,29% στις 28.831 μονάδες.

H UBS ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για το β' τρίμηνο, φτάνοντας το ύψος των 28,88 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει καθαρά κέρδη 12,8 δισ. δολαρίων για τους τρεις μήνες έως τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Η UBS σχολίασε ότι το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει κυρίως 28,93 δισ. δολάρια σε αρνητική υπεραξία για την εξαγορά της Credit Suisse. Η αρνητική υπεραξία αντιπροσωπεύει την εύλογη αξία των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν σε μια συγχώνευση πέρα από την τιμή αγοράς. Η UBS πλήρωσε με έκπτωση 3 δισ. ελβετικά φράγκα ή 3,4 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει την Credit Suisse τον Μάρτιο.

Μάκρο

Δεν μεταβλήθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην Ευρωζώνη, όπως διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία της Eurostat, καθώς παρέμεινε στο 5,3% τον Αύγουστο του 2023, όσο και τον Ιούλιο. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, στο 9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες στο 5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο, μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο και την και ενέργεια στο -3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Γαλλία τον Αύγουστο, καθώς οι νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας υπερσκέλισαν τις μειώσεις στα τρόφιμα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εναρμονισμένα επίσημα στοιχεία της INSEE, ο πληθωρισμός στην Γαλλία τον Αύγουστο επιταχύνθηκε στο 5,7% από 5,1% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μία μέτρηση στο 5,4%.

Στην Ισπανία, τα προσωρινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, έδειξαν άνοδο των τιμών κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στα υπόλοιπα μάκρο, η Γερμανία ανακοίνωσε πτώση των εισαγωγών κατά 13,2% από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο -τη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1987.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider