Τελ. ενημέρωση 15:45
Σε ένα αρνητικό σκηνικό για τη χώρα ήρθε τελικώς η πρώτη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από οίκο αξιολόγησης (BDRS) που λαμβάνει επίσημα η ΕΚΤ, καθώς η καταστροφή στον κάμπο αλλά και στον Έβρο, πρόσφατα, ασκούν ισχυρές πιέσεις στο κυβερνητικό έργο και στον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, η θετική έκπληξη από τη DBRS - που δεν ανέμεναν ούτε τα ξένα «σπίτια» - δε φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά στη σημερινή συνεδρίαση, παρότι κλειδώνει μέσω αυτής, η επιστροφή της Ελλάδας στο αναβαθμισμένο καθεστώς μετά από 13 χρόνια. Η υψηλή μεταβλητότητα κυριαρχεί, ενώ η ισχυρή πρωινή δυναμική εξασθενεί, με την αγορά να κρατά ωστόσο το θετικό πρόσημο.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance θυμίζει «ότι μέχρι τώρα και βάσει καταστατικού πολλά funds δεν μπορούσαν να επενδύσουν στο Ελληνικό χρηματιστήριο κάτι που πλέον είναι εφικτό. Το νέο δεν δίνει στιγμιαία θετική χροιά άλλα μακροπρόθεσμη κάτι που πρέπει να καταλάβουν οι συμμετέχοντες στην αγορά. Για πρώτη φορά πάντως και για όσο θυμόμαστε η αγορά τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν συντήρησε το ανοδικό momentum που είχε πριν την ανακοίνωση του νέου. Μπορεί να έπαιξε και ρόλο η μεγάλη φυσική καταστροφή που συνέβη σε βραχυπρόθεσμο πάντα ορίζοντα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ανακάτεμα της τράπουλας να υπάρξουν αρκετοί που η διόρθωση του πέταξε εκτός και από Δευτέρα να δούμε σε κάθε περίπτωση την αύξηση του volatility μιας και αρκετά κεφάλαια θα κοιτάξουν να μπουν και πάλι στην αγορά έχοντας παρόλα αυτά ψηλά στημένους τους πωλητές. Παράλληλα η εβδομάδα είναι και λήξης και μένει να δούμε την Παρασκευή κερδισμένους και χαμένους από την κίνηση του τελευταίου τριμήνου».
Όπως αναφέρε το insider.gr, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σταδιακή εγκαθίδρυση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών στις επιλογές των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα τοποθετήσεων, κάτι που θα ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ αξίζει να επισημάνουμε πως όσοι πίεζαν την αγορά στις τελευταίες συνεδρίασεις και δη τις τράπεζες μέσω short θέσεων στα παράγωγα και όταν όλο το τρίμηνο είχε cash and carry arbitrage, φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής (με την επιστροφή από τις 1.234,02 μονάδες στις 1.259,50 μονάδες), να κλείνουν άμεσα θέσεις προτού «καούν» με την αναβάθμιση.
Ο Η. Ζαχαράκης συμπληρώνει πως «μία bull αγορά έχει σαν χαρακτηριστικό τις κοντές μέχρι 38% και γρήγορες διορθώσεις σε χρόνο. Ο τραπεζικός πλήρωσε το αντίστοιχο 38% στις 958 μονάδες με τον ΓΔ να αντιδράει αρκετούς πόντους νωρίτερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έτσι όπως εξελίχτηκε η κίνηση το ενδιαφέρον για την Ελληνική αγορά παράλληλα με το volatility θα αυξηθεί κατακόρυφα».
Τεχνικά η αγορά μπέρδεψε σημαντικά μιας και μπορεί το ημερήσιο να μας είχε short παρόλα αυτά το κλείσιμο της εβδομάδας μας βρήκε έστω και οριακά short στον ΓΔ και στον τραπεζικό με τον ftse25 να συντηρεί το Long του στο κλείσιμο Παρασκευής. Το θέμα είναι ότι το νέο stop σε εβδομάδα στον ΓΔ είναι ίδιο με το ημερήσιο στις 1325 μονάδες. Η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να ανοίξει με σημαντικά κέρδη και πιθανότατα κοντά στις 1300 μονάδες και μένει να δούμε το κλείσιμο αλλά και τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας που είναι και λήξη παραγώγων.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει πλέον άνοδο μόλις 0,42% έχοντας δει και επίπεδα πάνω από τις 1.280 μονάδες, στις 1.264,76 μονάδες, με τον τζίρο στα 53,77 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,53% στις 3.068,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,31% στις 989,77 μονάδες, χάνοντας ξανά τις 1.000 μονάδες.
Στις τράπεζες, οι πιέσεις μεταφέρονται πλέον στην Πειραιώς από την ΕΤΕ, που υποχωρεί πλέον κατά 2,06% στα 3,036 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ βρίσκεται στο -,54% και τα 5,908 ευρώ, με την Alpha και τη Eurobank με ελαφρώς θετικό πρόσημο.
Κέρδη άνω του 1% για τη Μυτιληναίος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ και Σαράντης, ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 2,02% στα 16,64 ευρώ.
Η αγορά δείχνει μεγάλη αδυναμία πλέον με τους πρωινούς αγοραστές που πόνταραν σε ένα υψηλό gap με εξίσου υψηλή συνέχεια να καίγονται και τις πιέσεις να εντείνονται στην Autohellas, την ΕΛΧΑ και τις Ελλάκτωρ, Lamda και ΕΥΔΑΠ, να δοκιμάζονται μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου.
Το κλίμα καταστροφών τις τελευταίες εβδομάδες και ο αντίκτυπος τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή φαίνεται προς ώρας να κερδίζουν έδαφος και να επιδρούν στην ψυχολογία των επενδυτών.
Κέρδη 1,23% για την ΕΕΕ, ενώ οριακά σε θετικό πρόσημο βρίσκεται ο ΟΤΕ και η ΜΟΗ.
Ξεχωρίζουν θετικά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Alumil με κέρδη 3,83% στα 3,52 ευρώ. Στα 2,185 ευρώ ενισχύεται η Intracom, ενώ και η Fourlis ανακάμπτει με κέρδη 2,89% στα 4,45 ευρώ.