Ψυχραιμία στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ
Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τη 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της. Πώς αντιδρούν οι δείκτες ενόψει Λαγκάρντ.

Τελευταία ενημέρωση 15:46

Συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται στις ευρωαγορές την Πέμπτη, μετά την αύξηση 0,25% των επιτοκίων της ΕΚΤ στην 10η σερί παρέμβαση από το καλοκαίρι του 2022, με σκοπό την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Πλέον, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, ενώ τον Ιούλιο του 2022 βρισκόντουσαν στο -0,5%. Παράλληλα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης αυξάνονται σε 4,50% και 4,75% αντίστοιχα.

Από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 425 μονάδες βάσης συνολικά, στην επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της με στόχο την τιθάσευση της πληθωριστικής «λαίλαπας».

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται 0,51% στις 456 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 κερδίζει 0,10% στις 4.230 μονάδες. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,17% στις 15.627 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,11% στις 7.230 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ισχυροποιείται 0,86% στις 7.590 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο αγγίζει τις 28.490 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,09%. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 είναι στο +0,20% και τις 9.442 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως χτες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν πτωτικά, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην ισχυρότερη από το αναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. «Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, θα λέγαμε ότι είμαστε πιο κοντά στα τελικά επιτόκια από ποτέ. Σήμερα, με όλους αυτούς τους αριθμούς και επίσης το σήμα του ΟΠΕΚ+ ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, η εικόνα είναι διαφορετική. Όλοι πιστεύαμε ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε, αλλά όχι πια», διαμηνύει η Σουζάνα Χαλντέα, επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικών κεφαλαίων στον Raymond James.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όμηρος Τσάπαλος: 1 δισ. ευρώ θα δοθεί φέτος στον θεσσαλικό κάμπο - Πάνω από 2 δισ. το κόστος της καταστροφής

Αύξηση ή πάγωμα επιτοκίων; Αυτό που «φοβάται» περισσότερο η ΕΚΤ

Σε μεταβατική φάση η χειροτεχνία στην Ελλάδα - Η ακτινογραφία των επιχειρήσεων, τα αγκάθια και η ευκαιρία για comeback

gazzetta
gazzetta reader insider insider