Wall Street: Ανοδική ώθηση δίνουν τα μάκρο - IPO με «άλμα» για την Arm

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανοδική ώθηση δίνουν τα μάκρο - IPO με «άλμα» για την Arm
Ισχυρά στοιχεία για λιανεμπόριο και επιδόματα ανεργίας, προβληματισμός για το «άλμα» στην τιμή του πετρελαίου. Δυναμικό ντεμπούτο στον Nasdaq για την βρετανική εταιρεία τσιπ, Arm.

Τελευταία ενημέρωση 19:44

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη μετά από την ανακοίνωση στοιχείων που δείχνουν ισχυρές λιανικές πωλήσεις και αγορά εργασίας, αν και στο «μικροσκόπιο» της προσοχής των αγορών σήμερα μπαίνει και η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ο βιομηχανικός δείκτης κινείται για το «σπάσιμο» του τριήμερου πτωτικού σερί. Την προσοχή κερδίζει και η αρχική δημόσια εγγραφή της βρετανικής Arm που ξεκινά δυναμικά την διαπραγμάτευσή της στον Nasdaq.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones κερδίζει 0,97% στις 34.911 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,82% στις 4.504 μονάδες, και ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,76% στις 13.918 μονάδες.

Μάκρο

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά, τον προηγούμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%. Σύμφωνα με το Reuters, οι λιανικές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτικών δαπανών και αποτελούν καλή ένδειξη για την πορεία της οικονομίας, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί από κοντά και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν μέσω του επιθετικού κύκλου νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση οι τιμές ενισχύθηκαν 1,6%. Σημειώνεται, πως οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν μηναία αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 0,4% και ετήσια αύξηση 1,2%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο κυμάνθηκε ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, και την τελευταία εβδομάδα. Οι αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 σε 220.000, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι επίσης κοντά στα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Οι μη εποχικά διορθωμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 16.854 σε 174.499. Αυτό είναι το χαμηλότερο από τον περασμένο Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν κατά 4.000 σε 220.000.

Επιχειρηματικά νέα

Δυναμική είσοδο στις διαπραγματεύσεις της Wall Street πραγματοποιεί την Πέμπτη η Arm Holdings, καθώς στην ημέρα της IPO της η τιμή της μετοχής της φτάνει στα 56,10 δολάρια, αποτιμώντας την εταιρεία στα 59,9 δισ. δολάρια. Η Arm Holdings πούλησε περίπου 95,5 εκατ. μετοχές στο Nasdaq. Η Softbank, η οποία απέκτησε την εταιρεία το 2016, θα ελέγχει περίπου το 90% των μετοχών της Arm. Την Τετάρτη, η εταιρεία τιμολογήθηκε στο ανώτερο άκρο του αναμενόμενου εύρους της, στα 51 δολάρια ανά μετοχή.

Εμπορεύματα

Εντωμεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022 σκαρφαλώνουν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά του εμπορεύματος, στον απόηχο της επέκτασης των περικοπών στην παραγωγή μέχρι τα τέλη του έτους που ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου Σαουδική Αραβία και Ρωσία. Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Οκτωβρίου για το αμερικανικό αργό WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύεται την Πέμπτη κατά 1,5%, πιάνοντας τα επίπεδα των 90 δολαρίων/βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκανε το «10 στα 10» η ΕΚΤ - Σε υψηλά 24 ετών τα επιτόκια με νέα αύξηση 0,25%

Ο «χρησμός» Λαγκάρντ για επιτόκια - Νέο κάλεσμα για απόσυρση μέτρων στήριξης: «Too high for too long» ο πληθωρισμός

Μηνύματα από ΕΚΤ και Fitch για έκτακτο φόρο στα τραπεζικά κέρδη και αγορές κόκκινων δανείων από τους οφειλέτες τους 

gazzetta
gazzetta reader insider insider