Μάκρο και Arm «εκτόξευσαν» την Wall Street - Κέρδη 330 μονάδων ο Dow Jones

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάκρο και Arm «εκτόξευσαν» την Wall Street - Κέρδη 330 μονάδων ο Dow Jones
Oι επενδυτές φάνηκαν ενθαρρυμένοι από μία σειρά από οικονομικά στοιχεία αλλά και το εντυπωσιακό ντεμπούτο της βρετανικής Arm στον Nasdaq. 

Σε ράλι οδήγησαν την Wall Street την Πέμπτη οι επενδυτές ενθαρρυμένοι από μία σειρά από οικονομικά στοιχεία αλλά και το εντυπωσιακό ντεμπούτο της βρετανικής Arm στον Nasdaq.

Με το καμπανάκι της λήξης ο Dow Jones βρέθηκε 331 μονάδες υψηλότερα ή 0,96% στις 34.907 μονάδες στην καλύτερη του ημέρα από τις αρχές Αυγούστου, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,84% στις 4.505 μονάδες, και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 112 μονάδων ή 0,81% στις 13.926 μονάδες.

Μάκρο

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά, τον προηγούμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%. Σύμφωνα με το Reuters, οι λιανικές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτικών δαπανών και αποτελούν καλή ένδειξη για την πορεία της οικονομίας, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί από κοντά και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν μέσω του επιθετικού κύκλου νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση οι τιμές ενισχύθηκαν 1,6%. Σημειώνεται, πως οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν μηναία αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 0,4% και ετήσια αύξηση 1,2%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο κυμάνθηκε ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, και την τελευταία εβδομάδα. Οι αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 σε 220.000, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι επίσης κοντά στα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Οι μη εποχικά διορθωμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 16.854 σε 174.499. Αυτό είναι το χαμηλότερο από τον περασμένο Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν κατά 4.000 σε 220.000.

Επιχειρηματικά νέα

Δυναμική είσοδο στις διαπραγματεύσεις της Wall Street πραγματοποίησε την Πέμπτη η Arm Holdings, καθώς στην ημέρα της IPO της η τιμή της μετοχής της ανήλθε στα 63,59 δολάρια με άνοδο 24% από την αρχική τιμή, οδηγώντας την αποτίμηση της εταιρείας άνω των 60 δισ. δολαρίων. Την Τετάρτη, η εταιρεία τιμολογήθηκε στο ανώτερο άκρο του αναμενόμενου εύρους της, στα 51 δολάρια ανά μετοχή.

Εμπορεύματα

Κέρδη σημείωσε ο χρυσός την Πέμπτη, μια μέρα μετά τη διακύμανσή του στη χαμηλότερη τιμή του εδώ και τρεις εβδομάδες, αλλά η ισχύς του δολαρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων και την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βοήθησαν να περιοριστεί η άνοδος του μετάλλου. Οι επενδυτές εξέτασαν επίσης ορισμένα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 30 σεντς, ή λιγότερο από 0,1%, κλείνοντας στα 1.932,80 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Την Τετάρτη, το πιο ενεργό συμβόλαιο σημείωσε το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Οι τιμές του ασημιού παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησαν 19 σεντς, ή 0,8%, στα 22,99 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 5,90 δολάρια ή σχεδόν 0,7%, στα 911,10 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 6 δολάρια ή 0,5%, στα 1.254,80 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου αυξήθηκε 3 σεντς, ή σχεδόν 0,8%, στα 3,82 δολάρια ανά λίβρα.

Ράλι άνω των 90 δολαρίων ανά βαρέλι σημείωσαν οι τιμές του αργού στις ΗΠΑ για πρώτη φορά φέτος, όπως και του brent Που έφτασε σε υψηλό δεκαμήνου, στον απόηχο της επέκτασης των περικοπών στην παραγωγή μέχρι τα τέλη του έτους που ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου Σαουδική Αραβία και Ρωσία. «Το πετρέλαιο είναι τόσο bullish που ακόμη και ένα ισχυρό δολάριο δεν μπορεί να εκτροχιάσει το ράλι», δήλωσε στο Marketwatch ο Edward Moya, ανώτερος επενδυτές αγοράς στην OANDA. Οι «κίνδυνοι μιας σημαντικής έλλειψης προσφοράς θα πρέπει να κάνουν πολλούς επενδυτές να κοιτάζουν το επίπεδο των 100 δολαρίων τους επόμενους δύο μήνες». Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 1,64 δολάρια ή σχεδόν 1,9%, στα 90,16 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,69 δολάρια ή 1,8%, στα 93,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου έκλεισε στα 2,7635 δολάρια το γαλόνι, με άνοδο 0,9%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου ανέβασε 0,6% στα 3,4542 δολάρια ο γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Οκτωβρίου έκλεισε στα 2,729 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1,8%.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο «χρησμός» Λαγκάρντ για επιτόκια - Νέο κάλεσμα για απόσυρση μέτρων στήριξης: «Too high for too long» ο πληθωρισμός

Έκανε το «10 στα 10» η ΕΚΤ - Σε υψηλά 24 ετών τα επιτόκια με νέα αύξηση 0,25%

Νέα προσπάθεια για τραπεζικό ριμπάουντ στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider