Συνεχίζεται το αρνητικό μομέντουμ στις ευρωαγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το αρνητικό μομέντουμ στις ευρωαγορές
Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν σύντομα να αναστρέφουν την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. 

Τελευταία ενημέρωση 14:32

Δεν χάνει τον δυναμική του το αρνητικό μομέντουμ που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές να κινούνται κάτω από ένα πέπλο αβεβαιότητας μετά και τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα στοιχήματα συσσωρεύονται στο σενάριο μίας παρατεταμένης περιόδου με υψηλά επιτόκια με άγνωστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, που απειλείται με ύφεση ενώ δεν έχει «ξεπερδέψει» καλά καλά με τον πληθωρισμό.

Ακόμα και μετά την παύση στις αυξήσεις επιτοκίων που αποφάσισε πρόσφατα η Fed δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν σύντομα να αναστρέφουν την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Μόλις χθες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί για να «τιθασευθούν» οι τιμές καταναλωτή – ακόμη και αν η οικονομία πιέζεται.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα εξασφαλίσουν πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα οριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,48% στις 448,27 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 σημειώνει πτώση 0,77% στις 4.135 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,62% στις 15.309 μονάδες, ο FTSE 100 κερδίζει 0,13% στις 7.633 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,67% στις 7.076 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είναι αμετάβλητος στις 9.385 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,68% στις 28.190 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Επηρεασμένες από το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα ήταν νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έχασε 1,06%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,54%, στην Κίνα ο Shanghai διολίσθησε 0,43% και ο SZSE Component 0,60%, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI έχασε 1,31% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,43%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Leader σε Κατασκευή, Παραχωρήσεις – Τα «κλειδιά» της Αττικής Οδού και τα ετήσια EBITDA των 300 εκατ.

Hollywood: Πρόταση για απεργία και από τους ηθοποιούς βιντεοπαιχνιδιών

O Πειραιάς στο top 10 της παγκόσμιας ναυτιλίας – Γιατί κερδίζει συνεχώς έδαφος ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider