Νέο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Λείπουν ξανά οι αγοραστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Λείπουν ξανά οι αγοραστές
Το ευρύτερο σκηνικό αβεβαιότητας και ανάφλεξης δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τις μετοχές και την ανάληψη ρίσκου.

Τελ. ενημέρωση 15:00

Μια ακόμη πολεμική σύρραξη λαμβάνει χώρα, αυτή τη φορά στη Μέσα Ανατολή, με τη Χαμάς να ξεκινά το Σάββατο πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σκορπίζοντας το θάνατο σε χιλιάδες αμάχους και απαγάγοντας δεκάδες άλλους περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι στη Μέση Ανατολή, καθώς ήδη το Ιράν φαίνεται να έχει καθοδηγητικό ρόλο πίσως από την επίθεση των Χαμάς, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν το Ισραήλ, που ξεκίνησε μια σφοδρή επίθεση από ξηράς και αέρος στη Λωρίδας της Γάζας και στο Νότιο Ισραήλ. Σε αυτό το σκηνικό το πετρέλαιο εκτοξεύεται με το αμερικανικό αργό στο 4% και τα 86,05 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 87,81 δολάρια το βαρέλι. Οι εξελίξεις στο πετρέλαιο αλλά και στην ενεργειακή σκακιέρα θα αρχίζουν να προκαλούν ντόμινο στις μεγάλες οικονομίες και στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, ενώ το ευρύτερο σκηνικό αβεβαιότητας και ανάφλεξης δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τις μετοχές και την ανάληψη ρίσκου.

Όπως αναφέρε το insider.gr το Χρηματιστήριο, από την άλλη, όντας και μια ρηχή αναδυόμενη αγορά, εκτεθειμένη στις «επιθετικές» στρατηγικές των funds και των «fast money» επενδυτών που τοποθετούνται σε αυτές και έχοντας και τις δικές του ατέλειες και εναπομείναντα ανοιχτά «ρήγματα» ως προς τη δομή του, ακολούθησε με μεγαλύτερη ένταση το κύμα ρευστοποιήσεων. Σε αυτό συνέβαλαν και τα υψηλά κέρδη που έχουν καταγράψει τα χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν στην αγορά από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ξεκίνησε μια ισχυρή ανοδική κίνηση από τις 783 μονάδες, μέχρι και τις 1.344,47 μονάδες. Τα emerging funds λοιπόν, προβαίνουν σε μια σταδιακή αποεπένδυση από την εγχώρια αγορά και έχοντας, «χτίσει» όλο αυτό το διάστημα και για τα δεδομένα της αγοράς πάντα, σημαντικές θέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους και τράπεζες και με «γεμάτο» το σακούλι των κερδών δε διστάζουν να «πυροβολήσουν» και να κλείνουν θέσεις ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα, από τη στιγμή που ο στόχος τους έχει επιτευχθεί.

Το ΧΑ συμπλήρωσε έξι πτωτικές εβδομάδες, επαναλαμβάνοντας το περσινό πτωτικό μοτίβο, με ένα διαρκές άδειασμα σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σπάζοντας margin calls και χτυπώντας ευαίσθητα stop loss. Αυτό δημιούργησε μια αυτοτροφοδοτούμενη πτωτική κίνηση που είναι δύσκολο να ανασχεθεί όταν δεν υφίστανται γενικά bid και μάλιστα συνοδεύεται από ένα αρκετά εύθραυστο διεθνές σκηνικό. Παράλληλα, το correlation της αγοράς δεν αφήνει περιθώρια διαφοροποίησης, με το ταμπλό να «κοκκινίζει» σχεδόν εξ ολοκλήρου, σε μια πτωτική κίνηση και αντιστρόφως ανάλογα σε μια ανοδική, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί πλέον και ο πλουραλισμός των ρευστοποιήσεων, καθώς στο «κάδρο» μπαίνουν και δεικτοβαρείς μετοχές εκτός των ευάλωτων, σε «επιθέσεις», τραπεζών. Να σημειωθεί μάλιστα πως ότι οι τέσσερις συστημικές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount άνω του 25% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (SX7E) σε βάση P/TE, για παρόμοιο ROTE στο 12% περίπου για το 2024, ενώ και ευρύτερα οι ελληνικές μετοχές παραμένουν φθηνές έναντι τόσο άλλων στις αναδυόμενες όσο και φυσικά έναντι των μετοχών των αναπτυγμένων - ευρωπαϊκών αγορών.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό λέει ότι δύσκολα κάποιος μπορεί να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει χωρίς να κοπεί. Έτσι λοιπόν η ανεύρεση πάτου όπως αντίστοιχα και κορυφής δεν έχει κάποιο νόημα. Αν κάποιος έψαχνε να τοποθετηθεί σε καλές εταιρίες και δεν έβρισκε τιμές ήρθε ή ώρα να το πράξει και σταδιακά να το πράξει. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που θεωρούσαν ακριβές τις τιμές θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι ακόμα είναι η αρχή της πτώσης μιας και συνήθως είναι και οι πιο δύσκολοι στην ψυχολογία».

Τεχνικά, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε τους κλαδικούς δείκτες να χάνουν έστω και πρόσκαιρα τον 200αρη κινητό γεγονός που παρατηρούν κάποιοι με απλό τρόπο για να δουν αν η αγορά είναι bull ή bear γεγονός που προκαλεί πανικό σε κάποιες περιπτώσεις ειδικά όταν υπάρχουν ακόμα σημαντικά κέρδη. Το νέο σημαντικό δεδομένο έρχεται πρωτίστως από τον τραπεζικό δείκτη μιας και α) το στοπ του πλέον είναι ακόμα χαμηλότερα στις 921 μονάδες και β) το χαμηλό του το κατέγραψε στην συνεδρίαση της Τετάρτης σε αντίθεση με τον ΓΔ που την Παρασκευή δοκίμασε νέα χαμηλά κίνησης. Οι περισσότεροι κλαδικοί δοκιμάζουν το 61% της τελευταίας μεγάλης ανοδικής κίνηση επίπεδο που δικαιολογεί αν μη τι άλλο σημαντική αντίδραση. Σε πρώτη φάση θέλουμε κατοχύρωση του 2883 και 1185 σε ftse και ΓΔ για να ανακοπεί η επιθετική πτωτική τάση.

«Η αγορά διορθώνει χωρίς προφανή λόγο καταγράφοντας από τις μεγαλύτερες πτωτικές κινήσεις του έτους με αρκετούς πλέον να ανησυχούν για την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Συνηθίζεται οι Bull market αγορές να καταγράφουν σπάνια σοβαρές διορθώσεις και αυτές να είναι χρονικά απότομες και χρονικά πολύ μικρότερες από τις ανόδους. Εκτός από τα υψηλά επιτόκια και όπως φαίνεται η διατήρηση τους πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο σε υψηλά επίπεδα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στα θετικά που έχει να περιμένει η Ελληνική οικονομία».

Να σημειωθεί επίσης πως ολοκληρώθηκε και επίσημα η μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Eurobank, ήτοι η πώληση 52.080.673 κοινών ονομαστικών μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,401% περίπου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank.

Το ταμπλό κυριαρχεί ξανά το αίσθημα πανικού και φόβου με τους επενδυτές να πουλάνε κατά βούληση. Αυτή η τακτική ωστόσο κρύβει κινδύνους ειδικά από τη στιγμή που η αγορά έχει μπει σε υπερπουλημένα επίπεδα και με τις τράπεζες σε άκρως ελκυστικά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον στο -1,91% και τις 1.115,24 μονάδες με τον τζίρο στα 151,6 εκατ. ευρώ λόγω και της συναλλαγής της Eurobank για την αγορά του 1,8% του ΤΧΣ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,66% στις 2.7171,56 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 2,47% στις 860,12 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφονται νέες πιέσεις ειδικά στη Eurobank που διολισθαίνει κατά 2,97% στα 1,3725 ευρώ, με την Alpha Bank στο -2,46% και τα 1,19 ευρώ, την ΕΤΕ στο -1,78% και ξανά κάτω από τα 5 ευρώ και την Πειραιώς στο -2,17% και τα 2,612 ευρώ.

Βαριές απώλειες επίσης για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -3,92% και τα 11,78 ευρώ και την Aegean στο -4,40% και τα 9,56 ευρώ. Βαριές απώλειες για Cenergy στο -5,63% και τα 5,36 ευρώ, την Intrakat στο -3,4%.

Στο κόκκινο επίσης ο ΟΤΕ που χάνει και τα 13 ευρώ πλέον, όπως και η Μυτιληναίος στο -1,59% και τα 30,94 ευρώ. Βαριές απώλειες για Τιτάν, ΜΟΗ, Βιοχάλκο (-5,63%) και ΕΧΑΕ στο -3,33% και τα 4,35 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι κρύβει η επόμενη μέρα για τις αγορές και το Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider