Οι ΗΠΑ εντείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και το πετρέλαιο αντιδρά με άλμα 4%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και το πετρέλαιο αντιδρά με άλμα 4%
Με άλμα 4% αντιδρά η τιμή του πετρελαίου στην ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος των ρωσικών εξαγωγών αργού, μια κίνηση που εντείνει τις ανησυχίες για την προσφορά.

Με άλμα 4% αντιδρά η τιμή του πετρελαίου στην ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος των ρωσικών εξαγωγών αργού, μια κίνηση που εντείνει τις ανησυχίες για την προσφορά.

Αυτή την ώρα, το brent παραδόσεως Δεκεμβρίου καταγράφει κέρδη 3,4% στα 88,93 δολάρια, ενώ το WTI παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύεται 3,6% στα 85,91 δολάρια, έχοντας νωρίτερα ξεπεράσει το +4%.

Η εκ νέου κίνηση προς τα 90 δολάρια το βαρέλι έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που φέρονται να παραβίασαν το πλαφόν πετρελαίου που είχε ορίσει η ομάδα των G7, έναν μηχανισμό που σχεδιάστηκε για να διατηρήσει μια ικανοποιητική ροή ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, «ροκανίζοντας» παράλληλα τη ρευστότητα με την οποία η Ρωσία χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

«Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του να μειώσουν υπεύθυνα τα πετρελαϊκά κέρδη της ρωσικής κυβέρνησης και να ανακόψουν τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η G7, η Αυστραλία και η ΕΕ είχαν εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολ. ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο πέρυσι, στις 5 Δεκεμβρίου. Αυτό ήρθε παράλληλα με μια κίνηση της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Συνδυαστικά, τα μέτρα θεωρήθηκε τότε ότι αποτελούν μακράν το πιο σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι νέες κυρώσεις

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε δύο ιδιοκτήτριες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο τιμής: ένα στην Τουρκία και ένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το τάνκερ YasaGolden Bosphorus, το οποίο ανήκει στην Ice Pearl Navigation Corp με έδρα την Τουρκία, λέγεται ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο με τιμή άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι μετά την έναρξη ισχύος του πλαφόν.

Εξάλλου, η OFAC είπε ότι το SCF Primorye, το οποίο ανήκει στην Lumber Marine με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο αξίας άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι από λιμάνι της Ρωσίας μετά την έναρξη ισχύος του πλαφόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider