Διεθνείς πιέσεις και πτώση για το Χρηματιστήριο - Ανάγκη επιστροφής στους εγχώριους «καταλύτες»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διεθνείς πιέσεις και πτώση για το Χρηματιστήριο - Ανάγκη επιστροφής στους εγχώριους «καταλύτες»
Πτώση στα όρια των 1.170 μονάδων για το Χρηματιστήριο. Υπεραπέδωσαν Aegean, Μυτιληναίος και ΜΟΗ.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έφεραν εκνευρισμό και νευρικότητα στις αγορές μετοχών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μάχεται να αντέξει στις διεθνείς πιέσεις.

Η τιμολόγηση στις μετοχές συνεχίζεται γύρω από τα επιτόκια και όχι γύρω από την ανθεκτικότητα και δυναμική της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τον Σεπτέμβριο, με τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ να φτάνουν σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και με τα επιτόκια στο 5%. Αναλυτικά, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα, αρκετά υψηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για άνοδο κατά 0,3%, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εμπορίου. Αυτό έφερε εκνευρισμό στις μετοχές καθώς η δυναμική της οικονομίας ανοίγει το δρόμο για νέες αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ ξανά καταγράφεται ένα παράλληλο sell off σε μετοχές και ομόλογα.

Από την άλλη, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να χαράζει γραμμή με βάση τις ξένες αγορές, αφήνοντας για ακόμη μία φορά στην άκρη τα εγχώρια θεμελιώδη και τις προοπτικές των εισηγμένων, με την επενδυτική βαθμίδα και από τη S&P να βρίσκεται κοντά. Επιπλέον, δε γίνεται σαν αγορά να χαράζεις πορεία με το τι κάνει η «πανάκριβη» αγορά των ΗΠΑ, αλλά και μετάπειτα οι ευρωπαϊκές. Σαφώς δίνουν έναν τόνο, αλλά εδώ και αρκετό καιρό το ΧΑ δείχνει ανύμπορο να στραφεί στα του οίκου του και της οικονομίας. Όλα τα θετικά νέα και οι αναβαθμίσεις «καίγονται», υπό το βωμό του τι κάνουν οι διεθνείς αγορές, άρα να ακολουθήσουμε και εμείς χωρίς δεύτερη σκέψη και πάντα υπό το πρίσμα του πανικού, με τον τζίρο να χαμηλώνει αρκετά και τα δυνατά αγοραστικά χέρια να παραμένουν εκτός...!

Παράλληλα, επικρατεί μια κατάστασης φθοράς και αφθαρσίας και συνέχεια στην αναζήτηση κατεύθυνσης, ενώ διάφορες μετοχές πιέζονται υπερβολικά (βλ. Τέρνα Ενεργειακή) από τα διάφορα σενάρια μέσων για deals κτλ και την παντελή έλλειψη παρέμβασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που μπορεί να προσφέρει μια ορατότητα στους επενδυτές, που παραμένουν έρμαια των διαφόρων που συνεχίζουν να χειραγωγούν την αγορά.

Από την άλλη, προς ένα έτος ορόσημο οδεύουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες όσο αφορά την κερδοφορία τους σε συνδυασμό με άλλους υποστηρικτικούς παράγοντες, όπως τα αυξημένα επιτόκια, την ευνοϊκή δομή της αγοράς και το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως υποστηρίζει η Alpha Finance.

Οι νέες τιμές - στόχοι της Alpha Finance είναι υψηλότερες από πριν κατά 32% κατά μέσο όρο, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για τα επίπεδα κερδοφορίας. Επομένως, η Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει (με COE - κόστος κεφαλαίου - στο 13% και μηδενικό growth), προτιμώντας σε αυτή τη φάση την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή στόχο στα 3,92 ευρώ (από 2,82 ευρώ) λόγω των επιπέδων αποτίμησης - προφίλ κερδοφορίας και τη Eurobank με τιμή στόχο στα 2 ευρώ (από 1,53 ευρώ) λόγω των πρωτοβουλιών επέκτασής της. Παράλληλα, εξακολουθεί να βλέπει σημαντικά ανοδικά περιθώρια για την Εθνική Τράπεζα - θέτοντας τιμή στόχο στα 7,10 ευρώ (από 5,60 ευρώ) - αν και κάπως χαμηλότερα από τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με τη Fast Finance, «τεχνικά τώρα η αγορά πέρασε πρόσκαιρα κάτω από τον 200αρη και πλέον τον έχει και πάλι στα νώτα του. Το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι τα ημερήσια stop στους κλαδικούς και στους περισσότερους τίτλους έχουν κατέβει στα υψηλά της Πέμπτης με τον τραπεζικό ήδη να έχει δώσει αγοραστικό και να χρειάζεται την κατοχύρωση του 940 σε κλείσιμο για συνέχιση. Πλέον μπαίνουμε στο δεύτερο 15νθήμερο του μήνα και σταδιακά ερχόμαστε πιο κοντά στα κλεισίματα βιβλίων των ξένων που διψάνε για αποδόσεις έστω και από την περιφέρεια στην πολύ δύσκολη χρονιά παγκοσμίως για τις αγορές».

Παράλληλα, πολλοί αναλυτές εστιάζουν στο γεγονός πως στο ΧΑ θα πρέπει να επανέλθει η ηρεμία και οι επενδυτές να επιδιώξουν μια στροφή προς τους εγχώριους καταλύτες, τα θεμελιώδη και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους. Να σημειωθεί άλλωστε, πως την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις επερχόμενες αξιολογήσεις της Standard & Poor's την Παρασκευή αλλά και της Fitch την 1η Δεκεμβρίου, αναμένει η JP Morgan.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,34% στις 1.169,79 μονάδες, με τον τζίρο στα 63,61 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,31% στις 2.858,26 μονάδες για τον FTSE 25, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 0,94% στις 918,20 μονάδες και όλα αυτά παρά τα θετικά αποτελέσματα και τη γραμμή που στέλνουν οι αμερικανικές τράπεζες.

Η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 1,83% στα 5,35 ευρώ, η Alpha κατά 1,27% στα 1,247 ευρώ και η Eurobank κατά 0,81% στα 1,47 ευρώ. Ήπια άνοδο 0,65% για την Πειραιώς στα 2,798 ευρώ.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί για τα χαρτια του ομίλου ΤΕΡΝΑ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υποχωρεί σήμερα κατά 1,99% και την Τέρνα Ενεργειακή κατά 0,87% στα 12,78 ευρώ και 13,75 ευρώ αντίστοιχα, δείχνοντας ιδιαίτερα αδυναμία ανοδικής κίνησης και απόδρασης από ένα στενό εύρος που βρίσκονται.

Πιέσεις πέρασαν στην Optima που υποχώρησε κατά 1,41% στα 7 ευρώ, αλλά και σε ΕΛΠΕ στο -2,75% και τα 6,72 ευρώ. Πτώση και για τον ΟΤΕ στο -1,32% και τα 13,45 ευρώ, ενώ νέες απώλειες κατέγραψαν ΕΛΧΑ και Cenergy σε ένα κλοιό υψηλές μεταβλητότητας.

Βαριές απώλειες κοντά στο 3% για την Lamda., ενώ άμυνες βγήκαν από ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Κέρδη για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και υψηλότερη κίνηση άνω του 1% για Aegean, Mytilineos, και ΜΟΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider