Ως το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης ανακηρύχθηκε το Λονδίνο, παίρνοντας πίσω τον θρόνο του από το Παρίσι κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών του αργού πετρελαίου.
Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο Λονδίνο — εξαιρουμένων των ETF και των ADRs — είναι τώρα 2,8884 τρισ. δολάρια έναντι 2,8875 τρισ. δολαρίων δισεκατομμυρίων δολαρίων του Παρισιού, σύμφωνα με δείκτη που συνέταξε το Bloomberg.
Το Λονδίνο έχασε τον τίτλο του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από μια συνεχιζόμενη καθοδική πορεία των μετοχών που είχε ξεκινήσει το 2016 με το Brexit. Ωστόσο, πρόσφατα σημειώνει υψηλότερες επιδόσεις λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
«Το χρηματιστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο επιδεικνύει αντοχές λόγω των διαφορετικών τομέων των μετοχών στις συναλλαγές του», δήλωσε η Τζάνετ Μούι, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στην RBC Brewin Dolphin, «Ο ενεργειακός τομέας είναι ένας κλάδος που μπορεί να αντισταθμίσει απώλειες από την άνοδο των επιτοκίων ή τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.
Το Παρίσι από την άλλη πλευρά έχει χάσει έδαφος, καθώς τα σημάδια της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας επιβαρύνουν τον γαλλικό κλάδο ειδών πολυτελείας. Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει τις επιδόσεις εταιριών όπως η LVMH και η μητρική Gucci Kering, που μετά τα υψηλά ρεκόρ κατέγραψαν απώλειες.
Στο μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα επηρεάσουν και την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας. Τον Σεπτέμβριο, τα επιτόκια διατηρήθηκαν σταθερά μετά από ένα σερί 14 διαδοχικών αυξήσεων, με τους traders να ποντάρουν πως στην επόμενη συνεδρίαση της BoE στις 2 Νοεμβρίου θα ληφθεί η ίδια απόφαση νομισματικής πολιτικής.
Πάντως, το αρνητικό κλίμα έχει επιφέρει απώλειες 2% για την στερλίνα τον περασμένο μήνα, επηρεάζοντας σημαντικά πληθώρα μετοχών ενώ παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της BofA οι επενδυτές διεθνώς εξακολουθούν να αποφεύγουν την χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.