Κόντρα σε ένα εκρηκτικό σκηνικό γεμάτο βραδυφλεγείς βόμβες, το Χρηματιστήριο άντεξε κλείνοντας για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με άνοδο, αναμένοντας τη θετική ετυμηγορία της Standard & Poor's σήμερα το βράδυ.
Όλοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν εκφράσει τη θέση τους πως το βράδυ θα έχουμε θετικές εξελίξεις από τον οίκο αξιολόγησης, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο θετικών εξελίξεων σε μετοχές και ομόλογα.
«Η στιγμή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από έναν εκ των ισχυρών οίκων αξιολόγησης, έφτασε», όπως αναφέρει η Société Générale, λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία της Standard & Poor's. Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος σημειώνει, πως η χώρα έχει υλοποιήσει μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική της θέση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016. Στη βάση των δανείων που έχει λάβει με χαμηλό επιτόκιο και κόστος από την ΕΕ, οι πληρωμές για τόκους εξυπηρέτησης το δημοσίου χρέους της είναι χαμηλότερες από της Ιταλίας, παρά τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους. Να σημειωθεί ότι τόσο χθες όσο και σήμερα το ελληνικό δεκαετές ήταν από τα ελάχιστα παγκοσμίως που η απόδοσή του συνέχιζε να υποχωρεί, όταν το αμερικανικό χτύπαγε το 5%, ενώ σήμερα καταγράφεται προς ώρας μια αποκλιμάκωση στα treasuries με το δεκαετές να κινείται στο 4,926%.
Συνεπώς μπορεί τα ρίσκα παγκοσμίως να είναι πολλά με αιχμή την κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά η δεξαμενή των κεφαλαίων που αναζητεί αποδόσεις στις αγορές μετοχών και χρέους είναι τεράστια και για τα μεγέθη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο. «Το να ρίξουν κάποια εκατ. ευρώ ορισμένα funds και παίχτες του εξωτερικού, για αρχή, στις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα είναι ικανά να δώσουν ώθηση» σύμφωνα με χρηματιστηριακό παράγοντα, που μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό ασφαλές καταφύγιο, ειδικά στο πεδίο των αναδυόμενων αγορών και υπό τη μετάβαση στις αναπτυγμένες.
Στα διεθνή, οι αγορές μετοχών και ομολόγων δέχεται έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες και σήμερα καθώς η συρροή αβέβαιων δυνάμεων που τις επηρεάζουν αυτήν τη στιγμή παραμένει. Πληθωρισμός, επιτόκια, αβεβαιότητα, γεωπολιτικοί κίνδυνοι οδηγούν χαρτοφυλάκια προς τα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι μετοχές δεν έχουν πληγεί αρκετά ακόμη έχοντας βρεθεί σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα, ειδικά στην Ευρώπη.
Από την άλλη, η Wall Street ακόμη προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα του Πάουελ στη χθεσινή συνέντευξη στο Economic Club της Νέας Υόρκης.
Στην ομιλία για τις οικονομικές προοπτικές, ο Πάουελ ανέφερε πως η Fed «προχωρά προσεκτικά» και ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες «έχουν σφίξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες». Ωστόσο, υπήρξαν επίσης μερικά πιο επιθετικά σχόλια, όπως ότι «πρόσθετες ενδείξεις για επίμονη ανάπτυξη πάνω από την τάση ή ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας δεν μειώνεται πλέον, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που καταγράφει ο πληθωρισμός και θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής». Στη συνέχεια, ο Πάουελ πρόσθεσε ένα αξιοσημείωτο σχόλιο κατά τη διάρκεια των Ε&Α, λέγοντας «νομίζω ότι από τα στοιχεία δε δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική είναι πολύ αυστηρή αυτή τη στιγμή».
Περνώντας ωστόσο στα εγχώρια, η αγορά έδειξε και σήμερα αξιοσημείωτες αντοχές. Όταν τα ευρωπαϊκά έγραφαν -1% και η Wall Street βρίσκεται σε ένα τριήμερο πτωτικό μοτίβο, το ΧΑ κράτησε.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,31% στι 1.174,91 μονάδες, με τον τζίρο να είναι ιδιαίτερα υψηλός, ήτοι στα 116,1 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε οριακά στο -0,04% στις 2.884,56 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης στο 0,37% και τις 943 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 0,45%, o FTSE 25 1,08% και ο τραπεζικός 2,91%, ετοιμάζοντας κίνηση προς τις 1.000 μονάδες σε πρώτο βαθμό.
Η συσσώρευση της αγοράς στα τρέχοντας επίπεδα μπορεί να σημάνει μια πολύ ισχυρή ανοδική αντίδραση και υπέρβαση των 1.210 μονάδων πιθανότατα τη Δευτέρα, εάν δεν επιδεινωθεί το κλίμα στη Μέση Ανατολή.
Οι τράπεζες υπεραπέδωσαν, με την ΕΤΕ στο 1,3% και τα 5,47 ευρώ, τη Eurobank στο 0,66% και τα 1,53 ευρώ και την Alpha σταθερή στα 1,27 ευρώ. Απώλειες 1,04% για την Πειραιώς στα 2,852 ευρώ.
Υψηλές αγορές και στη Μυτιληναίος που ενισχύθηκε κατά 1,82% στα 35,84 ευρώ. Σταθερότητα επικράτησε γενικά στα υπόλοιπα blue chips με τον ΟΤΕ να κλείνει με απώλειες 0,81%, τη ΜΟΗ στο -0,26% και τα ΕΛΠΕ στο -0,71%. Οι πιέσεις ωστόσο κλιμακώθηκαν στην Aegean που υποχώρησε κατά 3,16% στα 9,80 ευρώ, αλλά και για την Τιτάν στο -1,75% και τα 16,80 ευρώ.
Ήπια κέρδη για Τέρνα Ενεργειακή στα 14,46 ευρώ, φορτώνοντας δυνάμεις για τη διάσπαση των 14,91 ευρώ που θα τη φέρει άμεσα πάνω από τα 16 ευρώ.
Απώλειες κατέγραψαν η Ελλάκτωρ, η Lamda και η ΕΥΔΑΠ, ενώ την αγορά πρςο τα κάτω τράβηξε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, πιθανώς με τους επενδυτές να τραβούν ρευστότητα για να μπουν στα blue chips ενόψει αναβάθμισης.
Απώλειες 2,97% για Alumil, 2,59% για Ιντεάλ, και 3,69% για την Profile.