Ομόλογα: Ο κατακερματισμός της αγοράς μάς γυρνά στο 1980 - Επέστρεψαν οι «αυτόκλητοι τιμωροί»

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ομόλογα: Ο κατακερματισμός της αγοράς μάς γυρνά στο 1980 - Επέστρεψαν οι «αυτόκλητοι τιμωροί»
Ολοταχώς πίσω στο 1980 η παγκόσμια αγορά ομολόγων μετά το ραγδαίο sell off και την εκτίναξη των αποδόσεων. «Ματώνουν» οι μετοχές - Επέστρεψαν οι bond vigilantes μετά από 40 χρόνια.

Ο εντεινόμενος κατακερματισμός της αγοράς ομολόγων συσσωρεύει πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση για τις μετοχές, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund της Livermore Partners, κ. Ντέιβιντ Νόιζερ. Η νέα εποχή των υψηλότερων επιτοκίων έχει προκαλέσει άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές ενώ ανατρέπει και το διεθνές status quo των τελευταίων 15 ετών, όπως εκτίμησε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως οι αγορές βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής με πολλαπλούς διαφαινόμενους κινδύνους.

«Βρισκόμαστε σε έναν επικίνδυνο χώρο πλέον, όπου, για σχεδόν μιάμιση δεκαετία, είχαμε μια αγορά ομολόγων που ήταν σε bull market με αρνητικά επιτόκια. Αυτή η δυναμική επεκτάθηκε σε όλη την παγκόσμια οικονομία, με τιμές των ακινήτων να είναι προσιτές, το κόστος για αυτοκίνητα να είναι λογικό και τους ανθρώπους να προσαρμόζουν τη ζωή και τις ανάγκες τους σε ένα περιβάλλον με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο, η εικόνα άλλαξε δραματικά καθώς η μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη και έχει στερήσει κεφάλαια και χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς αυξάνοντας το κόστος δανεισμού» υπογράμμισε.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις ΗΠΑ, οι ομολογιακές αποδόσεις έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά που δεν έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι αποδόσεις έχουν φτάσει σε υψηλό από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011. Και στην Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι κάτω από το 0%, οι αποδόσεις έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά 10ετίας.

«Πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει πολύ πόνο στην οικονομία», επεσήμανε τονίζοντας πως οι «δημοσιονομικές ανισορροπίες τροφοδοτούν τις "αρκούδες" στην αγορά ομολόγων καθώς τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο δόγμα του higher for longer. Αυτό που βλέπετε τώρα με την αγορά ομολόγων είναι η επιστροφή της δεκαετίας του 1980, που είναι πάλι στη μόδα και απειλεί. Επέστρεψαν από τους νεκρούς οι "τιμωροί των ομολόγων" (σσ: bond vigilantes) και νομίζω ότι πρωτοστατούν στην αγορά σήμερα», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους.

Παράλληλα, διεμήνυσε πως τα υψηλότερα επιτόκια θα πλήξουν έντονα τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. «Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στις πιστωτικές αγορές αλλά και στον πολίτη στο άμεσο μέλλον. Τριγμούς θα δεχθούν και οι εταιρείες από το υψηλό χρέος και το κόστος αναχρηματοδότησης. Τελικά επικρατεί μια συρρίκνωση της οικονομίας με την πτωτική τάση να βλάπτει τα Χρηματιστήρια διεθνώς, όπως αποτυπώνεται ήδη σήμερα» υποστήριξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής της UBS Asset Management, Κέβιν Ζάο, ο οποίος προειδοποίησε ότι «οι αυτόκλητοι τιμωροί των ομολόγων επέστρεψαν» τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάτησε pause στις αυξήσεις των επιτοκίων την Πέμπτη, διατηρώντας τα αμετάβλητα μετά το «10x10» στο 4% που αποτελεί ρεκόρ από την ίδρυση του ευρώ, ενώ η Fed αναμένεται ευρέως να το κρατήσει στο εύρος του 5,25%-5,50% την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Προβληματίζει η ισχνή πιστωτική επέκταση στις τράπεζες – Εύσημα στην Ελλάδα

Η «κόκκινη κλωστή» που συνδέει ομόλογα, πετρέλαιο, δολάρια και την «φωτιά» στην Μ. Ανατολή

Υπάρχει «αχίλλειος πτέρνα» στην... αναβάθμιση;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider