Οι ευρωαγορές κατέγραψαν τον Οκτώβριο τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή τους από τον Σεπτέμβριο του 2022, παρά τα κέρδη της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές αγωνιούν για την παγκόσμια αστάθεια από την γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,59% στις 433 μονάδες, όμως οι απώλειες του Οκτωβρίου ξεπερνούν το 4%, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικούς μήνες σε πτωτική τροχιά. Ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε 0,82% στις 4.061 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 14.810 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,08% στις 7.321 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 6.885 μονάδες με +0,89%. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κινείται οριακά θετικά +0,04% και τις 9.017 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκανε άλμα 1,47% στις 27.741 μονάδες.
Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 0,8%, καθώς η μετοχή της BP στο Λονδίνο κατρακύλησε 4,5% καθώς έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοινώνοντας μια πτώση κερδών σε ετήσια βάση. Ο πετρελαϊκός κολοσσός κατέγραψε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιείται ως δείκτης καθαρού κέρδους, ύψους 3,293 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο από 8,15 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 4,059 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την συναινετική εκτίμηση των αναλυτών της LSEG.
Mάκρο
Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 3%, κλείνοντας τον Οκτώβριο στο 2,9% από 4,3% τον Σεπτέμβριο με τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός να αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό στο 7,5%, έναντι 8,8% τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,6%, έναντι 4,7%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,5%, έναντι 4,1%) και την ενέργεια (-11,1%, έναντι -4,6%).
Στο 4% μειώθηκε ο πληθωρισμός της Γαλλίας τον Οκτώβριο, από 4,9% τον Σεπτέμβριο. Επίσης, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 0,10% τον Οκτώβριο, μετά την πτώση 0,5% τον Σεπτέμβριο. Σε εναρμονισμένες με την υπόλοιπη Ευρωζώνη τιμές, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,5% σε ετήσια βάση, έναντι 5,7% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, από τότε η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία όπως αναφέρει το Bloomberg.
Κατά 0,1% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ στη Γαλλία το τρίτο τρίμηνο, μειωμένο από την ανάπτυξη 0,6% που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Η εγχώρια ζήτηση, η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν τα δυνατά σημεία της γαλλικής οικονομίας, ενώ το εξωτερικό εμπόριο μειώθηκε ελαφρώς, παρασύροντας την ανάπτυξη, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Χθες, έγινε γνωστό πως το γερμανικό ΑΕΠ διολίσθησε 0,1% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όμως «ξέφυγε» από την πτώση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, με την απώλεια να οφείλεται στο «μαχαίρι» στις δαπάνες που έβαλαν τα νοικοκυριά. Επίσης, ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, βοηθούμενος από την πτώση των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή ήταν 3,8% υψηλότερες τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σε σύγκριση με 4,5% τον Σεπτέμβριο.
Eπιχειρηματικές εξελίξεις
Προσαρμοσμένη ζημιά για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Pfizer, καθώς η φαρμακοβιομηχανία κατέγραψε χρεώσεις που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με προβλήματα σχετικά με την αντιική θεραπεία για την Covid Paxlovid αλλά και το εμβόλιο. Η Pfizer είπε ότι κατέγραψε χρέωση 5,6 δισ. δολαρίων για διαγραφές αποθεμάτων το τρίτο τρίμηνο λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης προϊόντων για την Covid. Από αυτές τις διαγραφές, 4,7 δισ. δολάρια υπολογίζονται να αφορούν στο Paxlovid και 900 εκατομμύρια δολάρια αποδίδονται στο εμβόλιο της εταιρείας. Ο φαρμακευτικός κολοσσός επανέλαβε επίσης το προσαρμοσμένο guidance για τα κέρδη και τα έσοδα για ολόκληρο το έτος που ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες, η οποία είναι δραστικά χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις του λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης για τα προϊόντα για τον κορονοϊό. Αυτή η μείωση της ζήτησης οδήγησε επίσης την Pfizer να ανακοινώσει ένα τεράστιο σχέδιο μείωσης κόστους 3,5 δισ. δολαρίων ταυτόχρονα. Αυτές οι προσπάθειες θεωρήθηκαν απαραίτητες για την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος όπως έπραξαν και ανταγωνιστές της όπως η Moderna, που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ταχεία πτώση της ζήτησης αντιικών προϊόντων. Αναλυτικά η Pfizer ανακοίνωσε ζημιά ανά μετοχή στα 17 σεντ, προσαρμοσμένη έναντι 34 σεντ αναμενόμενη και στα έσοδα ανακοίνωσε 13,23 δισ. δολάρια έναντι αναμενόμενων 13,34 δισ. δολαρίων. Η Pfizer ανέφερε έσοδα 13,23 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 42% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, λόγω της μείωσης των πωλήσεων των προϊόντων για την Covid. Το εμβόλιο της εταιρείας σημείωσε πωλήσεις 1,31 δισ. δολαρίων, μειωμένες κατά 70% από το τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η βολή θα αποφέρει πωλήσεις 1,53 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FactSet. Το Paxlovid σημείωσε έσοδα 202 εκατ. δολαρίων, με πτώση 97%. Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 613,5 εκατ. δολαρίων του φαρμάκου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet. Μαζί, τα προϊόντα απέφεραν έσοδα περίπου 1,5 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο έναντι περίπου 12 δισ. δολάρια σε πωλήσεις την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Για το τρίτο τρίμηνο, η Pfizer κατέγραψε καθαρή ζημιά 2,38 δισ. δολαρίων, ή 42 σεντς ανά μετοχή αντί για καθαρά κέρδη 8,61 δισ. δολαρίων, ή 1,51 δολάρια ανά μετοχή, κατά την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία αναμένει το 2023 πωλήσεις 58 έως 61 δισ. δολαρίων και προσαρμοσμένα κέρδη για ολόκληρο το έτος 1,45 έως 1,65 δολάρια ανά μετοχή. Η εταιρεία αναμένει ότι το εμβόλιο της για τον Covid θα συγκεντρώσει 11,5 δισ. δολάρια σε πωλήσεις φέτος. Εν τω μεταξύ, ο φαρμακευτικός γίγαντας αναμένει ότι η αντιική θεραπεία Paxlovid θα αποφέρει έσοδα 1 δισ. δολαρίων.