Πετρέλαιο: Σαουδική Αραβία και Ρωσία επεκτείνουν τις περικοπές και τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σαουδική Αραβία και Ρωσία επεκτείνουν τις περικοπές και τον Δεκέμβριο
Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη Δεκεμβρίου, με το «ψαλίδι» να τίθεται για πρώτη φορά σε ισχύ τον Ιούλιο.

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη Δεκεμβρίου, με το «ψαλίδι» να τίθεται για πρώτη φορά σε ισχύ τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας του Ριάντ υπογράμμισε ότι το «μαχαίρι» θα επεκταθεί μέχρι τον επόμενο μήνα, με αποτέλεσμα η συνολική σαουδαραβική παραγωγή μαύρου χρυσού να ανέρχεται σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2023.

Παράλληλα και η Ρωσία φέρεται να επεκτείνει επίσης τη μείωση της δικής της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας, υποστηριζόμενη από την αντίστοιχη κίνηση της Μόσχας, τα ξημερώματα της Δευτέρας οδήγησε το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σε ενδοημερήσιο ράλι καθώς ξεπέρασε 95 δολάρια το βαρέλι (τώρα κινείται στα 81 δολάρια). Το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ξεπέρασε από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι πριν υποχωρήσει στα 85 δολάρια.

Ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας και ο πόλεμος στην Ουκρανία κρατούν σε εγρήγορση την παγκόσμια αγορά και ρίχνουν σκιές στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας η οποία ούτως ή άλλως δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση. Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι δύο κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί – ο ΙΕΑ και ο ΟΠΕΚ – έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την ανάπτυξη το 2024.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ επανέλαβε την προσδοκία του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 2,44 εκατομμύρια φέτος, ενώ ο IEA αναμένει αύξηση που φθάνει μόλις 880.000 βαρέλια την ημέρα.

Μια έρευνα του Reuters σε 40 οικονομολόγους και αναλυτές διαπίστωσε ότι η μέση πρόβλεψη για το Brent για το 2024 έφτασε στα 86,62 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σύγκριση με το φετινό εύρος των 84-85 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί της αύξησης της ζήτησης αργού το επόμενο έτος, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για την πρώτη πτώση της ζήτησης με την πτώση να προσεγγίζει τα 19,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Telecom Italia: Πουλά το δίκτυο της στην αμερικανική ΚΚR για 22 δισ. ευρώ - Αντιδρά η μεγαλομέτοχος Vivendi

«Κομμένη» στα δύο η Γάζα - Άμεση κατάπαυση πυρός ζητά ο ΟΗΕ

Καλλιμάνης: Πώς «χτίζει» την επάνοδό της στην εγχώρια και διεθνή αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider