Χρηματιστήριο: Το πάνω χέρι στους αγοραστές - Πάνω από τις 1.230 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το πάνω χέρι στους αγοραστές - Πάνω από τις 1.230 μονάδες
Στις 1.240,26 μονάδες στοχεύει το Χρηματιστήριο, ψάχνοντας και τη ζώνη του 1.260. Τράπεζες και δεικτοβαρείς μετοχές στο επίκεντρο.

Τελ. ενημέρωση 14:38

Οι αγοραστές επιστρέφουν δυναμικά βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τις 1.240,26 μονάδες επίπεδο που θα αλλάξει ξανά σε ανοδική τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η αγορά μέσα από τη κίνηση της Παρασκευής και το απότομο γύρισμα θέλησε να πετάξει εκτός το «γρήγορο χρήμα» και να δυναμώσει την τάση ώστε να συνεχίσει το δρόμο προς νέα υψηλά. Πέραν αυτού αρκετοί επενδυτές, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, θέλησαν να περιορίσουν μερικώς τη θέση τους και να πάρουν κάποια κέρδη σε μια άκρως θετική εβδομάδα, ενόψει της διεθνούς αβεβαιότητας και του Σαββατοκύριακου.

Συνεπώς το ανοδικό αφήγημα χτίζεται σε αρκετά στέρεες βάσεις, με τα αποτελέσματα των τραπεζών αλλά και άλλων εισηγμένων, την επενδυτική βαθμίδα που έρχεται από τη Fitch και το ΧΑ που οδεύει προς τη «watch list» για αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά, εντός του 2024, να δείχνουν προς το δρόμο των 1.351 μονάδες τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «έχουμε μπει σε μία περίοδο που οι διαχειριστές θα κοιτάξουν να στηρίξουν τις αποδόσεις του έτους. Άλλωστε υπήρξε μία περίοδος ανομβρίας αποδόσεων και βροχής νέων με τους περισσότερους να ανησυχούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Όμως όπως έχουμε πει πολλές φορές η αγορά έχει τους δικούς της χρόνους και δεν είναι news driven μιας και πολλές φορές έχει προεξοφλήσει νέα και καταστάσεις. Το προηγούμενο διάστημα σχολιάσαμε ότι η Ελληνική αγορά έπαιζε άμυνα περιμένοντας τους ξένους να βγάλουν αντίδραση με την εβδομάδα που πέρασε να παίρνει σάρκα και οστά η κίνηση. Παράλληλα βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων γεγονός που βοηθάει την αγορά να πάρει ανάσες».

«Τεχνικά η αγορά μας συνεχίζει, μπήκε και σε τάση θυμίζοντας ότι έχουμε αγοραστικό σήμα εδώ και δύο εβδομάδες. Πολύ σημαντική η κατοχύρωση του 1.200 με το επίπεδο να γίνεται σημαντική στήριξη και με την αγορά πλέον να ψάχνει την ζώνη του 1.260 επιπέδου. Πλέον και το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλογών μας έχει δώσει αγοραστικά ημερήσια σήματα και παράλληλα προσεγγίσει και πάλι νέους αγοραστές».

Να σημειωθεί πως υψηλότερα από τις προσδοκίες του consensus των αναλυτών κινήθηκαν για το τρίτο τρίμηνο, τόσο η Alpha Bank, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, δείχνοντας το δρόμο της υπέρβασης των στόχων που είχαν θέσει, ακόμη και στις αναθεωρημένες γραμμές καθοδήγησης για φέτος και του re - rating στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου (έπονται την Τρίτη Eurobank και Εθνική Τράπεζα) και τα ετήσια που θα ακολουθήσουν για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, επισφραγίζουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιστροφή τους σε μια σταθερά αυξανόμενη και βιώσιμη κερδοφορία, στις διανομές μερισμάτων και στη σταδιακή μετατόπιση προς μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Ένα άλλο μεγάλο ντιλ μετά της Alpha - Uni ήρθε από τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, μία τεράστια γκάμα δυνατοτήτων εξυπηρέτησης των ενεργειακών αναγκών των καταναλωτών, που θα συνδυάζονται με τα συμβόλαια της εταιρείας για την προμήθεια ηλεκτρισμού, δημιουργεί για τη ΔΕΗ η εξαγορά της αλυσίδας Κωτσόβολος από την Currys. Το αυτονόητο πρώτο βήμα είναι η προώθηση των προϊόντων της ΔΕΗ στο ρεύμα μέσω των φυσικών καταστημάτων της αλυσίδας και του kotsovolos.gr, αλλά και η εξυπηρέτηση των προγραμμάτων loyalty που ήδη «τρέχει» η ΔΕΗ για τους πελάτες της.

Ωστόσο, η εξαγορά του μεγαλύτερου ελληνικού δικτύου καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών δημιουργεί μία πολύ πιο διευρυμένη «δεξαμενή» για προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία σχετίζονται με το core business της επιχείρησης, δηλαδή την προμήθεια ρεύματος. Κι αυτό γιατί ο μετασχηματισμός του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας (και από την πλευρά της κατανάλωσης) δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι πάροχοι να γίνουν τα «κανάλια» αγοράς εντελώς νέων κατηγοριών εξοπλισμού από τα νοικοκυριά, ώστε να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στα διεθνή οι αγορές θα εστιάσουν στις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία (σήμερα) και στη βιομηχανική παραγωγή αύριο. Ως προς το πρώτο, κατά 0,2% αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Desatis).

Άλλοι αξιοσημείωτοι δείκτες περιλαμβάνουν τις λιανικές πωλήσεις της Ιταλίας (Τετάρτη) και τη βιομηχανική παραγωγή (Παρασκευή), το εμπορικό ισοζύγιο για τη Γαλλία (Τετάρτη), την Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών της ΕΚΤ (Τετάρτη) και το μηνιαίο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου (Παρασκευή).

Στην Κίνα, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό (Πέμπτη) μετά την υποχώρηση των δεικτών PMI. Η τρέχουσα μέση εκτίμηση στο Bloomberg υποδηλώνει ότι ο ΔΤΚ αναμένεται να υποχωρήσει ξανά σε αρνητικό έδαφος (-0,1% ετησίως έναντι 0,0% τον Σεπτέμβριο).

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η αγορά θα θελήσει να κινηθεί προς τις 1.240 μονάδες σε πρώτο βαθμό, βλέποντας σε δεύτερο τις 1.260 μονάδες σε επόμενη φάση, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και δεικτοβαρείς τίτλους που βρίσκονται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα, όπως ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος, τα διυλιστήρια αλλά και το retail, με τον ΟΠΑΠ και τη Jumbo να ρολάρουν.

«Προς το παρόν φαίνεται πως πάμε για το κλείσιμο έτους με τους διαχειριστές να παίρνουν και πάλι στην πλευρά της αισιοδοξίας. Άλλωστε η Ελληνική οικονομία και οι εισηγμένες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά για να μην είμαστε και εμείς αισιόδοξοι», αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,20% στις 1.234,46 μονάδες, με τον τζίρο στα 35 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,36% στις 3.021,67 μονάδες, ενω ο τραπεζικός υπεραποδίδει με κέρδη 2,25% στις 997,46 μονάδες.

Στις τράπεζες κέρδη 2,8% καταγράφει η Alpha στα 1,485 ευρώ, η Πειραιώς στο 2,27% και τα 2,972 ευρώ και η ΕΤΕ στο 2,65% και τα 5,646 ευρώ. Κέρδη 1,55% για τη Eurobank στα 1,5435 ευρώ.

Έντονα ανοδικά η Aegean με κέρδη 3,7% στα 11,22 ευρώ, ενώ ισχυρή άνοδο καταγράφει η Τιτάν στο 1,76% και η ΔΕΗ στο 2,58% και τα 10,14 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο για τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου, με την ΕΛΧΑ στο 1,87% και τα 1,746 ευρώ. Στο 1,83% η Ελλάκτωρ και στο 2,16% η Jumbo με τη Μυτιληναίος να υποαποδίδει με άνοδο μόλις 0,22% στα 35,88 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς με επιταγή ακρίβειας - Όλες οι παροχές που θα δοθούν μέχρι το τέλος του έτους

ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Ωριμάζει έργα €2,75 δισ. με περιβαλλοντικό αποτύπωμα - «Κάλεσμα» σε κατασκευαστές

FlyOver Θεσσαλονίκης: Η «παρουσίαση» του οδικού ΣΔΙΤ των 370 εκατ. ευρώ και η εκκίνηση των εργασιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider