Ευρωαγορές: Η αισιοδοξία από τις ΗΠΑ έδωσε ισχυρή ώθηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Η αισιοδοξία από τις ΗΠΑ έδωσε ισχυρή ώθηση
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές και τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας, αφού τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία που κατέφθασαν από τις ΗΠΑ, έδωσαν άνεση στις κινήσεις των επενδυτών. 

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές και τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας, αφού τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία που κατέφθασαν από τις ΗΠΑ, κυρίως για την επιβράδυνση του πληθωρισμού, έδωσαν άνεση στις κινήσεις των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 452 μονάδες ενώ ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,43% κλείνοντας στις 4.292 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 15.614 μονάδες με +1,76%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, που με κέρδη 1,39% έφτασε τις 7.185 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 αγγίξε τις 7.440 μονάδες με άνοδο 0,20%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 1,45% στις 29.344 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,71% στις 9.623 μονάδες.

Οι μετοχές της DCC PLC σημείωσαν άλμα της τάξης του 12,47%, αφού η ιρλανδική εταιρεία πωλήσεων και marketing ανακοίνωσε αύξηση στα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη το πρώτο μισό του έτους, αλλά και την εξαγορά της γερμανικής Progas. H βρετανική Informa ενισχύθηκε κατά 5,33% αφού ανακοίνωσε νέο, βελτιωμένο guidance για όλο το έτος.

Μάκρο

Όσο αφορά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σημείωσε αισθητή κάμψη που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3,7% του Σεπτεμβρίου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών εκτιμούσε πως θα υπήρχε υποχώρηση στο 3,3%. Σε μηναία βάση, ο δείκτης δεν εμφάνισε μεταβολή (0%) μετά τη αύξηση κατά 0,4% που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο και έναντι πρόβλεψης για μικρή αύξηση κατά 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός ή «πυρήνας», ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,0% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία. Oι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ειδικότερα, η νεότερη προκαταρκτική εκτίμηση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έδειξε ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμεινε στάσιμο.

Επιχειρηματικά νέα

Η Vodafone ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων για το δεύτερο τρίμηνο, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών μετά την αιφνιδιαστική άνοδο των εσόδων από υπηρεσίες στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της, που έφερε η εκτόξευση των τιμών. Τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 4,7%, σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση 4,1%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Επίσης, η Glencore συμφώνησε να εξαγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο της επιχείρησης άνθρακα της Teck Resources έναντι 6,93 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η πολυεθνική εταιρεία εμπορίας και εξόρυξης εμπορευμάτων θα κατέχει το 77% και οι χαλυβουργίες Nippon Steel και Posco το υπόλοιπο της δραστηριότητας.

Καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη 122,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Όμιλος BFF Banking Group, που συνιστά ρεκόρ εννεαμήνου ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση χορηγήσεων στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη στο χαρτοφυλάκιο δανεισμού το οποίο ανήλθε σε 5,3 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης σε κάποιες χώρες να επιβεβαιώνει την ανοδική τάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider