Ευρωαγορές: Κοπάζει ο θετικός άνεμος, επιφυλακτικότητα στα ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κοπάζει ο θετικός άνεμος, επιφυλακτικότητα στα ταμπλό
Κοπάζει ο αέρας αισιοδοξίας που φύσηξε από τα θετικά στοιχεία της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 13:22

Κοπάζει ο αέρας αισιοδοξίας που φύσηξε από τα θετικά στοιχεία της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αλλά και τα στοιχεία από την Κίνα, που συμπαρέσυραν τις αγορές στη Γηραιά Ήπειρο τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,35% στις 452 μονάδες, όπως και ο Euro Stoxx 50 που χάνει 0,11% στις 4.310 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώνεται στις 15.813 μονάδες με +0,42%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,33% στις 7.185 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 αγγίζει τις 7.453 μονάδες με -0,47%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,25% στις 29.542 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ισχυροποιείται κατά 0,54% στις 9.692 μονάδες.

Οικονομία

Μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα στα οποία η Barclays συνιστούσε στους επενδυτές να κινηθούν προς το σκέλος του «cash» έναντι των μετοχών και των ομολόγων, πλέον αρχίζει να προτείνει την ανάληψη υψηλότερου ρίσκου βλέποντας υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις στις μετοχές για το 2024, υπεραποδίδοντας έναντι των βασικών πηγών σταθερού εισοδήματος.

Όπως αναφέρει ο Ajay Rajadhyaksha, επικεφαλής ανάλυσης του βρετανικού οίκου, το επιχείρημα κατά των ομολόγων ήταν ξεκάθαρο μπαίνοντας στο δεύτερο εξάμηνο.

Πλήγμα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να καταργήσει τη χρηματοδότηση εκτός προϋπολογισμού για τη δράση για το κλίμα, δέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση περίπου 770 δισ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης. Ο Σολτς εμφανίστηκε λίγο αργότερα και υποσχέθηκε να βρει έναν τρόπο να καλύψει το άμεσο χρηματοδοτικό κενό.

Χθες, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθέτησε τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,6%, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, ήτοι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με τις καλοκαιρινές προβλέψεις. Επίσης, ανακοινώθηκε η κατά 1,1% συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από όσο αναμενόταν (-1%). Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί αύξηση της παραγωγής κατά 0,6%, σύμφωνα με την Eurostat.

Επιχειρηματικά νέα

Η Siemens ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 10% για το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο του έτους, στα 21,4 δισ. ευρώ (23,2 δισ. δολάρια), ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των 20,99 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα βιομηχανικά κέρδη επίσης αυξήθηκαν κατά 7% σε επίπεδο ρεκόρ 3,4 δισ. ευρώ, υψηλότερα από την πρόβλεψη των 3,34 δισ. ευρώ. Πάντως η Siemens αναμένει επιβράδυνση για το 2024. H μετοχή της εταιρείας αυτήν την ώρα καταγράφει ράλι 4,87% στις 145,66 μονάδες.

Η Burberry προειδοποίησε ότι ο στόχος εσόδων του φετινού έτους ενδέχεται να μην επιτευχθεί, καθώς οι πωλήσεις της βρετανικής εταιρείας κατασκευής ειδών ένδυσης αυξήθηκαν οριακά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. «Η επιβράδυνση της ζήτησης πολυτελών προϊόντων παγκοσμίως, έχει αντίκτυπο στις τρέχουσες συναλλαγές», ανέφερε η εταιρεία. «Εάν συνεχιστεί η ασθενέστερη ζήτηση, είναι απίθανο να επιτύχουμε τα έσοδα που αναμέναμε προηγουμένως για το οικονομικό 2024», πρόσθεσε στην ανακοίνωση της η Burberry.

Υποχώρηση στα ασιατικά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ασία μετά την σημαντική πτώση των μετοχών της Xpeng κατά 4,2% μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κινεζική εταιρεία κατασκευής οχημάτων ηλεκτροκίνησης. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές προσπαθούν να αναλύσουν τις συζητήσεις ανάμεσα σε Μπάιντεν και Σι και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στην οικονομία.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε σημαντική πτώση 1,41% στις 17.816,50 ενώ ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε στις 33.424,41 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,35%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 2.488,18 μονάδες, ενώ ο Kosdaq έκλεισε κατά 0,22% υψηλότερα στις 822,11 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,67% στις 7.058,40 μονάδες. Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,97% κλείνοντας στις 3.572,36 μονάδες.

Πάντως, θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας (NBS), τα οποία δείχνουν ότι οι πωλήσεις λιανικής των καταναλωτικών αγαθών, κατέγραψαν ετήσια αύξηση 7,6% τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας την ταχύτερη αύξησή τους από τον Μάιο, έναντι ποσοστού αύξησης 5,5% από την καταγραφή τους τον Σεπτέμβριο. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή, ξεπέρασε επίσης, τις προσδοκίες της αγοράς, με ετήσια αύξηση 4,6% τον Οκτώβριο, έναντι ποσοστού αύξησης 4,5% που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής από τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Siemens: Καθαρά κέρδη - ρεκόρ 8,5 δισ. ευρώ για το 2023- Αυξημένο μέρισμα στους μετόχους

Mars: Εξαγοράζει τη βρετανική Hotel Chocolat έναντι 662 εκατ. δολαρίων

Ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου συστήνει η Barclays για το 2024 - «Overweight» για τις μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider