Χρηματιστήριο: Άλμα στις τράπεζες με μοχλό την Εθνική - Πάνω από τις 1.260 μονάδες ο ΓΔ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Άλμα στις τράπεζες με μοχλό την Εθνική - Πάνω από τις 1.260 μονάδες ο ΓΔ
«Κράχτης» για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ΕΤΕ - Alpha Bank. Στόχος τα υψηλότερα για το Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 13:00

Ένα νέο κύκλο στο Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να ανοίγει η άκρως επιτυχημένη Δημόσια Προσφορά του ΤΧΣ στην Εθνική για το 22%, αποτελώντας έναν νέο «κράχτη» προς τα μεγάλα διεθνή funds για προσέλκυση επενδύσεων στην εγχώρια αγορά.

Η μεγάλη υπερκάλυψη ύψους 8,1 δισ. για 1 δισ. ευρώ και το χαμηλό discount ενισχύονται και υπερκαλύπτονται από την ποιότητα των επενδυτών που προσέλκυσε η Εθνική Τράπεζα. Όπως έγραψε το insider.gr, η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC (μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη), η Wellington, το RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, τα 2/3 των νέων επενδυτών είναι αποκλειστικά μακροπρόθεσμα funds (only long) και το υπόλοιπο 1/3 hedge funds. Όσο για την γεωγραφική κατανομή των διεθνών επενδυτών είναι 40% Ευρώπη, 40% ΗΠΑ και 20% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σημειώνεται ότι και οι εγχώριοι επενδυτές που συμμετείχαν στο βιβλίο προσφορών για τις μετοχές της ΕΤΕ είναι εξαιρετικά αξιόλογοι, αποτελούμενοι από θεσμικούς, family offices και ισχυρά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η αγορά έδειξε να μαζεύει δυνάμεις για την υπέρβαση σε πρώτο βαθμό των 1.241 (διασπάστηκε σήμερα) αλλάζοντας την μεσοπρόθεσμη τάση σε ανοδική και στη συνέχεια των 1.262 μονάδων με τη συναλλακτική δραστηριότητα να είναι άκρως εκρητική σήμερα έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το ΧΑ ξεμπλόκαρε μετά από εβδομάδες επενδυτικής ανομβρίας και αρχίζει να βλέπει υψηλότερα, τη στιγμή που αρκετοί αναλυτές βλέπουν και νέα πολυετή υψηλά και year end rally! Ήδη το ράλι έχει αρχίσει στις διεθνείς αγορές και πιθανότατα θα ενταθεί από την επόμενη εβδομάδα βαδίζοντας προς τον Δεκέμβριο, με το ΧΑ να ακολουθεί!

Στα διεθνή τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται γύρω από την τιμολόγηση των χειρισμών της Fed. Τα σενάρια γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων έχουν πάρει φωτιά καθώς μια νέα δέσμη αρνητικών δεδομένων ενίσχυσε την αίσθηση ότι η Fed είχε ολοκληρώσει το κύκλο αυξήσεων. Το αφήγημα ενισχύεται και από τη συνεχή πτώση των τιμών του πετρελαίου, με το αργό Brent (-4,63%) να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, γεγονός που με τη σειρά του ενίσχυσε την αίσθηση ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται ολοταχώς προς τα κάτω. Αρχικός καταλύτης για αυτές τις κινήσεις ήταν τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας από τις ΗΠΑ. Αυτό έδειξε ότι οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, στις 231 χιλ. (έναντι 220 χιλ. που αναμένονταν), ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021.

Ο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τον Οκτώβριο, υποχώρησε κατά -0,6% ποσοστό υψηλότερο από το αναμενόμενο (έναντι -0,4%), ενώ ο δείκτης της αγοράς κατοικίας του NAHB έπεσε στο 34 τον Νοέμβριο (έναντι 40 που αναμένονταν), που ήταν η χαμηλότερη ένδειξη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Όλα αυτά προστέθηκαν σε μια πιο απογοητευτική εικόνα για την οικονομία, από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές προηγουμένως.

Βέβαια υπάρχουν ελπίδες για μια ήπια προσγείωση με ομαλή πτώση του πληθωρισμού. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν όντως υπάρξει μια σκληρή προσγείωση, τότε τα δεδομένα αρχικώς χαλαρώνουν με τρόπο που μπορεί να φαντάζει σαν μια ήπια προσγείωση στην αρχή, όπως τώρα. Άρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δούμε μια σταθεροποίηση σε μεγέθη όπως οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας και το ποσοστό ανεργίας, καθώς το πρώτο είναι τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021 και το δεύτερο είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,83% στις 1.262,03 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 126 εκατ. ευρώ, με την ΕΤΕ στα 62 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 2,31% στις 3.082,70 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο 4,57% και τις 1.067,80 μονάδες.

Ειδικότερα στην ΕΤΕ η κατανομή φαίνεται πως δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τα μεγάλα ξένα σπίτια οπότε σπεύδουν να αγοράσουν από ταμπλό, όντας μια πολύ καλή ευκαιρία ακόμη και στα 6 ευρώ, με την τράπεζα να ετοιμάζεται να δει τα 6,50 και τα 7 ευρώ το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η τράπεζα φέρνει κύμα εισροών σε όλο το ταμπλό και ειδικά στις τράπεζες. Η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 4,71% στα 6,052 ευρώ, η Πειραιώς κατά 3,78% στα 3,186 ευρώ, η Alpha κατά 3,63% και η Eurobank κατά 5,59% στα 1,628 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος επίσης για ΕΛΧΑ και ΒΙΟ που ξεπερνά το 5% ενώ κατά 1% υψηλότερα κινείται ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ. Ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΜΟΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φαινόμενο» το placement της Εθνικής Τράπεζας – Υπερκάλυψη, discount και ποιότητα επενδυτών το τρίπτυχο της επιτυχίας

Νέο SOS από κατασκευαστές για υλικά, ελλείψεις εργατών, στάση πληρωμών – Άνοδος κόστους έως 100%

gazzetta
gazzetta reader insider insider