Κλείσιμο βιβλίων για τα ξένα χαρτοφυλάκια που έσπευσαν να κατοχύρωσουν κάποια από τα πολλά κέρδη που κατέγραψαν φέτος στο ΧΑ και ειδικά στις τράπεζες.
Ενώ η αγορά έδειξε ήδη από το ξεκίνημα της συνεδρίασης να βγάζει μια δύναμη για τη διάσπαση των 1.260 μονάδων, εν συνεχεία κυριάρχησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τη στιγμή που η Wall Street συνεχίζει την ανιούσα. Αυτό δεν αναιρεί φυσικά το γεγονός πως το ΧΑ βρίσκεται σε τροχιά να κυνηγά σταθερά μπαίνοντας σε ρυθμούς year end rally, όπως ανέλυσε διεξοδικά το insider.gr και με τις τράπεζες σε θέση οδηγού. Το ΧΑ αναμένει κυρίως τις κινήσεις των επενδυτών στους οποίους θα πιστωθούν αύριο στο κλείσιμο πιθανώς οι νέες μετοχές της ΕΤΕ και κυρίως το αν θα υπάρξει εκτεταμμένο profit taking καθώς η τιμή διάθεσης ήταν στα 5,30 ευρώ. Πιθανώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η όποια προσφορά βγει να καλυφθεί άμεσα από ξένους που θέλανε καλύτερο allocation.
Επιπλέον, το «κλειδί» στην «κλειδαριά» της επενδυτικής βαθμίδας και από την Fitch, με την οποία η χώρα μας θα ενταχθεί από 1/1/2024 στους βασικούς δείκτες ομολόγων που παρακολουθούν για τις επενδύσεις τους οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, «στρίβει» η επιτυχημένη διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το placement της ΕΤΕ που συνιστά την πιο επιτυχημένη συναλλαγή στην ΕΕ την τελευταία τριετία, τόσο ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε, όσο και ως προς την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, έλαβε μεν την ώθηση από την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στην Ελλάδα η Standard & Poor΄s στις 20 Οκτωβρίου, θα δώσει όμως το πράσινο φως για την κρίσιμη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Η Fitch είχε δώσει τον Ιανουάριο την πρώτη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου για το 2023, αναβαθμίζοντας την χώρα μας στο ΒΒ+ από BB, με σταθερές προοπτικές. Το ένα σκαλοπάτι που απομένει για να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και από την Fitch θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην αξιολόγηση της 1ης Δεκεμβρίου, με κομβικό τον ρόλο της επιτυχούς αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα.
Παράλληλα, με το placement της ΕΤΕ, ήρθε πρώτη η Deutsche Bank να αυξήσει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο γερμανικός οίκος βελτιώνει τις εκτιμήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να αντικατοπτρίζουν το βελτιωμένο guidance (κυρίως λόγω των καθαρών εσόδων από τόκους και των σταθερών αποδόσεων σε άλλες γραμμές), αυξάνοντας τις τιμές στόχους και διατηρώντας τις περισσότερες από τις συστάσεις αμετάβλητες. Εξαίρεση αποτελεί η Εθνική Τράπεζα, την οποία αναβαθμίζει με σύσταση «buy» από «ουδέτερη» αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 8,30 από 7,10 ευρώ προηγουμένως, καθιστώντας την, την κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα.
Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη Eurobank με νέα τιμή στόχο στα 2,40 ευρώ από 2,05 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,15 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση «hold» για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 3,95 ευρώ από 3,30 ευρώ, δεδομένου του χαμηλότερου ανοδικού περιθωρίου έναντι των υπολοίπων, παρά την εξαιρετική απόδοση που έχει καταγράψει.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπια πτώση 0,14% στις 1.248,63 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται εν μέσω συναλλαγών στην ΕΤΕ στα 138,1 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,11% στις 3.045,36 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,39% στις 1.055,64 μονάδες.
Στις τράπεζες η ΕΤΕ υπεραπέδωσε ξανά με νέα άνοδο 1,96% στα 6,24 ευρώ, και με τζίρο 58,8 εκατ. ευρώ. Profit taking βγήκε σε Πειραιώς στο -2,99% και τα 3,046 ευρώ αλλά και σε Eurobank (-1,2%) και Alpha Bank στο -0,07% και τα 1,514 ευρώ.
Παράλληλα, αντίδραση έβγαλε η μετοχή της Μυτιηναίος με άνοδο 1,86% στα 35,08 ευρώ, όπως και ο ΟΤΕ στο 1,5% και τα 12,85 ευρώ. Κέρδη άνω του 3% για VIohalco στα 5,64 ευρώ, ενώ στο 2,12% έκλεισε η ElvalHalcor. Ηπιότερη άνοδος για ΜΟΗ, Cenergy, ενώ στο 1,45% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή στα 15,43 ευρώ.
Νέες απώλειες και υψηλή μεταβλητότητα σε EEE στα 14,02 ευρώ, αλλά και σε ΟΠΑΠ, Jumbo και ΔΕΗ. Απώλειες 2,28% για τα ΕΛΠΕ στα 7,72 ευρώ.
Το profit taking χτύπησε και τη Lamda με απώλειες 1,94% στα 6,57 ευρώ, ενώ σχεδόν σε όλο το μέρος της συνεδρίασης ήταν με θετικό πρόσημο.