Οι προοπτικές ενός «year end rally» στις ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι προοπτικές ενός «year end rally» στις ελληνικές τράπεζες
Στο «ραντάρ» των ξένων long only funds εντάσσονται οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στη βάση της επιτυχημένης διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου, της σταδιακής μετατόπισης προς μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της επιστροφής μετά από σειρά ετών στο δρόμο των χρηματικών διανομών και της επιβράβευσης των μετοχών. Η τεχνική εικόνα και οι προοπτικές έλευσης του Άγιου Βασίλη στο ΧΑ.

Στο «ραντάρ» των ξένων long only funds εντάσσονται οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στη βάση της επιτυχημένης διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου, της σταδιακής μετατόπισης προς μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της επιστροφής μετά από σειρά ετών στο δρόμο των χρηματικών διανομών και της επιβράβευσης των μετοχών.

Υπό το τρίπτυχο, μιας αρκετά συμπαγούς και στέρεας κεφαλαιακής θέσης, της άφθονης ρευστότητας - την οποία μπορούν να συνεχίσουν να διοχετεύουν σε assets με υψηλότερες αποδόσεις, σε κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών και φυσικά προς τα μερίσματα - και της ποιότητας του ενεργητικού που συνεχίζει να βελτιώνεται, με τον μέσο δείκτη NPE να υποχωρεί κατά 57 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση στο 5,3%, λόγω των οργανικών ενεργειών καθώς και των πωλήσεων NPEs, οι τέσσερις συστημικές δείχνουν να έχουν γυρίσει για τα καλά σελίδα, βάζοντας εκ νέου θεμέλια στις έννοιες της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης που κλονίστηκαν στο βάθος της υπερδεκαετούς κρίσης.

Αυτό επισφραγίζεται, σε πρώτο βαθμό, τόσο από το πολυεπίπεδο θετικό deal της Alpha Bank με τη UniCredit που αλλάζει τον εγχώριο τραπεζικό «χάρτη» και έχει ως «αιχμή» τη ρουμανική αγορά, εστιάζοντας στην εμπορική συνεργασία στην εγχώρια αγορά (εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία και διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank), τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία αλλά και τη δεσπόζουσα θέση της ιταλικής τράπεζας στο μετοχολόγιο της Alpha, όσο και της τεράστιας επιτυχίας του placement της Εθνικής Τράπεζας που αποτελεί μια ηχηρή επιβράβευση στο πλεόνασμα εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της τράπεζας. BlackRock, Fidelity, Capital, Lazard, Norges, Allianz, Wellington, GIC, Romero, IRWS που αποτελούν μερικούς από τους κορυφαίας ποιότητας διαχειριστές στον κόσμο, έσπευσαν να τοποθετηθούν στη πώληση του 22% της θέσης του ΤΧΣ στην Εθνική καλύπτοντας σε χρόνο ρεκόρ το βιβλίο προσφορών. Η τελική υπερκάλυψη, που ξεπέρασε τις οκτώ φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο, επιβεβαίωσε την ισχυρή πρόθεση του επενδυτικού κοινού να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του τις μετοχές της Εθνικής.

Οι συνθήκες αυτές ήταν ικανές στο να ξεκλειδώσουν την επενδυτική κοινότητα, δίνοντας «ρεύμα» σε μια ατασική φάση της αγοράς και ενισχύοντας το σήμα του εγχώριου επενδυτικού «story» προς τα διεθνή χαρτοφυλάκια. Όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η σειρά της Εθνικής να συγκεντρώσει πάνω της το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 12,5% φτάνοντας στα 6,12 ευρώ, ήτοι κατά 15,47% υψηλότερα από την τιμή διάθεσης, (το συμβόλαιο μάλιστα της Εθνικής έκλεισε με discount στα 5,96 ευρώ καθώς υπάρχει η άποψη ότι μπορεί να προκύψει ένα profit taking από τους νέους δικαιούχους των μετοχών και κυρίως μικροεπενδυτές) διαμορφώνοντας βέβαια νέα σενάρια - περί arbitrage - (λάθος ορισμός και σε αυτό καθώς οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «flipping», δηλαδή του γρήγορου κέρδους μεταξύ του 5,30 (τιμή διάθεσης) και της spot) σε μια αγορά που συνεχίζει να ζει από αυτά, αντί να στηρίζεται σε θεμελιώδη και προοπτικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το free float της τράπεζας θα αυξηθεί κατά 22%, φτάνοντας στο 82%. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ότι στους δείκτες MSCI το ειδικό βάρος της μετοχής της Εθνικής θα αυξηθεί καθώς οι μετοχές σταθμίζονται ανάλογα με το free float τους. Συνεπώς, αναμένονται εισροές στη μετοχή της Εθνικής από passive funds που ακολουθούν τους δείκτες και περίπου 10 εκατ. μετοχές της τράπεζας θα περάσουν στον MSCI και 5 εκατ. μετοχές σε FTSE.

Η εικόνα λοιπόν είναι μάλλον πιο απλή από τους «δράκους» που συνεχώς δημιουργούν διάφοροι και ο χρόνος θα δείξει αν έγιναν καλές επιλογές στα βιβλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, σε μεγάλους ξένους θεσμικούς δε δόθηκε ο όγκος των μετοχών που ζητούσαν στην Εθνική και συνεπώς το allocation δεν ήταν καλό για τους ίδιους και υπό αυτό το πρίσμα έσπευσαν να αγοράσουν απευθείας από το ταμπλό, κρίνοντας σαφώς πως σε αυτά τα επίπεδα η μετοχή αποτελεί μια άκρως ελκυστική επιλογή. Το να δόθηκε ένα σημαντικό τμήμα των μετοχών του ΤΧΣ σε «flippers» για ένα γρήγορο trade και άμεσα κέρδη φαίνεται να συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες, καθώς «long term» χαρτοφυλάκια αγόρασαν μεν σε ένα χαμηλότερο επίπεδο, με βάση το εύρος που τέθηκε και με ένα χαμηλό δείκτη P/E, αλλά θα συνεχίζουν να διευρύνουν τη θέση τους τόσο στην Εθνική, όσο και στις υπόλοιπες συστημικές.

Βαδίζοντας λοιπόν προς τα τέλη του έτους, όλα τα στοιχεία συνηγορούν και συνθέτουν το «παζλ» για ένα «year end rally» στις αγορές και συνάμα και στο Χρηματιστήριο. Η εποχικότητα, η αρκετά «bearish» ψυχολογία που επικρατούσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και που οδηγεί σταδιακά σε μια «bullish» μετατόπιση και οι short θέσεις που φτάνουν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε ετών, με τα funds να σπεύδουν για «short covering», διαμορφώνουν το κλίμα για την έλευση του Άγιου Βασίλη στις αγορές και στο ΧΑ. Την ίδια στιγμή, τα CTAs είχαν πολύ υψηλές short θέσεις σε μετοχές, όντας τελείως εκτός κλίματος. Συγκεκριμένα, αφού παρέμειναν εκτός της ανοδικής κίνησης από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και στις αρχές Νοεμβρίου, αποφάσισαν να προβούν σε σημαντικές αγορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μείωσαν τις short θέσεις τους κατά 80%, αγοράζοντας μετοχές αξίας 60 - 70 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό το flow θα συνεχιστεί, αλλά με έναν πιο αργό ρυθμό (30 - 40 δισ. δολάρια αγορές τις επόμενες δύο εβδομάδες). Εάν συμβεί αυτό, τα CTAs θα επιστρέψουν σε net long μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Συνεπώς, τα «κομμάτια» ενός τέτοιου είδους «ράλι» φαίνεται να μπαίνουν στη θέση τους, με αφετηρία το σταδιακό κλείσιμο των short, επέκταση σε long θέσεις από τα funds, συμμετοχή των CTAs και εν συνεχεία και των active funds, μέχρι το retail να ολοκληρώσει τη δομή μιας ισχυρής ανοδικής κίνησης.

Περνώντας στο τεχνικό σκέλος, το σημερινό άρθρο αποτελεί συνέχεια της ανάλυσης που είχαμε παραθέσει με τον Αντώνη Κοφινάκο πιστοποιημένο σύμβουλο επενδύσεων σε παράγωγες αξίες και υπεύθυνο χρηματιστηριακής εκπαίδευσης στην Trader24 με τίτλο «Πώς υποδέχεται ο τραπεζικός κλάδος την Optima στο Χρηματιστήριο».

Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης στις 24 Σεπτεμβρίου εκτελούσε ένα διορθωτικό Α-Β-C και πιο συγκεκριμένα ολοκλήρωνε το κύμα C με την δημιουργία ενός σφηνοειδούς σχηματισμού (Ending Diagonal). Εντός του σφηνοειδούς σχηματισμού ο δείκτης βρίσκονταν στο (IV) σκέλος (leg) και αναμέναμε βάσει της θεωρίας - που είναι αναρτημένη εντός του γραφήματος - και έναν τελευταίο χαμηλότερο πυθμένα (V). Το τελευταίο σκέλος - πυθμένας της σφήνας ήταν «overextended» καθώς σχηματίστηκε με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Στη συνέχεια, ενώ στο επενδυτικό κοινό υπήρχαν έντονες ανησυχίες για την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα και τη διεύρυνση της κλιμάκωσης, ο Γενικός Δείκτης αντέστρεψε και ξεκίνησε μια νέα ανοδική προωθητική κίνηση πέντε υποκυμάτων.

Με την ολοκλήρωση του κύματος 1 με δομή 5 υποκυμάτων, είχαμε και την ολοκλήρωση του κεφαλιού (Head) του σχηματισμού αντιστροφής «reverse head & shoulders». Αμέσως μετά ακολούθησε το κύμα 2 καθώς και ο δεξιός ώμος του σχηματισμού. Τη δεδομένη χρονική στιγμή (18/11/2023) έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού καθώς διασπάστηκε ανοδικά το «neckline».

Σύμφωνα με την θεωρία του «reverse head & shoulders» η τιμή θα προσεγγίσει το 200 % ή τουλάχιστον το 161,8%, ενώ βάσει της θεωρίας της κυματικής ανάλυσης (που εκφράστηκε στις 24/09/2023), μετά το διορθωτικό A-B-C θα ακολουθήσει νέο προωθητικό με κατεύθυνση τα νέα υψηλά.

- Υ.Γ To μπλε οριζόντιο βέλος μας ορίζει που βρισκόταν ο Γενικός Δείκτης στις 24 Σεπτεμβρίου (αριστερό γράφημα) ενώ στο δεξί γράφημα βλέπουμε την - αναμενόμενη - εξέλιξη του.

Γενικός Δείκτης

Τραπεζικός δείκτης

Ο τραπεζικός δείκτης στις 24 Σεπτεμβρίου βρισκόταν επίσης σε έναν σφηνοειδή σχηματισμό. Με την ολοκλήρωση του σχηματισμού στις 846 μονάδες, είχαμε ταυτόχρονη ολοκλήρωση και ενός διευρυμένου ανάποδου τριγώνου («reverse triangle»). Είναι εντυπωσιακό ότι ο δείκτης βρήκε σημαντική στήριξη στην καθοδική διερχόμενη γραμμή τάσης (trend line) που δημιουργήθηκε απο τους πυθμένες - του Ιουνίου - (Α) και (C). Στη συνέχεια είχαμε αντιστροφή με την δημιουργία του ανοδικού κύματος 1 για να ακολουθήσει το διορθωτικό κύμα 2. Παράλληλα είχαμε και την δημιουργία του σχηματισμού αντιστροφής «head & shoulders».Τη δεδομένη στιγμή, σύμφωνα με τον Α. Κοφινάκο, έχει διασπαστεί ανοδικά το «neckline» και έχει ενεργοποιηθεί ο σχηματισμός. Πλέον μελετάμε τις προεκτάσεις του σχηματισμού δηλαδή το 161,8% και το 200%. Ενώ βάσει της θεωρίας του διευρυμένου ανάποδου τριγώνου («reverse triangle»), η έξοδος της τιμής απο το τρίγωνο συνοδεύεται απο πολύ υψηλή μεταβλητότητα (volatility).

ΔΤΡ

Alpha Bank

Η μετοχή της Alpha Bank ολοκλήρωσε ένα διορθωτικό A-B-C και εν συνεχεία ξεκίνησε ένα ανοδικό προωθητικό κύμα 1. Έπειτα ολοκλήρωσε ένα διορθωτικό κύμα 2, ενώ παράλληλα είχαμε την δημιουργία και την ενεργοποίηση ενος σχηματισμού αντιστροφής «head & shoulders». Οι προεκτάσεις του σχηματισμού είναι το 161,8 % και το 200%.

Alpha Bank

Εθνική Τράπεζα

Παρόμοια είναι η εικόνα και της Εθνικής Τράπεζας καθώς και εκείνη ολοκλήρωσε ένα διορθωτικό A-B-C και εν συνέχεια αντέστρεψε με το προωθητικό κύμα 1. Το κύμα 2 σίγουρα δυσκόλεψε τους νέους traders καθώς είχε «irregular flat» μορφή, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το κύμα 3 που ενεργοποίησε το «neckline» του σχηματισμού «reverse head & shoulders» με αποτέλεσμα η τιμή να πάει άμεσα στο 161,8%.

Εθνική Τράπεζα

Α. Βελισσάριος - Α. Κοφινάκος

Αποποίηση Ευθυνών: Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών. Οι αρθρογράφοι και το insider.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη από πλευράς των αναγνωστών ή άλλων τρίτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναδιάταξη στους δείκτες MSCI και FTSE μετά το placement της Εθνικής Τράπεζας

J.P. Morgan: «Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα - Κορυφαία επιλογή στη ζώνη CEEMEA η Alpha Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider