Πρακτικά Fed: Διατηρούνται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Διατηρούνται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι επίμονος ή να κινηθεί υψηλότερα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν περισσότερα, καταγράφεται στην τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Καμία διάθεση για μείωση επιτοκίων στο άμεσο μέλλον δεν έδειξαν οι αξιωματούχοι της Fed κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, διατηρώντας μάλιστα τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Federal Reserve από την διήμερη συνεδρίασης της 31ης Οκτωβρίου – 1ης Νοεμβρίου, που δημοσιεύθηκαν απόψε, οι αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι επίμονος ή να κινηθεί υψηλότερα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν περισσότερα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «περιοριστική» τουλάχιστον έως ότου ο πληθωρισμός εισέλθει σε καθοδική τροχιά προς τον στόχο του 2% της Fed.

«Κατά την συζήτηση για το outlook πολιτικής, οι μετέχοντες συνέχισαν να θεωρούν ότι είναι κρίσιμο η νομισματική πολιτική να παραμείνει επαρκώς περιοριστική, προκειμένου ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταδιακά προς τον στόχο του 2% της Τράπεζας», αναφέρουν τα πρακτικά.

Μαζί με αυτό, ωστόσο, τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορούν να κινηθούν με βάση «το σύνολο των εισερχόμενων πληροφοριών και των επιπτώσεών τους στις οικονομικές προοπτικές αλλά και την ισορροπία κινδύνων».

Σημειώνεται ότι τα πρακτικά της Fed έρχονται εν μέσω διάχυτου κλίματος στην Wall Street ότι η Fed έχει τελειώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Όπως μάλιστα αποτυπώνεται στην αγορά των futures, οι traders δεν βλέπουν καμία πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων σε αυτόν τον κύκλο, προεξοφλώντας μάλιστα μειώσεις επιτοκίων αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, τα πρακτικά δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν, έστω, ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα έναρξης μείωσης των επιτοκίων, γεγονός που αντανακλάται και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, μετά το πέρας της συνεδρίασης: «Είναι γεγονός ότι η Επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου την μείωση επιτοκίων αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Powell.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider