Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Επιφυλακτικότητα δείχνουν σήμερα Πέμπτη οι επενδυτές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, που συνεχίζουν να αναλύουν τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αλλά και τον φθινοπωρινό πρϋπολογισμό της Βρετανίας. 

Τελευταία ενημέρωση 13.05

Οριακές διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα καταγράφουν στις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed στο πεδίο των επιτοκίων, ενώ στο κάδρο παραμένουν και οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 457,16 μονάδες, με τον πετρελαϊκό κλάδο να ενισχύεται κατά 0,7%, παρά τους κλυδωνισμούς που προκαλεί στην αγορά του «μαύρου χρυσού» η απόφαση του OPEC+ να αναβάλλει την προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα συνεδρίασή του.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 4.352,40 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη καταγράφει μικρά κέρδη 0,05% στις 15.969 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,13% στις 7.460 μονάδες. Κέρδη 0,19% στις 7.274 μονάδες σημειώνει ο CAC 40 στο Παρίσι, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύεται οριακά κατά 0,02% στις 9.890 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 0,20% στις 29.096 μονάδες.

Μάκρο

Νέα συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε η S&P Global για το τρίτο τρίμηνο, κάνοντας όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο διολίσθησης της νομισματικής ένωσης σε ύφεση. Ο δείκτης PMI της S&P Global συρρικνώθηκε ξανά τον Νοέμβριο, φτάνοντας στο 47,1 και αν και ξεπέρασε τις προβλέψεις, σηματοδοτεί τον έκτο συνεχόμενο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση. Οι μετρήσεις τόσο για τη μεταποίηση όσο και για τις υπηρεσίες έδειξαν παρόμοια τάση.

Σε επιμέρους στοιχεία, «πάτησε φρένο» ο ρυθμός συρρίκνωσης της Γερμανίας τον Νοέμβριο, καθώς σύμφωνα με τον PMI του S&P Global η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα υποχώρησε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο μήνα και λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Αντίθετα, η δραστηριότητα στη Γαλλία παρέμεινε σε σταθερά καθοδική πορεία αυτόν τον μήνα. Ο PMI της S&P Global σημείωσε μικρή μεταβολή στο 44,5, πολύ κάτω από το όριο των 50 που υποδηλώνει οικονομική επέκταση.

Xθες, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιόακιμ Νάγκελ, δήλωσε πως τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό τους ή ακόμα και στο σημείο κορύφωσης. Μιλώντας σε συνέδριο του think tank Osservatorio Giovani Editori, ο διοικητής της Bundesbank τόνισε πως «σίγουρα βρισκόμαστε κοντά επίπεδο που θεωρώ κορυφή» απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν θα πρέπει να αναμένονται νέες αυξήσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι μελλοντικές αποφάσεις θα ληφθούν «αναλόγως με τα δεδομένα».

Επίσης χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024, εξασφαλίζοντας καλύτερη στήριξη για τους νέους, την έρευνα και για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2024 ανέρχεται σε 189,4 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 142,6 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Ασία: Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες

Θετικά κινήθηκαν στην πλειονότητά τους τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στην Ιαπωνία, το Χρηματιστήριο του Τόκυο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,97% και ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,48% στις 3,561 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κερδών, κλείνοντας 0,13% υψηλότερα στις 2.514,96 μονάδες, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,17% στις 815,98 μονάδες. Τέλος, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,62% και έκλεισε στις 7.029,2 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες από την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα σελίδα για την Attica Group μετά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ – Τα μεγέθη του νέου ομίλου και οι επενδύσεις του 1 δισ. ευρώ

Ολλανδία: Καθαρή νίκη της ακροδεξιάς του Βίλντερς δείχνουν τα exit poll των εκλογών

gazzetta
gazzetta reader insider insider