Μικτά τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, σε μια «παύση» του πρόσφατου ράλι, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες το 2024.

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, σε μια «παύση» του πρόσφατου ράλι, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες το 2024.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται 0,16%, ενώ ο Eurostoxx 50 καταγράφει πτώση 0,04%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,16%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,17%, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 0,33%.

Παράλληλα, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,19%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται κατά 0,24%.

Οι εκτιμήσεις για περικοπές επιτοκίων και συγκεκριμένα μια ακόμα παύση από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στα μέσα Δεκεμβρίου ώθησε τον S&P 500 στο υψηλότερο επίπεδο για το 2023 την Παρασκευή, έπειτα από ένα ανοδικό σερί πέντε εβδομάδων. Εν τω μεταξύ, ο Dow Jones Industrial Average τον Νοέμβριο κατέγραψε τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Η ανοδική τάση διατηρήθηκε παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ να μετριάσει τις προσδοκίες της αγοράς για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, καθώς υποστήριξε ότι είναι «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική ήταν «αρκετά περιοριστική».

Ο χρυσός σημείωσε νέο υψηλό τη Δευτέρα για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια, ενώ το Bitcoin ξεπέρασε τα 40.000 δολάρια, για πρώτη φορά φέτος.

Ασία

Στις ασιατικές αγορές, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 1,17%, έχοντας σημειώσει κέρδη νωρίτερα, ενώ ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 0,65% στο χαμηλότερο του επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019. Επίσης, στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,29%.

Ο Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε 0,4%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε πτώση 0,73%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,73%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider