Wall Street: Από το ράλι στο sell off - «Κατρακύλησε» 475 μονάδες ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Από το ράλι στο sell off - «Κατρακύλησε» 475 μονάδες ο Dow Jones
Τέλος μπήκε στο ξέφρενο ράλι που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα η Wall Street, και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο καθώς και οι τρεις δείκτες βυθίστηκαν σε «βαθύ κόκκινο» ενώ βαδίζουμε προς το τέλος του έτους.

Τέλος μπήκε στο ξέφρενο ράλι που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα η Wall Street, και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο καθώς και οι τρεις δείκτες βυθίστηκαν σε «βαθύ κόκκινο» ενώ βαδίζουμε προς το τέλος του έτους.

Οι μετοχές είχαν σημείωσε ισχυρή άνοδο κατά την διαπραγμάτευση της Τρίτης, με τον S&P 500 να κερδίζει 0,59% πλησιάζοντας το ρεκόρ κλεισίματος και το ενδοημερήσιο υψηλό από τον Ιανουάριο του 2022. Ο Nasdaq σημείωσε άλμα 0,66% για να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 15.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ ο Dow Jones κάνοντας το 9χ9 ενισχύθηκε κατά 251,90 μονάδες ή 0,68%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν μια ένατη συνεχόμενη νικηφόρα ημέρα και ο Dow Jones έκλεισε σε νέο υψηλό.

Τα πράγματα όμως εκτυλίχθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετα την Τετάρτη, με τον Dow Jones να σημειώνει την πρώτη πτώση σε δέκα ημέρες, χάνοντας 475 μονάδες ή 1,27% και πέφτοντας στις 37.082 μονάδες. Ο S&P 500 διολίσθησε 1,46% ή 69 μονάδες στις 4.698 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 14.777 μονάδες με απώλειες 1,50% ή 225 μονάδες.

Εντωμεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021 ανήλθε το καταναλωτικό κλίμα τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί ήταν πιο αισιόδοξοι για την αγορά εργασίας και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης του Conference Board αυξήθηκε στο 110,7 τον Δεκέμβριο από αναθεωρημένη μέτρηση 101 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg στους μετεωρολόγους έδειχνε σε μέτρηση 104,5.

Το μέτρο προσδοκιών για τις προοπτικές για περίπου έξι μήνες ενισχύθηκε καθώς οι καταναλωτές είδαν καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες, εισοδήματα και προοπτικές στην αγορά εργασίας. Ο αναμενόμενος πληθωρισμός τον επόμενο χρόνο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.

Εντωμεταξύ, ένας δείκτης των τρεχουσών συνθηκών ανέκαμψε από τη χαμηλότερη ένδειξη σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Επιχειρηματικά νέα

«Βουτιά» άνω του 10% σημείωσαν οι μετοχές της FedEx αφού η εταιρεία προχώρησε σε μείωση των προσδοκιών για τις πωλήσεις του έτους εν μέσω ανησυχιών για μειωμένη ζήτηση παραδόσεων κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ο κολοσσός ταχυμεταφορών ανακοίνωσε πως αναμένει μια «χαμηλή μονοψήφια πτώση» στις πωλήσεις της για το οικονομικό έτος 2024, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για «περίπου σταθερή» αύξηση. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή διατηρήθηκαν σταθερές.

Έως τώρα μετοχές της FedEx φέτος έχουν ενισχυθεί 59%, λόγω της επιθετικής μείωσης του κόστους μέσω περικοπών προσωπικού, λιγότερων πτήσεων, γενικής αναδιοργάνωσης του αεροπορικού δικτύου της και ενοποίησης της συνολικής εταιρικής της δομής.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης καθαρά κέρδη ύψους 900 εκατ. δολαρίων, ή 3,55 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 790 εκατ. δολαρίων ή 3,07 δολαρίων ανά μετοχή, το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Προσαρμοσμένη για το «κόστος βελτιστοποίησης των δραστηριοτήτων», η FedEx κέρδισε 3,99 δολάρια ανά μετοχή. Παράλληλα, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 22,2 δισ. δολάρια, από 22,8 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Έσοδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων εμφάνισε η General Mills, με την εταιρεία τροφίμων να μειώνει τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, καθώς οι όγκοι πωλήσεων ανέκαμψαν με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Η μετοχή έχασε περί το 4%, ενώ είχε χάσει 20,4% μέχρι σήμερα για φέτος.

Η εταιρεία των Cheerios, Häagen-Dazs και Betty Crocker εμφάνισε καθαρά κέρδη για το τρίμηνο έως τις 26 Νοεμβρίου 595,5 εκατ. δολαρίων ή 1,02 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 605,9 εκατ. δολάρια ή 1,01 δολάρια ανά μετοχή την ίδια περίοδο πριν ένα χρόνο.

Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 1,25 δολάρια από 1,1 δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 1,16 δολάρια.

Αντίθετα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% στα 5,14 δισ. δολάρια, χάνοντας την εκτίμηση των 5,35 δισ. δολαρίων σε δημοσκόπηση της FactSet, καθώς ο όγκος μειώθηκε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Εμπορεύματα

Mε μικρές απώλειες έκλεισε ο χρυσός τη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ την Παρασκευή, τα οποία και προσφέρονται ως νέες ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της Fed. Έτσι, ο χρυσός σημείωσε ήπιες απώλειες, με την τιμή spot να χάνει 0,3% και να διαμορφώνεται στα 2.034,29 δολάρια ανά ουγγιά. Μικρότερη πτώση, κατά 0,2% σημείωσε το future παράδοσης Φεβρουαρίου, στα 2.047,50 δολάρια η ουγγιά. Κέρδη 1,2% σημείωσε το ασήμι, που έκλεισε στα 24,32 δολάρια η ουγγιά ενώ άνοδο σημείωσε και η πλατίνα, που ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 961,96 δολάρια η ουγγιά. Απώλειες κατέγραψε το παλλάδιο, που έχασε 1,8%, στα 1.202,20 δολάρια η ουγγιά.

Τα συμβόλαια πετρελαίου κατέγραψαν τρίτη συνεχόμενη άνοδο την Τετάρτη, καθώς ενισχύονται από τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν οδηγήσει σε διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο. Εντωμεταξύ, στοιχεία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκάλυψαν εβδομαδιαίες αυξήσεις για τις εγχώριες προμήθειες αργού και πετρελαιοειδών. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 28 σεντς ή 0,4%, στα 74,22 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Φεβρουαρίου πρόσθεσε 47 σεντς, ή 0,6%, στα 79,70 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe μετά τη διαπραγμάτευση έως τα 80,60 δολάρια. Το brent και το WTI σημείωσαν το υψηλότερο τελείωμα από τις 30 Νοεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου παρέμεινε σταθερή στα 2,20 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Ιανουαρίου σημείωσε πτώση 0,3% στα 2,71 δολάρια το γαλόνι. To φυσικό αέριο παράδοσης Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 2,45 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες με πτώση 1,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Λευκός καπνός» στο ECOFIN: Eπετεύχθη η πρώτη πολιτική συμφωνία για νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Οι ημερομηνίες αξιολόγησης της Ελλάδας από την Standard & Poor's για το 2024

Μητσοτάκης: Η διάκριση της Ελλάδας από τον Economist αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού

gazzetta
gazzetta reader insider insider