Τελ. ενημέρωση 11:00
Η διόρθωση της Πέμπτης λόγω profit taking στη Wall Street έφερε νέους αγοραστές καλύπτοντας επαρκώς το κενό που άφησαν αρχικώς οι πωλητές. Κάπως έτσι από το -1,47% της Πέμπτης, ο δείκτης βαρόμετρο έκλεισε χθες με κέρδη 1,03%.
Οι «ταύροι» συνεχίζουν να ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι στις αγορές και το όποιο profit taking προκύπτει δημιουργεί σημεία εισόδου για επενδυτές που διακρατούσαν μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και money market funds καθώς το «cash is king» αρχίζει να φθίνει. Ομόλογα και μετοχές συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος παρά το ισχυρό ράλι των τελευταίων μηνών.
Περνώντας στο ΧΑ, ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), αναφέρει πως «η συνεδρίαση της Τετάρτης 20/12 "αφύπνισε" απότομα τη Wall Street, υπενθυμίζοντας ότι οι Αγορές δεν είναι one-way και ότι με τον Dow στα ιστορικά υψηλά του, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.Ενόσω το θέμα Επιτόκια χωνεύεται" από τις Αγορές, οι traders προεξοφλούν επιθετικές μειώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες στο κόστος του χρήματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο - μένει να φανεί αν "τρέχουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους".
Σε αυτά τα πλαίσια, τα κρατικά Ομόλογα υψηλής διαβάθμισης έχουν ανακόψει την επικών διαστάσεων κατρακύλα της τελευταίας διετίας. Στον αντίποδα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και πάλι όταν οι νέες εκδόσεις κρατικών χρεών ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Θετικό το περιβάλλον για το ΧΑ, το οποίο επωφελείται τόσο από την αναβάθμιση του δικού του status ως Αγορά Χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, όσο και από την αργοπορία Κεφαλαίων να εισέλθουν σε αυτό, υπό την έννοια ότι δεν έχει "κουράσει" και αποτελεί ένα ενδιαφέρον investment theme για το 2024. Άλλοι πάλι, συνεκτιμώντας την "πρωταθληματική" χρόνια αποδόσεων στον Γενικό Δείκτη, εύλογα ίσως αναμένουν χαμηλότερα επίπεδα εισόδου και ενίσχυσης θέσεων. Προσοχή, πάντως, στην επιβράδυνση των οικονομικών δεικτών της Ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει τη ματιά των εκτός-ΕΕ Επενδυτών και από τη Λεωφόρο Αθηνών».
Θετικό «σήμα» για την ελληνική οικονομία από την HSBC που βλέπει υπεραπόδοση της Ελλάδας και το 2024 - 2025, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την απορρόφηση των πόρων από το RRF.
Έτσι, με το ΧΑ να απέχει μόλις 4 συνεδριάσεις με τη σημερινή για το φινάλε του έτους, ενδέχεται να επιχειρηθεί ένα window dressing, ενώ και η ενεργοποίηση των ξένων και των traders από το νέο έτος θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Τα βλέμμα στρέφονται πλέον και στις κορυφαίες επιλογές - οδηγούς που θα δώσουν οι ξένες επενδυτικές αλλά και οι χρηματιστηριακές για το νέο έτος.
Επιπλέον, η μάχη στις κεφαλαιοποιήσεις θα κλιμακωθεί από αρχές έτους και ειδικά μεταξύ των δύο τραπεζών (ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ) και των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, καθώς η ΕΕΕ δε χάνει την πρωτοκαθεδρία της.
Χθες η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ανακοίνωσε τις επιλογές φέτος. Όπως ανέφερε «εκτός από τοποθετήσεις σε Ελληνικά εταιρικά ομόλογα οι οποίες θεωρούμε ότι μέσα στο 2024 θα δικαιωθούν παρουσιάζουμε παρακάτω σε μορφή πίνακα τις τρέχουσες τιμές των μετοχών που παρακολουθούμε σε σχέση με τις δίκαιες τιμές που υπολογίζουμε. Ο συνδυασμός των κριτηρίων φέρνει ψηλά την Coca Colla HBC (τιμή στόχος τα 30 ευρώ), τον ΟΤΕ (τιμή στόχος τα 16,14 ευρώ), τον ΟΠΑΠ (18,50 ευρώ), τον Τιτάν (τιμή στόχος τα 24 ευρώ), την Autohellas (τιμή στόχος τα 18 ευρώ), την ΕpsilonNet (τιμή στόχος τα 11 ευρώ), την Profile (τιμή στόχος τα 6 ευρώ), και τη Μοτοδυναμική (τιμή στόχος τα 4,80 ευρώ). Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Aegean παρά τους προβληματισμούς που αναζωπύρωσαν τα τεχνικά προβλήματα των κινητήρων».
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,11% στις 1.297,15 μονάδες, με τον τζίρο και τη συναλλακτική δραστηριότητα να υποχωρεί λόγω Χριστουγέννων. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,20% στις 3.131,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,59% στις 1.068,58 μονάδες.
Στις τράπεζες, απώλειες άνω του 1% καταγράφουν ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και στο -0,81% βρίσκεται η Πειραιώς. Κέρδη 0,52% για τη Eurobank.
Αγοραστές σε ΕΕΕ, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ, ενώ υψηλότερα κινούνται Aegean, Titan και Autohellas με την τελευταία στο 2,31%. Κέρδη για Τέρνα Ενεργειακή και Lamda.
Κατοχύρωση κερδών σε Viohalco, Cenergy και Optima.