Ευρωαγορές: Τα μηνύματα από Νταβός και Βρετανία «κοκκινίζουν» τους δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Τα μηνύματα από Νταβός και Βρετανία «κοκκινίζουν» τους δείκτες
Μία προς μία αναλύουν τις δηλώσεις που έρχονται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ οι επενδυτές.

Τελευταία ενημέρωση: 15:58

Ένα προς ένα αναλύουν τα μηνύματα που έρχονται από Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπαθώντας να κατανοήσουν πως θα κινηθούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες όσο αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων. Και το πιο πρόσφατο, με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, το έστειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας από το Νταβός, τόνισε πως τα επιθετικά στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για μειώσεις των επιτοκίων δεν βοηθούν την ΕΚΤ στο έργο της. Και μπορεί να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαδικασία το καλοκαίρι, ωστόσο αυτό απέχει από τις προβλέψεις των αναλυτών που έβλεπαν την πρώτη μείωση να πραγματοποιείται το διάστημα Μάρτιος-Απρίλιος. Μιλώντας στο Bloomberg, παρατήρησε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται «στο σωστό δρόμο» στον αγώνα τους να ελέγξουν τις τιμές καταναλωτή, αλλά ότι τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή.

Στη σκιά αυτής της δήλωσης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,37% στις 466 μονάδες, με όλους τους κλάδους να καταγράφουν απώλειες, με εκείνον της εξόρυξης να βρίσκεται στο -2,08%, και της ενέργειας και του λιανεμπορίου στο -1,5%. Ο Eurostoxx 50 χάνει 1,23% στις 4.391 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει απώλειες 1,19% στις 16.373 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 1,33% στις 7.299 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 χάνει 1,60% στις 9.834 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,27% στις 29.952 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 1,77% στις 7.424 μονάδες, επηρεασμένος από την αναπάντεχη επιτάχυνση στο 4% που κατέγραψε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρια πτώση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,8%, μετά την απότομη πτώση του Νοεμβρίου στο 3,9%. Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%, πάνω από τη συναινετική πρόβλεψη 0,2%. Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- διαμορφώθηκε σε 5,1% ετησίως, πάνω από την πρόβλεψη του Reuters 4,9% και παρέμεινε αμετάβλητος από τον Νοέμβριο.

Ασία: Στα χαμηλά 5 ετών η ηπειρωτική Κίνα

Βυθίστηκαν οι δείκτες στην Κίνα μετά τα νέα πως πάτησε «φρένο» η ανάπτυξη της χώρας καθώς ανακοινώθηκε πως η οικονομία της επεκτάθηκε το 2023 με ρυθμό 5,2%, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο ασθενικούς των τελευταίων τριών δεκαετιών, αν εξαιρεθεί η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,71%,το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2022, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας, έχασε 2,18% πέφτοντας σχεδόν σε χαμηλό πενταετίας. Ο Shanghai έκλεισε με απώλειες 2,09% και ο SZSE Component «κοκκίνισε» και έκλεισε στο -2,58%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έφτασε σε νέο υψηλό 34 ετών ενδοσυνεδριακά, αλλά έκλεισε με απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα, στο -0,32%. Στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 διολίσθησε 0,29%, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI ακολούθησε το κλίμα των απωλειών, κλείνοντας στο -2,47%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ (Νταβός): Πιθανά το καλοκαίρι οι μειώσεις επιτοκίων - «Περιμένουμε και βλέπουμε»

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Στο Νταβός μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

Η ελίτ του Νταβός βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο για την παγκόσμια οικονομία - «Πονοκέφαλος» ο Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider