Χρηματιστήριο: Comeback στις δημοπρασίες από τους long - «Εκρηκτική» ζήτηση για τη δημόσια προσφορά του «Ελ. Βενιζέλος»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Comeback στις δημοπρασίες από τους long - «Εκρηκτική» ζήτηση για τη δημόσια προσφορά του «Ελ. Βενιζέλος»
Η αγορά δείχνει να έχει έχει περιορίσει το ρυθμό και την ένταση της ανόδου, αναμένοντας ουσιαστικά την ένταξη του ΔΑΑ στο ταμπλό, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια από το retail έχουν τραβήξει ρευστότητα από το ταμπλό για να μπουν στο IPO. Δυναμικό comeback από τους long στις δημοπρασίες για τις τράπεζες. Πάνω από τις 1.360 μονάδες η αγορά.

Υψηλότερα με τις τράπεζες να επιστρέφουν μερικώς στις δημοπρασίες (ενδοσυνεδριακό υψηλό), και το τζίρο να περιορίζεται σημαντικά ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, όπου τα βλέμματα και αρκετά κεφάλαια στρέφονται στο ΔΑΑ.

Η αγορά δείχνει να έχει έχει περιορίσει το ρυθμό και την ένταση της ανόδου - ειδικά οι τράπεζες που οι market makers τις κρατούν χαμηλά δημιουργώντας θόρυβο - αναμένοντας ουσιαστικά την ένταξη του ΔΑΑ στο ταμπλό, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια από το retail έχουν τραβήξει ρευστότητα από το ταμπλό για να μπουν στην IPO. Είναι αρκετά φανερό πως «κάποιοι» αυτή τη στιγμή έχουν φρενάρει την ορμή της αγοράς, κατεβάζοντας ταχύτητα, λόγω του ΔΑΑ, με τη ρηχότητα της τελευταίας να το κάνει ακόμη πιο έκδηλο, φανερώνοντας εκ νέου το πόσο εύκολο είναι για «κάποιους» να κατευθύνουν την αγορά. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεογνός πως η ΕΤΕ έφτασε στην έναρξη της συνεδρίασης να βουλιάζει μέχρι και στα 6,65 ευρώ, με κάτι μερικές χιλιάδες ευρώ...! Συνεπώς, το ΧΑ αναμένει και την ολοκλήρωση της IPO για να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η ζήτηση που εκδηλώνεται για τη δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος είναι εκρηκτική και αρκετοί παράγοντες της αγοράς ποντάρουν σε μια υπερκάλυψη της τάξεως των εννέα με δέκα φορών από τη μεριά του retail. Μέχρι στιγμής το βιβλίο για τους εγχώριους επενδυτές ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, με χρηματιστηριακές πηγές να αναμένουν πως αυτοί οι επενδυτές θα λάβουν μετοχές αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί πιθανότατα σε ειδικούς επενδυτές. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ζήτηση θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 400 εκατ. ευρώ μέχρι την Πέμπτη. Από την μεριά των ειδικών επενδυτών η υπερκάλυψη αναμένεται να κινηθεί στις 2-3 φορές, με το ειδικό βάρος να πέφτει στους ξένους που πιθανότατα «θα ορίσουν» και την τιμή.

Από τη μεριά του ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «με την Τεχνολογία στην αιχμή του δόρατος πορεύεται το ταμπλό στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το μονεντουμ των τεχνολογικών κολοσσών αποτελεί ευλογία για τους bulls, που ισχυροποιούν τους υπεραγορασμένους δείκτες, από την άλλη όμως, μεγάλο τμήμα των Επενδυτών... δεν πείθεται και τελεί εν αναμονή μιας αξιόλογης διόρθωσης, επικαλούμενο το τεράστιο ράλι των 3 τελευταίων μηνών.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το ενδιαφέρον της ανάλυσης θα στραφεί στα επιχειρηματικά αποτελέσματα και στις... ζυγοσταθμίσεις των Επενδυτών για την εκτίμηση της πορείας των Επιτοκίων. Μια πρώτη καλή ιδέα των προθέσεων των ΚΤ πήραμε πριν λίγη ώρα από την ΕΚΤ. Θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η πιθανότερη κίνηση των επιτοκίων είναι χαμηλότερα.

Στην Αθήνα, που ακόμη "πηγαίνει τρένο" λόγω αναβαθμίσεων, μείωσης του πολιτικού ρίσκου και υπεραπόδοσης σε ετήσια βάση, οι όποιες ανησυχίες λειτουργούν περισσότερο ως δικαιολογία για την αναβολή Αγορών, και χωρίς να διακρίνεται παράλογη αισιοδοξία στα τρέχοντα δεκαετή υψηλά του Γενικού Δείκτη. Διακρίνουμε αρκετούς εγχωριους τίτλους με θετική τροχιά στα Θεμελιώδη, τους οποίους επιβραβεύουμε με εντολές αγοράς και κυλιόμενα stop-loss για ασφάλεια. Παρακολουθούμε τα Γεωπολιτικά αλλά συγκρατημένα, καθώς δεν υπάρχει λόγος πανικόβλητων ρευστοποιήσεων όσο ο "Big Brother" Dow-Jones κινείται με άνεση από υψηλό σε υψηλό. "Βαρόμετρο" παραμένει το Πετρέλαιο (σε υψηλό τρέχοντος έτους σήμερα), που κάμπτει το πρόσφατο ράλι των Ομολόγων, ενώ το ρεκόρ στο ύψος των προγραμματισμένων εκδόσεων Χρέους λειτουργεί επιβαρυντικά».

Παράλληλα, σαφή ένδειξη ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο με υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, ευρύτερη επενδυτική βάση και υψηλότερες αποτιμήσεις αποτελούν οι ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της Alpha Finance.

Το 2023 σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική χρονιά για το ΧΑ, με τον ΓΔ να «κλείνει» 39% υψηλότερα σε επίπεδο έτους και την συναλλακτική δραστηριότητα 40% υψηλότερα σε σχέση με την τελευταία 5ετία, αναφέρει στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή. Παράλληλα, η Alpha Finance διαβλέπει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο του ΧΑ, ως αποτέλεσμα μίας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, οι εισηγμένες εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ισχυρά κέρδη και τη νέα χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής τους δυναμικής. Επιπρόσθετα, η αποτίμηση σε επίπεδο ΓΔ παραμένει ελκυστική, παρουσιάζοντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου, δικαιολογώντας έτσι μία πιθανή άνοδο περίπου 15-25% του ΓΔ για φέτος.

Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2024 είναι:

1) η Τράπεζα Πειραιώς με ελκυστική αποτίμηση και προοπτικές κερδοφορίας,

2) η Eurobank με ισχυρές επιδόσεις και συνέργειες από εξαγορές,

3) ο Μυτιληναίος με τη συνεχιζόμενη επέκταση στον κλάδο των ΑΠΕ και την ανάπτυξη του δικτύου του,

4) η ΔΕΗ με τον μετασχηματισμό της και την έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές,

5) τα Ελληνικά Χρηματιστήρια με τα επερχόμενα IPO και τα placements, τις ισχυρές προοπτικές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και τέλος

6) η Titan με θετικές τάσεις κερδοφορίας σε συνδυασμό με ελκυστική αποτίμηση.

Να σημειωθεί επίσης πως το ΧΑ έχοντας καταγράψει μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι» αρχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα». Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες τη στιγμή που και η διεθνής ανοδική τάση είναι πολύ ισχυρή και βοηθάει και τη Λ. Αθηνών.

Αν ο ΓΔ διασπάσει αποφασιστικά το συγκεκριμένο επίπεδο τότε μπορεί να συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Από την άλλη, οι τελευταίες ημέρες αναμένεται να φέρουν νέα δεδομένα σε πολλά μέτωπα, με τη βιτρίνα του ΧΑ να λάμπει χθες στη Νέα Υόρκη καθώς υπήρξε το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, ενώ το Ελευθέριος Βενιζέλος ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Λ. Αθηνών. Παράλληλα, σήμερα η Scope (BBB-) ανοίγει το «χορό» των αξιολογήσεων για την Ελλάδα, έχοντας δώσει πρώτη την επενδυτική βαθμίδα με σταθερό outlook, λειτουργώντας προεξοφλητικά για τους «big3». Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει σήμερα μια αναβάθμιση του outlook σε θετικό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναρρίχηση στον τοίχο των αξιολογήσεων.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,59% στις 1.360,89 μονάδες, με τους ξένους να εμφανίζονται δυναμικά στις δημοπρασίες για τράπεζες μαζεύοντας όλη την προσφορά και γυρνώντας σε υψηλό ημέρας τον κλάδο. Ο τζίρος κινήθηκε χαμηλά σήμερα πέριξ των 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8,09 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,71% σε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.146,79 μονάδες.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,56% στην εβδομάδα, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,45% και ο τραπεζικός κατά 1,2%.

Στις τράπεζες αρκετοί επενδυτές από το retail έσπευσαν να πουλήσουν βιαστικά όπως πάντα, με τους ξένους να ενεργοιούνται και να μαζεύουν ότι χαρτί έβγαινε. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η ΕΤΕ βρέθηκε μέχρι και στα 8,65 ευρώ, γυρνώντας ανάποδα το παιχνίδι στη συνέχεια με κέρδη 0,06% στα 6,854 ευρώ, βλέποντας μέχρι και τα 6,884 ευρώ. Κέρδη 1,35% για τη Eurobank στα 1,765 ευρώ, με κύμα αγοραστών στις δημοπρασίες, ενώ κατά 0,91% υψηλότερα κινήθηκε η Alpha Bank στα 1,61 ευρώ. Κέρδη 0,7% και για τη Πειραιώς στα 3,458 ευρώ.

Από την άλλη το stock picking οδήγησε σε εκτόξευση τη μετοχή της ΕΛΧΑ με το golden cross να δίνει ισχυρό αγοραστικό σήμα. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 5,5% στα 2,30 ευρώ, με τη ΒΙΟ στο 2,81% και τα 6,23 ευρώ. Ισχυρή άνοδο για τα ΕΛΠΕ στο 2,37% και τα 7,33 ευρώ.

Κέρδη άνω του 1% για Τιτάν, ΕΕΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,89% και τα 15,10 ευρώ. Σε νέα πολυετή υψηλά η μετοχή της Intracom στα 3,87 ευρώ με κέρδη 4,03%.

Ήπιες μετοβολές για ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ, όπως και για Aegean και Lamda. Η Lamda αναζητά ένα εκ νέου πέρασμα από τα 7 ευρώ ώστε να κινηθεί προς τα 7,20 σε πρώτο βαθμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για την Ελλάδα η BofA - Η υπεραπόδοσή της ήρθε για να μείνει - Νέα ισχυρή υποχώρηση του spread

Alpha Finance για XA: Αναρρίχηση στην επόμενη κορυφή - Νέο ράλι έως 25% το 2024

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Mega επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Παραχωρήσεων – Ανεκτέλεστο 7,5 δισ. ευρώ, μερίσματα «μαμούθ»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider