Με «σούπερ» τράπεζες σε νέα υψηλά το Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.200 ο τραπεζικός δείκτης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «σούπερ» τράπεζες σε νέα υψηλά το Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.200 ο τραπεζικός δείκτης
Από υψηλό σε υψηλό πετάνε οι τράπεζες συμπαρασύροντας ολόκληρο το ταμπλό προς υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο στόχο τις 1.379,45 μονάδες για τον ΓΔ. Τζίρος άνω των 150 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να ξεπερνούν τα 80 εκατ.

Από υψηλό σε υψηλό πετάνε οι τράπεζες συμπαρασύροντας ολόκληρο το ταμπλό προς υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο στόχο τις 1.379,45 μονάδες.

Η ζήτηση από τους ξένους κυρίως για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών και για τα υπόλοιπα assets είναι εκρηκτική και πλέον αρχίζουν να κατέχουν θέσεις στις επενδυτικές επιλογές τους και στα χαρτοφυλάκιά τους. Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι το γεγονός πως το ΧΑ αρχίζει να αυτονομείται και να υπεραποδίδει έναντι των κατά πολύ πιο ακριβών διεθνών αγορών, βγάζοντας σημαντικές άμυνες όταν χρειαστεί.

Όπως έχει σημειώσει το insider.gr, μετά από μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι», το ΧΑ αρχίζει να βγάζει σημαντικές δυνάμεις, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», αλλά και άλλους «παράγοντες» που για δικούς τους λόγους ανέμεναν μια διόρθωση...να μένουν εκτός...παρακολουθώντας το ράλι! Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες.

Το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Όπως έχει αποτυπωθεί ήδη από τις αρχές του έτους, οι τράπεζες είναι αυτές που θα σύρουν και φέτος το χορό της ανόδου, με τις μετοχές και των τεσσάρων να σπάνε αντιστάσεις και να γράφουν νέα πολυετή υψηλά, βάζοντας πλώρη για ακόμη υψηλότερες τιμές. Οι προφανείς καταλύτες είναι τα μερίσματα που θα δώσουν και η ισχυρή και βιώσιμη κερδοφορίας τους, με την αναβάθμιση του ισχυρότερου οίκου αξιολόγησης, της Moody's να έρχεται (και για τις τράπεζες πέρα από την οικονομία), ενώ έπεται η ένταξη του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση, οδηγώντας σε ένα πολύ μεγάλο re-rating, όπως έχει τονίσει το insider.gr.

Βέβαια αρκετοί fast money investors προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, όπως και κάποιοι διστακτικοί και φοβισμένοι, αφήνοντας το «παιχνίδι» για τα μεγάλα πορτοφόλια, καθώς το ΧΑ αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, σύμφωνα με το παλαιό τύπο της αναρρίχησης του «τοίχου της ανησυχίας» (Wall of worry).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης χτύπησε νέα υψηλά καθώς και στις δημοπρασίες ενισχύθηκαν οι εντολές αγοράς, παρά τις κινήσεις θορύβου από τα desk των παραγώγων! Ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 1.376,62 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται ξανά, ξεπερνώντας τα 145 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,96% στις 3.358,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έσπασε το φράγμα των 1.200 μονάδων, με νέο ράλι 1,64% στις 1.201,57 μονάδες, σηματοδοτώντας νέο πολυετές υψηλό.

Και οι τέσσερις συστημικές χτύπησαν νέα υψηλά με την Alpha Bank να εκτινάσσεται κατά 3,03% στα 1,70 ευρώ, την Πειραιώς στο 1,33% και τα 3,80 ευρώ και τη Eurobank στο 1,85% και τα 1,82 ευρώ. Κέρδη και για την ΕΤΕ στο 0,71% και τα 7,08 ευρώ.

Ο τζίρος στις τράπεζες ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, με την ΕΤΕ στα 22,78 εκατ. και την Πειραιώς στα 21,85 εκατ.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε η μετοχή της ΕΧΑΕ στο 2,93% και τα 5,63 ευρώ, με την Τιτάν στο 1,47% και νέα υψηλά 52 εβδ. στα 24,20 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και ΕΥΔΑΠ, ενώ κατά 1,77% υψηλότερα κινήθηκε η Jumbo στα 26,46 ευρώ.

Κατοχύρωση κερδών λόγω της φρενίτιδας για τις τράπεζες σε Viohalco, ElvalHalcor, και Lamda, με Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Έχει συνέχεια το ράλι στο Χρηματιστήριο - Εξαιρετικά φθηνές οι ελληνικές τράπεζες

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 3,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Σε υψηλά επίπεδα οι αυξήσεις στα τρόφιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider