Wall Street: Στο «πράσινο» οι δείκτες με το βάρος σε εταιρικά αποτελέσματα και αγορά εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Στο «πράσινο» οι δείκτες με το βάρος σε εταιρικά αποτελέσματα και αγορά εργασίας
Οι επιδόσεις των «βαριών» χαρτιών του αμερικανικού χρηματιστηρίου παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές καθώς θεωρούνται βαρόμετρο για την «υγεία» της οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση 20:22

Ανοδικές κινήσεις καταγράφονται την Παρασκευή στη Wall Street, σε μία ημέρα που η χρηματιστηριακή ειδησεογραφία κατακλύζεται από ανακοινώσεις αμερικανικών εταιρικών κολοσσών, με τις μετοχές τεχνολογίας να υπεραποδίδουν.

Οι επιδόσεις των «βαριών» χαρτιών του αμερικανικού χρηματιστηρίου παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές καθώς θεωρούνται βαρόμετρο για την «υγεία» της οικονομίας.

Ενδιαφέρον αποσπούν και οι ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας οι οποίες παρέχουν ενδείξεις για την «υπερθέρμανση» της οικονομίας, η οποία και θα καθορίσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Εντωμεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2021 εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί έλαβαν κάποια ανακούφιση από τη μείωση του πληθωρισμού και τη βελτιωμένη οικονομία. Η τελική ένδειξη της έρευνας για το κλίμα αυξήθηκε στο 79,0 από 78,8 σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία νωρίτερα τον μήνα και 69,7 τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Είναι η υψηλότερη βαθμολογία από τον Ιούλιο του 2021.

Έτσι, την Παρασκευή, ο Dow Jones κερδίζει 0,26% στις 38.619 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,01% στις 4.955 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,58% στις 15.604 μονάδες.

Μάκρο

Ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, μία απόδειξη πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και μπορεί να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, εγείροντας ταυτόχρονα ερωτήματα σχετικά με το πόσο σύντομα η Federal Reserve θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 353.000 νέα μισθολόγια, πολύ καλύτερα από την εκτίμηση του Dow Jones που έκανε λόγω για 185.000, όπως ανέφερε την Παρασκευή το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7%, έναντι της εκτίμησης για 3,8%.

Η αύξηση μισθών έδειξε επίσης ισχυρά σημάδα, καθώς οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,6%, διπλάσιο της μηνιαίας εκτίμησης. Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν 4,5% πολύ πάνω από την πρόβλεψη για 4,1%. Η αύξηση καταγράφηκε εν μέσω μείωσης του μέσου όρου των ωρών εργασίας, που μειώθηκε σε 34,1 ή 0,2 ώρες λιγότερο.

Επιχειρηματικά νέα

Mε ένα τρελό ράλι 21% την Παρασκευή η Meta Platforms ετοιμάζεται να γίνει το «χρυσό παιδί» της Wall Street. Η μετοχή είναι έτοιμη να προσθέσει περίπου 200 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη προστιθέμενη αγοραία αξία αγοράς για μία μόνο περίοδο λειτουργίας, επισκιάζοντας τα κέρδη 190 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησαν η Apple και η Amazon το 2022.

Καλύτερα από τα αναμενόμενα ήταν τα κέρδη που κατέγραψε η Exxon Mobil για το 2023. Συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη 36 δισ. δολαρίων, αυξημένα από το εμπόριο καυσίμων και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα αποτελέσματα της Exxon περιελάμβαναν χρέωση απομείωσης 2,5 δισ. δολαρίων για ακίνητα στην Καλιφόρνια τα οποία προσπαθεί να πουλήσει για περισσότερο από ένα χρόνο. Χωρίς αυτή τη χρέωση, το ετήσιο εισόδημα μειώθηκε κατά 35% στα 38,57 δισ. δολάρια. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αναμένεται να αναφέρουν μειωμένα κατά ένα τρίτο κέρδη το 2023, σε σύγκριση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχώρησαν από τα υψηλά που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ραγδαία μείωση εσόδων υπέστη η Chevron κατά το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβαρυνθείσα από μια σειρά χρεώσεων απομείωσης, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία κατάφερε να επιστρέψει ρεκόρ μετρητών στους μετόχους της το 2023. Η Chevron επέστρεψε 23,6 δισ. δολάρια στους επενδυτές καταβάλλοντας μερίσματα 11,3 δισ. δολαρίων και αγοράζοντας μετοχές 14,9 δισ. δολαρίων πέρυσι. Το κατάφερε παρόλο που τα κέρδη της μειώθηκαν περίπου 40% στα 21,3 δισ. δολάρια από 35,5 δισ. δολάρια το 2022. Η Chevron είπε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε αύξηση 8% στο τριμηνιαίο μέρισμα στα 1,63 δολάρια από τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, μετά από την λήξη της συνεδρίασης, ανακοίνωσαν αποτελέσματα τρεις τεχνολογικοί κολοσσοί. Η Meta ανακοίνωσε κέρδη και τα έσοδα πάνω από τις προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο, η Amazon επίσης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εσόδων των αναλυτών με 170 δισ. δολάρια στο δ' τρίμηνο, ενώ τέλος τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Apple ξεπέρασαν και αυτά τις εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Meta - Amazon: «Μαγνήτης» για τους επενδυτές, οι περικοπές λειτουργικού κόστους

AMD: Στοιχηματίζει σε υπολογιστές με ΑΙ, καθώς η κούρσα με Nvidia και Intel... αγριεύει

Peloton: Διέψευσε τους αναλυτές που περίμεναν άνοδο στις πωλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider