Η ιστορία μας έχει διδάξει πως είναι χειρότερο να χαλαρώνει η νομισματική πολιτική νωρίτερα, παρά αργότερα, δήλωσε ο Χοακίμ Νάγκελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Το παρελθόν μας έχει δείξει , πως όσες φορές υπήρξε βιασύνη να μειωθούν τα επιτόκια, τα αποτελέσματα ήταν πιο επώδυνα, καθώς χρειάστηκε η λήψη αντιμέτρων, όταν οι τιμές αυξάνονταν», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank στο Bloomberg στο περιθώριο εκδήλωσης στην ανατολικογερμανική πόλη της Λειψίας.
«Αυτό σημαίνει ότι το κόστος είναι υψηλότερο», είπε προτρέποντας τους αξιωματούχους να είναι υπομονετικοί στην αξιολόγηση της κατάστασης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Νάγκελ, θεωρούν ότι μια πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού να μην γίνει πριν από τον Ιούνιο. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που είναι επιφυλακτικοί ότι οι αυξήσεις των μισθών θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία που δημοσίευσε προσφάτως το υπουργείο Εργασίας για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τρίτη ανέδειξαν τους διαρκείς κινδύνους για τις κεντρικές τράπεζες.
«Είναι πιο αποτελεσματική στρατηγική να είμαστε πιο εύρωστοι, να παραμείνουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να αναλάβουμε δράση μόνο σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Νάγκελ. Ενώ είπε ότι η εικόνα του πληθωρισμού βελτιώνεται, υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να είναι ικανοποιημένοι οι αξιωματούχοι. «Οι αριθμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως ακόμα τα στοιχεία «δεν είναι εκεί που θέλουμε». Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον πολυπόθητο στόχο του 2% το αργότερο το 2025.